Store omlægninger og besparelser i ældreplejen i fokus på valgmøde i Ringe onsdag aften. - Kan I forstå, hvis medarbejderne ikke længere føler, de yder en god faglig indsats, lød et at spørgsmålene til politikerne.

Faaborg-Midtfyn: De svageste ældre har mærket for meget til den kommunale sparekniv og forandringsiver i ældreplejen de senere år.

Dén indrømmelse gav Socialdemokraternes borgmesterkandidat Hans Stavnsager onsdag aften på et valgmøde om velfærd arrangeret af LO Sydfyn. Her kom ældreplejen i fokus, da sektorformand for FOA Sydfyn, Louise Brandstrup, der repræsenterer kommunens sosu-medarbejdere, greb fat i tal, der viser, at kommunens udgifter pr. ældre over folkepensionsalderen er faldet næsten 25 procent på 10 år.

- Kan I forstå, hvis medarbejderne ikke længere føler, de yder en god faglig indsats og leverer velfærd, lød det fra Louise Brandstrup henvendt til politikerne.

- Når det gælder de plejekrævende ældre, så er der ikke tvivl om, at vi har skåret for meget. Men nu har vi fået sat ekstra penge af til demensområdet, forklarede Hans Stavnsager med henvisning til det forlig om næste års kommunale budget, som politikerne indgik i sidste uge.

Den socialdemokratiske borgmesterkandidat medgav samtidig, at det ikke er forkert, hvis mange ansatte i ældreplejen oplever, at de løber stærkere end tidligere.

- Mange af de opgaver i ældreplejen, som førhen gav et pusterum i hverdagen, for eksempel at drikke en kop kaffe med den ældre, de opgaver er der ikke længere. Så jeg ved godt, det er blevet hårdere at arbejde i ældreplejen.

SF's Lea Haahr, der også var med i panelet slog fast, at hun ikke er i tvivl om, at sparekniven er gået for dybt i ældreplejen. Og hun gjorde opmærksom på, at mange af de svageste ældre slet ikke er i stand til at bede om den nødvendige hjælp.

- Vi snakker om en generation af mennesker, der er vant til at spare og til at klare sig selv. Nogle kan slet ikke finde ud af at formulere overfor en visitator fra kommunen, at de har brug for hjælp, fastslog Lea Haahr.

Venstres borgmesterkandidat Søren Kristensen bemærkede, at der ikke er vedtaget store sparerunder i ældreplejen de senere år.

- Men vi kører efter et princip om hjælp til selvhjælp. Det, de ældre kan, det skal de selv. Og det bliver vi nødt til, fordi der bliver flere og flere ældre, lød det fra Søren Kristensen, inden han erkendte, at han også jævnligt presses på netop ældrepolitikken på hjemmefronten.

- Min hustru er medlem hos dig, sagde Søren Kristensen henvendt til FOA-formand Louise Brandstrup og fortsatte:

- Så jeg har haft fornøjelsen ved mange aftensmåltider at høre om, hvilke forhold der er gældende i ældreplejen.

 

Hug til kontanthjælpsloftet

Foruden kommunalpolitikere var også folketingspolitikerne Erling Bonnesen (V) og Karsten Hønge (SF) inviteret med til valgmødet, og derfor kom det omstridte kontanthjælpsloft og dets konsekvenser i form af fattigdom på dagsordenen.

Helene Jakobsen fra Ringe, der både er SF'er og aktiv i Red Barnet og flygtningehjælpen, indledte debatten:

- Jeg møder mange af dem, der kommer i klemme, og som reelt er fattige. Kontanthjælpsloftet har gjort mange fattige og skabt mange fattige børn på landet, og de mennesker sidder allerede i muddergrøften og har dårligt råd til en busbillet til jobcentret, sagde Helene Jakobsen.

Ingen af de lokale politikere havde dog nogen oplagt løsning.

- Kontanthjælpsloftet kommer fra Folketinget, så det er vi nødt til at efterleve, forklarede Dansk Folkepartis Åge Priisholm, mens Venstres borgmesterkandidat kaldte Helene Jakobsens beskrivelse af situationen for "uheldig".

- Jeg er ikke i tvivl om, at det er rigtigt, når du siger, at nogle falder igennem systemet. Men jeg håber, vi kan hjælpe dem og sørge for anstændighed på anden vis, sagde Søren Kristensen.

Ikke overraskende var SF's folketingsmedlem Karsten Hønge også kritisk i forhold til kontanthjælpsloftet, mens regeringspartiet Venstres Erling Bonnesen konstaterede, at kontanthjælpsloftet efter hans mening virker efter hensigten, fordi antallet af kontanthjælpsmodtagere falder.

  • Journalist portræt

    Af:

    Lokalredaktør siden 2009 på Fynske Mediers redaktion i Ringe, hvor jeg laver lokaljournalistik om Midtfyn til Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, ugeavisen Midtfynsposten samt fyens.dk og mitfyn.dk. Tidligere lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Faaborg. Ansat i Fynske Medier/Fyens Stiftstidende siden 2006.

Mere om emnet

Se alle
Lokaldebat: Konservative garanterer mere tid i hjemmeplejen

Lokaldebat: Konservative garanterer mere tid i hjemmeplejen

Ældre: - Vi vil ikke gro til i skidt og møg

Ældre: - Vi vil ikke gro til i skidt og møg