Silke Å skal sno sig - trods protester

Det er store landområder, der nu skal lægges om fra typisk landbrugsjord til våde og tørre enge, der både er attraktive for dyrelivet, og som gør Silke Å og længere mod nord Odense Å renere, så Odense Fjord i sidste ende også bliver renere. I første omgang går Skov- og Naturstyrelsen - når de landmænd, der skal afgive jord har fået erstatningsjord - i gang med den sydlige etape, der slutter lidt syd for Højrup. GRAFIK: Gert Ejton

Silke Å skal sno sig - trods protester

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Projektet kører, og jordfordelingen skal være klar i 2009

KORINTH: Der var stadig lidt knurren i krogene over planerne omkring genslyngningen af Silke Å, da cirka 40 lodsejere i går aftes mødte op på Korinth Kro for at høre nærmere om projektet.

- Jeg vil ikke være med til det. Slet ikke. Det er spild af penge, og jeg vil ikke til at køre min gylle et andet sted hen, som måske ligger fem til 10 kilometer borte. Så må der finde en ekspropriering sted i stedet for, sagde landmand Jørgen Jørgensen fra Åbylund kategorisk.

Det var Skov- og Naturstyrelsen som havde indkaldt til et informationsmøde, som skulle fastsætte de nøjere rammer for Silke Å-genslyngningen. Det blev besluttet på mødet, at september 2009 er sat som skæringstidspunktet for, hvordan og hvorledes jordfordelingen skal tage sig ud. Jordfordelingen betyder kort sagt, at lodsejerne i området skal beslutte sig for, om de vil være med til at afgive jord mod at få et areal et andet sted.

Årsagen er nemlig den, at åen skal føres tilbage til sit oprindelige bugtede forløb .

Det skal den for at lette Odense Fjord for kvælstof ved, at 232 hektar jord gøres til et vådområde. Men projektet har tidligere vakt en del modstand blandt jord-ejerne i området.

Genslyngningen forløber over tre etaper. Det blev besluttet at starte i syd ved Hågerup, hvor der er tale om 117 hektar såkaldt omdriftsjord og 32 hektar natur og skov.

Det er også i syd ved Hågerup, at modstanden mod projektet har været på det jævne modsat længere nordpå.

Under mødet skulle der også vælges et såkaldt lodsejerudvalg, som skal fastsætte priserne på de jorder, som nu skal "omfordeles" på grund af jordfordelingen mellem de berørte landmænd. Men da fuldmægtig Hans Lausten Hansen fra Statens jordfordelingskontor spurgte, om nogle havde lyst til at være med, var der blot tavshed i salen.

- Måske skal vi have nogle bajere på bordet, udbrød Hans Lausten Hansen for at lette tavsheden.

Det hjalp da også. For efter lidt snak frem og tilbage mellem bordene var der endelig fire mand - deriblandt Lars Illum ved Højrup - som til slut meldte sig.

Genslyngningen "æder" omkring 30-40 mio. kr. fra den såkaldte "miljømilliard".

Silke Å skal sno sig - trods protester

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce