Som den første nogensinde har 16-årige Rasmus Vad Jensen taget sin ko med på landbrugsskolen i Korinth, hvor han er i gang med grundforløbet. Så kan han tage sig kærligt af Perle og træne med hende hver dag, inden de skal på dyrskue i Odense til sommer.

Korinth: - Kom nu, Perle! Gå fremad! Kom så ...

Rasmus trækker i Perles grime og forsøger at få hende til at gå. Så prøver han at skubbe lidt til hende. Men Perle rokker sig ikke ud af flækken.

Hun plejer ellers at være meget god til at gøre, hvad Rasmus siger. Men hun kan også være lidt stædig. Så lige i dag skal der en spand foder til for at få hende til at flytte sig.

Rasmus og Perle

Rasmus Vad Jensen, 16 år, afsluttede 9. klasse på Carl Nielsen Skolen i Nr. Lyndelse før sommerferien og er nu i gang med grundforløbet på landbrugsskolen i Korinth.Han er oprindelig opvokset på sin fars gård i Gudbjerg Skov nord for Svendborg.

Siden han var otte, har han boet hos sin mor i Nr. Søby og været hos sin far i weekenderne, hvor han har hjulpet til på gården.

Hans ko, Perle, er af den franske race blonde d'aquitaine, som er ret sjælden i Danmark.

Racen er kendetegnet ved dyr, der er store, tunge, elegante og meget harmoniske. Knoglekvaliteten er ekstremt fin, hvilket er en væsentlig årsag til den høje slagteprocent.

Køerne vejer 1000 kilo eller mere, mens tyrene vejer fra 1300 kilo og opefter.

Kilde: Dansk Kødkvæg

 

En stædig ko og et roligt gemyt. På den måde er Perle og Rasmus det perfekte match.

De bor begge på landbrugsskolen i Korinth. Rasmus Vad Jensen på 16 år er i gang med grundforløbet på landbrugsskolen. Og han har taget Perle med. Så hun bor i stalden og går rundt i folden sammen med de alle andre køer, som eleverne bruger i undervisningen.

- Derhjemme på min fars gård var det mig, der snakkede med Perle og trænede med hende. Vi skal på dyrskue i Odense til sommer, og det er vigtigt, at hun bliver trænet hver dag. Ellers glemmer hun det. Så da jeg skulle starte her på landbrugsskolen efter sommerferien, fik jeg den fantastiske idé, at jeg jo bare kunne tage Perle med, fortæller Rasmus.

Og sådan blev det. I frikvartererne smutter Rasmus lige ud og ser til Perle, snakker lidt med hende, nusser hende og giver hende et kærligt kram.

Om eftermiddagen træner han med hende, så hun kan lære at gå pænt og holde hovedet flot oppe. Det er sådan noget, der giver point på dyrskuet.

- Jeg er også altid lige ude og sige godnat og sikre mig, at hun har det godt, inden jeg går i seng, fortæller Rasmus.

Så Perle får et kærligt godnatkram hver aften, og der er ingen tvivl om, at hun får positiv særbehandling blandt køerne på landbrugsskolen, for også mange af de andre elever har et godt øje til Perle og vil gerne snakke med hende og nusse hende.

I det daglige er det eleverne selv, der i en turnus passer dyrene, og her indgår både Rasmus og Perle på lige fod med alle andre elever og køer.

Perle er med kalv

Rasmus Vad Jensen er egentlig opvokset på sin fars gård i Gudbjerg Skov nord for Svendborg, men efter forældrene blev skilt for otte år siden, har han boet hos sin mor i Nr. Søby og ellers hjulpet til på farens gård i weekenderne.

Så her har han haft et meget tæt forhold til Perle, siden hun kom til verden for to et halvt år siden. Faktisk er hun kun en kvie endnu. Men om fire-fem måneder skal hun have en kalv, og den skal selvfølgelig også indlogeres på landbrugsskolen, så den kan være hos sin mor - og blive passet og plejet kærligt af Rasmus.

- Så skal jeg også i gang med at træne med kalven, så den også kan komme med på dyrskuet, siger Rasmus.

Det er almindeligt, at piger har deres heste med på landbrugsskolen. Men Rasmus er den første nogensinde, der har taget en ko med på landbrugsskolen i Korinth.

En ordentlig kleppert

Og så er Perle i øvrigt ikke en hvilken som helst ko. Hun er af den franske race blonde d'aquitaine, som der ikke er så frygtelig mange af i Danmark, fortæller Katrine Jensen, faglærer på kvæglinjen med ansvar for køer og får.

- Så for os er det jo interessant at kunne vise eleverne den race også. Det er en meget stor race, hvor køerne vejer fra 1000 kilo og opefter, og tyrerne vejer fra 1300 kilo og opefter, fortæller Katrine Jensen.

Så Perle er ikke helt udvokset endnu - selv om hun ellers allerede virker vældig stor.

Længe leve Perle!

Hvordan fremtidsudsigterne er for Perle?

Bare rolig. Hun ender ikke som pålæg hos Danish Crown lige med det første.

- Nej-nej. Hun skal være min ko mange år endnu. Nu skal hun jo snart til at passe sin kalv, og jeg satser da på at tage hende med på dyrskue mange år fremover, siger Rasmus.

Når det første år på landbrugsskolen er overstået, skal Rasmus i praktik på en gård.

- Det bliver tæt på min fars gård, så jeg regner med, at Perle bare skal væré der, og så kan jeg let lige tage hjem til hende hver dag.

Efter praktiktiden skal Rasmus videre med sin uddannelse på Dalum Landbrugsskole i Odense, og så håber han, at han måske også til den tid kan få Perle med på skolen.

  • Af: