Rutineundersøgelse afslørede Eske Bruns cancer

Hustruen Synnit har været en stor støtte for Eske Brun igennem det otte måneder lange behandlingsforløb. Nu sørger hun for, at han dagligt får en kræfthæmmende kost med masser af grøntsager. Foto: Bent Warncke

Rutineundersøgelse afslørede Eske Bruns cancer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For seks år siden fik Eske Brun konstateret cancer i prostata - han havde ingen symptomer overhovedet.

Faaborg: Kræft i prostata - eller blærehalskirtlen som den også kaldes - kan være svær at opdage. For den 74-årige faaborgenser Eske Brun var det udelukkende, fordi han regelmæssigt fik lavet en såkaldt PSA-test, at det blev opdaget, at alt ikke var, som det burde være i hans blærehalskirtel.

- Men fra den ene måling til den næste steg mit niveau af antistoffer fra 2,2 til 7,2, men jeg havde intet mærket til det, fortæller han.

Dermed startede et undersøgelses- og behandlingsforløb, der kom til at vare i næsten otte måneder.

I første omgang blev der taget 10 biopsier - altså vævsprøver fra forskellige dele af hans prostata - og de afslørede, at en kræftknude var under udvikling i den øvre del af kirtlen.

En efterfølgende scanning viste, kræften sandsynligvis ikke havde bredt sig. Den var tilsyneladende begrænset til selv kirtlen og havde ikke gennembrudt hinden, der omgiver prostata.

Så prognosen var god.

Her er syptomerne
Følgende symptomer kan være tegn på, at der er en prostatakræft:Blod i urinen.

Blod i sæden

Blærebetændelse

Vedvarende smerter omkring endetarmen, prostata og penis.

Rejsningsbesvær

Slap stråle og natlig vandladning

Besvær med at komme i gang med at tisse

Ukontrollerbar vandladningstrang.

Guldklumper skudt ind

Så startede et langt og flerstrenget behandlingsforløb.

Først fjernede lægerne lymfekirtlerne omkring prostata, og igen var der gode nyheder. Canceren havde ikke spredt sig.

Derefter startede en behandling med det kvindelige kønshormon østrogen, der neutraliserer testosteronen, som er det prostatakræft næres af.

Ved hjælp af biopsierne var kræftknuden blevet præcist lokaliseret, og nu blev der skudt tre små guldklumper ind i knuden, så der var noget at pejle efter i den efterfølgende strålebehandling. 39 dage i træk tog Eske derefter turen fra Faaborg til OUH for at få bestrålet det syge væv.

Igen slap Eske Brun fra det næsten uden gener.

- Nogle får svedeture, og andre får brandmærker i forbindelse med strålebehandlingen. Jeg havde intet ubehag af det, fortæller han.

Blå bog
Eske Brun er 74 år og bor på Parkvej i Faaborg sammen med hustruen Synnit.

Han var landinspektør i Faaborg fra 1972 til 2011, hvor han solgte forretningen og gik på pension.

Eske får stadig rutinemæssigt tjekket sit PSA-tal.

Skær i mig

Engang sagde man, at kræft i blærehalskirtlen var en kræftform man døde med men ikke af. Altså en relativt ufarlig form for kræft. Men den skriver Eske Brun ikke under på.

- Der er for mange, der dør for tidligt på grund af prostatakræft. Jeg havde selv en en svoger, der døde af det, da han var i starten af 50-erne, og det gjorde mig meget bevidst om, at nu skulle jeg gøre noget. Jeg var slet ikke i tvivl, da den blev konstateret. Ligegyldig hvilke bivirkninger, der måtte komme - skær i mig, fortæller han.

Under det lange behandlingsforløb fik han uvurderlig støtte af sin kone Synnit og hans gamle ven Svend Anker.

- Det er vigtigt at have nogen ud over sin kone, og gerne en man kan lave lidt gas med. Det gør det hele meget lettere. I det hele taget er det vigtigt at have en pårørende med, for som patient kan man hverken høre eller huske, hvad der bliver sagt på hospitalet - der er lukket fuldstændig af, fortæller han.

Hvordan har det påvirket dit liv, at du har været sådan et forløb igennem?

- Vi rejser nok lidt mere, end vi ellers ville have gjort, og jeg er nok også blevet lidt mere nærværende, end jeg var tidligere, siger han.

Eneste bivirkning har været, at den tre år lange østrogenkur har givet lidt ekstra hvalpefedt på kroppen.

- I dag kan jeg passe en lille C-skål, og jeg er nok også blevet lidt mere rund i det. Jeg har dog en løbende diskussion med min kone, om det skyldes behandlingen eller hendes gode mad, griner han.

Rutineundersøgelse afslørede Eske Bruns cancer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce