Sara fra Rudme går den ekstra mil: Besteg Kilimanjaro for syge børn

38-årige Sara Devantier fra Rudme har besteget Kilimanjaro for at samle ind til Legeheltene, der arbejder for at gøre syge indlagte børns hverdag bedre og mere aktiv. SE BILLEDGALLERI FRA TUREN. Privatfoto

Sara fra Rudme går den ekstra mil: Besteg Kilimanjaro for syge børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

38-årige Sara Devantier tog en drastisk beslutning, da hun blev gjort opmærksom på, at hospitalsindlagte børn ofte kæmper med andre ting ud over deres sygdom - hun ville bestige Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, for at samle ind til Legeheltene, der gør en stor forskel for indlagte børn.

RUDME: I en pakket hverdag kan ens bevidsthed om, hvor heldig man egentlig er, hurtigt blive opslugt af madpakkesmøring, arbejde, planlægning og kampen mod singlesokkerne i sit hjem.

De fleste har heldigvis raske og sunde børn, og behøver hverken at kæmpe med sygdom eller hvordan man takler et liv med hospitalet som sit sekundære hjem - men det er ikke alle, der er lige så privilegeret. Det gik for alvor op for Ryslinge bysbarnet Sara Devantier, der er medejer af Poul Stig Briller på Frederiksberg, da hun sad til en sponsoraften og fik at vide, hvad firmaets sponsorpenge egentligt gik til.

- Signe fra Legeheltene på Odense Universitetshospital fortalte om deres arbejde. Jeg blev dybt rørt over hendes ord. Jeg sad og græd lidt på bagerste række med mit glas hvidvin i hånden og tænkte, hvor er vi bare privilegeret over at have det så godt. Jeg blev meget rørt over, at Signe fortalte om alle de her børns hverdag, der er indlagte på landets hospitaler, og det gjorde, at jeg selv blev enormt taknemmelig over, hvor let vi selv har det i vores familie, hvor de største problemer, vi har, er vasketøj og madpakker - som jo egentlig ikke er problemer, men blot hverdag, siger 38-årige Sara Devantier, der er født og opvokset i Rudme. Hun bor nu i Harreskov, nord for København, sammen med sin mand, Sune Olsen, fra Ryslinge, og deres to børn på henholdsvis 5 og 7 år.

Jeg vidste godt, at der er syge børn i Danmark, men jeg kendte ikke til de problematikker, syge børn kæmper med, ud over deres sygdom. Eksempelvis lavt selvværd, fordi de ikke føler sig som andre børn, når de ligger der på hospitalet. Nogle har depressioner og mister livslysten, fordi de ikke bliver stimuleret fysisk og psykisk. Legeheltene giver forældrene et tiltrængt pusterum og børne en pause fra at være syg. Sara Devantier.
Legeheltene
Legeheltene er startet af Børneulykkesfonden, og består af fysioterapeuter, der tager ud på hospitalerne og igangsætter bevægelseslege og aktiviteter ned de indlagte børn. Formålet er at skabe en mere aktiv hverdag for børnene ved at få dem op af deres sygesenge og ud af hospitalsstuerne. For mange indlagte børn er tiden på hospitalet nemlig forbundet med stor inaktivitet og ensomhed.Legeheltene leger på syv hospitaler i Danmark over hele landet. Mød Legeheltene på H. C. Andersen Børnehospital i Odense, Hvidovre Hospital, Herlev Hospital, Aarhus Universitetshospital i Skejby, Aalborg Universitetshospital, Regionshospitalet Herning og Regionshospitalet Viborg.

Det er Legeheltenes mål at få mindst én Legehelt ud på alle danske hospitaler med en børneafdeling.

Kilde: Legeheltene.dk
Sara Devantier (til højre) og veninden Rikke Sass-Nielsen (til venstre) besteg Kilimanjaro sammen med en gruppe på i alt 36 danskere, der samlede ind for Climb for Charity. Privatfoto
Sara Devantier (til højre) og veninden Rikke Sass-Nielsen (til venstre) besteg Kilimanjaro sammen med en gruppe på i alt 36 danskere, der samlede ind for Climb for Charity. Privatfoto

Får børn ud af sygesengen

Legeheltene er startet af Børneulykkesfonden, og består af fysioterapeuter, der tager ud på hospitalerne og igangsætter bevægelseslege og aktiviteter med de indlagte børn. Formålet er at skabe en mere aktiv hverdag for børnene ved at få dem op af deres sygesenge og ud af hospitalsstuerne. For mange indlagte børn er tiden på hospitalet nemlig forbundet med stor inaktivitet og ensomhed.

- Jeg vidste godt, at der er syge børn i Danmark, men jeg kendte ikke til de problematikker, syge børn kæmper med, ud over deres sygdom. Eksempelvis lavt selvværd, fordi de ikke føler sig som andre børn, når de ligger der på hospitalet. Nogle har depressioner og mister livslysten, fordi de ikke bliver stimuleret fysisk og psykisk. Legeheltene giver forældrene et tiltrængt pusterum og børne en pause fra at være syg - Legeheltene giver børnene mulighed for at opleve, at de er børn. De giver dem selvtillid og udfordrer dem, siger hun.

Efter mødet med Signe fra Legeheltene følte Sara Devantier, der selv har to sunde og raske børn, at hun måtte gøre noget for at hjælpe dem, der ikke er lige så privilegeret som hende.

- Jeg fik et behov for at give noget igen og støtte det formål, som jeg synes er helt fantastisk. Den aften gav min veninde og jeg hånd på, at vi skulle bestige Kilimanjaro for at samle ind til Legeheltene, siger hun.

Climb for Charity
Climb for Charity (bestig for velgørenhed) er et velgørenhedsinitiativ, som kombinerer træning, eventyrlyst og fællesskab med at gøre en forskel. Flere gange årligt bestiger en række deltagere nogle af klodens høje tinder for at indsamle midler til Børneulykkesfonden og initiativet LegehelteneClimb for Charity har eksisteret siden 2015. Siden da har deltagerne sat kurs mod toppen af Mont Blanc, Kilimanjaro, Atlasbjergene og Mount Kinabalu på Borneo. Climb for Charity arbejder hele tiden på at udvide initiativet med nye udfordringer.

Pengene indsamles blandt andet via Mobile Pay-donationer, velgørenhedsauktioner og virksomheds- og højdemetersponsorater.

Højdemetersponsoratet fungerer på den måde, at man vælger hvilket beløb, man ønsker at støtte med for hver højdemeter, deltageren når. Dette beløb varierer fra to kroner pr. højdemeter, og ned til fem øre pr. højdemeter. Støtter man med fem øre, svarer det til et beløb på 295 kroner, hvis deltageren for eksempel når toppen af Kilimanjaro.

I 2017 samlede Climb for Charity i alt to milioner ind til Børneulykkesfonden og Legeheltene.

Kilde: ClimbforCharity.dk
Med en højde på 5.895 meter er Kilimanjaro Afrikas højeste bjerg. Privatfoto
Med en højde på 5.895 meter er Kilimanjaro Afrikas højeste bjerg. Privatfoto

Indsamling i 5.895 meters højde

I september tog Sara Devantier derfor afsted mod Tanzania for at bestige Kilimanjaro sammen med 36 andre danskere, som en del af velgørenhedsinitiativet Climb for Charity, der samler ind til Legeheltene.

Det tog seks dage at bestige bjerget.

- Det var meget hårdt, meget beskidt, meget smukt og med voldsomme klimaskift og skift af landskaber jo længere man kom op; der var regnskove, fladt "månelandskab", mærkelige træer, bjerge man skulle kravle op af og oppe på toppen var der pludselig minus 20 grader. Det var den vildeste oplevelse, jeg nogensinde har oplevet, bortset fra da jeg fødte vores to børn, siger hun og tilføjer.

- På et tidspunkt indenfor de sidste 48 timer tænkte jeg, at jeg hellere ville føde et barn igen, end at være der. Fra 4700 meters højde bliver det rigtig hårdt - det er det sidste stykke. Ens krop skal kunne trække vejret i seks kilometers højde. Det var meget voldsomt.

Der var 36 danskere afsted til Kilimanjaro for Climb for Charity i september. Privatfoto
Der var 36 danskere afsted til Kilimanjaro for Climb for Charity i september. Privatfoto

Gik 20 kilometer til arbejde

Ifølge Sara Devantier var det kun de sidste 48 timer på vej op ad Kilimanjaro, der var hårde.

- I virkeligheden handler det bare om at gå og være udholdende det meste af turen - det kan man træne op til. De sidste 48 timer gjorde virkelig ondt over alt - inden da, var det bare hyggeligt.

Sara Devantier er glad for, at hun nåede at træne sig op til turen, selvom det var svært at finde tid til træningen med to små børn i huset og egen virksomhed - derfor måtte hun tænke kreativt for at få træningen til at fungere i hendes hverdag.

- Jeg gik på arbejde en gang om ugen i seks måneder før turen. Der er 20 kilometer hver vej. Første gang jeg gik turen, gik jeg afsted klokken 6, og så var jeg først på mit arbejde efter fire timer. Til sidst var jeg nede på 2,50 timer. Jeg gik turen med vandrestøvler og 10-kilo rygskæl på for at træne op til turen, siger hun og tilføjer.

- Derudover købte jeg en ro maskine, som jeg satte op i stuen, og så løb jeg fem kilometer cirka to gange om ugen.

Sara Devantier (bagerst) var imponeret over, hvor skiftende klimaet var på vej op ad Kilimanjaro. Privatfoto
Sara Devantier (bagerst) var imponeret over, hvor skiftende klimaet var på vej op ad Kilimanjaro. Privatfoto

Sætter livet i nyt perspektiv

Selvom det var hårdt at bestige Afrikas største bjerg, Kilimanjaro, var det alligevel det hele værd.

- Det har absolut været det værd. Jeg er vildt glad for, at jeg har været med til, at der er endnu en børneafdeling i Danmark, der har fået Legeheltene tilknyttet fast, siger hun.

Det har også været rart for Sara Devantier at se sit liv i et andet perspektiv.

- Man kan hurtigt brokke sig over sin hverdag - jeg føler for eksempel, at jeg aldrig har tid nok til mine børn, fordi jeg arbejder på lørdage, har dårlige arbejdstider osv. Men gennem arbejdet med Climb for Charity, har jeg fundet ud af, at jeg i virkeligheden er ret glad for mit liv. Vi har stadig mange ting, vi skal, men det er jo noget, vi selv har meldt os til, siger hun.

Sara Devantier samler stadig ind til Legeheltene via Climb for Charity. Hvis man ønsker at donere penge til formålet, kan man indbetale via Mobile Pay på nummeret: 48745.

- Jeg bliver ved med at samle ind, indtil alle landets børneafdelinger har fået Legeheltene tilknyttet, siger Sara Devantier.

Der er 5.895 meter til toppen af Kilimanjaro. Privatfoto
Der er 5.895 meter til toppen af Kilimanjaro. Privatfoto
Jo højere Sara Devantier kom op, jo koldere blev det. Privatfoto
Jo højere Sara Devantier kom op, jo koldere blev det. Privatfoto
Det tog seks dage for Sara Devantier at bestige bjerget. Privatfoto
Det tog seks dage for Sara Devantier at bestige bjerget. Privatfoto
Ifølge Sara Devantier var der den smukkeste udsigt på vej op ad bjerget. Privatfoto
Ifølge Sara Devantier var der den smukkeste udsigt på vej op ad bjerget. Privatfoto
Det var helt ubeskriveligt at gå igennem skyerne, som man kan se i baggrunden af billedet her, fortæller Sara Devantier. Privatfoto
Det var helt ubeskriveligt at gå igennem skyerne, som man kan se i baggrunden af billedet her, fortæller Sara Devantier. Privatfoto

        Den sidste morgen, lige inden hun nåede toppen, var der den smukkeste solopgang. Privatfoto
Den sidste morgen, lige inden hun nåede toppen, var der den smukkeste solopgang. Privatfoto

        Toppen af Kilimanjaro - kulminationen af seks dages vandring. Privatfoto
Toppen af Kilimanjaro - kulminationen af seks dages vandring. Privatfoto

Sara fra Rudme går den ekstra mil: Besteg Kilimanjaro for syge børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce