GÆSTELÆRER: I den forgangne uge havde Ryslinge Højskole besøg af tre tidligere forstandere. Bl.a. Torben Rostbøll, som ledede skolen i næsten 30 år
RYSLINGE: Øjnene er ikke krystalklare længere bag Torben Rostbølls guldindfattedebrilleglas, men blikket er stadig fast og den formidable formuleringsevne intakt.

Selv om han er fyldt 77 år, volder det ikke den tidligere forstander vanskeligheder at undervise en hel dag på sin gamle højskole i Ryslinge. Tværtimod.

- Jeg har altid nydt at stå på en talerstol med lyttende mennesker omkring mig, siger Torben Rostbøll, der i 29 år - fra 1962 til 1991 - var en meget synlig forstander på Ryslinge Højskole.

Det var før, stafetten blev givet videre til efterfølgerne; Torben Jørgensen, Peter Hedegaard og Ole Kobbelgard, som også hver især tog sig af en undervisningsdag i den forgangne uge, hvor højskolen afviklede jubilæums-sommerkursus med de fire forstandere.

Det røde kupforsøg

Torben Rostbøll var "på" i søndags. Han talte om højskolens første 100 år og om sin egen tid på skolen. Blandt andet tiden omkring 1968, hvor ungdomsoprøret var ved at blæse ham omkuld.

- Det var ganske voldsomt, og i mange år fortrængte jeg simpelthen den periode, fortæller han.

- Derfor er det først fornylig, jeg er blevet klar over, at det var et planlagt kupforsøg, der var i gang mod højskolen. Der var stærke venstreorieonerede kræfter, der prøvede at overtage den, afslører Rostbøll, der nægtede at bøje sig for presset.

- Jeg kunne ikke finde mig i, at det skulle være slutningen på min karriere. Det nederlag ville jeg ikke lide, siger den læreruddannede Rostbøll, der i stedet gav sig til at bygge til og udvide sit grundtvigianske territorium med nye lærerboliger, forstanderbolig, teatersal og en ny elevfløj.

Tomrummet

Allerede som nyansat 32-årig havde Torben Rostbøll besluttet, at han ville stoppe, når han blev 62. Så sådan blev det. I 1991 trak "ronkedoren Rostbøll" sig tilbage, og herefter fulgte hans livs sværeste krise.

- Jeg var utilgiveligt uforberedt. Forstanderjobbet var mig i den grad en livsgerning, så jeg havde ikke ofret det en eneste tanke, hvad der skulle ske bagefter, indrømmer han.

Skilsmissen fra den dengang nyudnævnte ministerhustru, Grethe Rostbøll, var han i sagens natur heller ikke forberedt på. Så det var en svær tid. Indtil Torben Rostbøll fandt en ny, meningsfuld levevej som områdekoordinator for Dansk Flygtningshjælp i Nordsjælland.

Stensikker integration

Her var eks-forstanderen fuldt beskæftiget i et par år med at skaffe sproglærere og undervisningslokaler til flygtninge især fra det tidligere Jugoslavien.

- Jeg fik et indblik i, hvor dybt problematisk, det er at forlade sit hjemland. Jeg så højt begavede mennesker blive indadvendte og fortvivlede, fordi de havde mistet al anseelse og måtte starte helt forfra, siger Rostbøll, der siden da har prøvet at vinde gehør for sin integrations-kongstanke: at sende alle unge indvandrere på et solidt dansk højskoleophold.

- Det var nok det bedste, Flygtningehjælpen kunne bruge sine penge på. Det ville være stensikker integration, mener Torben Rostbøll.

Privat præstelære

At talerstolen siden hen blev skiftet ud med en prædikestol, forekommer stadig den gamle forstander som noget af et under. Næsten på linje med hans andet giftermål med en ungdomsveninde, som han ikke havde talt med i 30 år.

- Jeg ringede bare og sagde: "Hej, det er Torben", og så svarede hun minsandten, at hun havde håbet, jeg ville ringe! Så blev vi gift, fortæller han med et kæmpestort smil.

De nygifte flyttede til den spanske guldkyst, og her blev Torben Rostbøll - lettere overrumplende - opfordret til at vikariere for præsten for den danske menighed i Malaga.

- Det ville jeg meget gerne, men jeg var jo ikke teologisk uddannet, bemærker han.

For at få formalia i orden tog den tidligere domprovst i Odense, Poul Erik Andersen, Rostbøll til sig som privatelev.

- Det var frodigt og festligt. Langt sjovere end selskabeligt samvær, og efter to år, så blev jeg sandelig præst. Tre dage efter min 70 års fødselsdag.

Varige budskaber

For Torben Rostbøll åbnede sig en ny verden.

- Nu var jeg ikke længere den overlegent vurderende, men den underlegent tjenende, og det var en stor befrielse, siger han.

- Før kunne jeg godt engang imellem være i tvivl, om det egentlig var interessant, det jeg stod og sagde. Men de budskaber, man formidler som præst, er i hvert fald væsentlige, forklarer han.

I en periode var det menigheden i Malaga, han prædikede for. Så var det det danske mindretal i Slesvig, og senest har han haft et barselsvikariat for præsten i Tiset Kirke ved Århus, hvor Torben Rostbøll bor i dag.

- Jeg føler mig meget priviligeret, og havde jeg bare haft nogle flere liv, så ville jeg have brugt ét på at være højskoleforstander, ét på at være præst, og ét på at være sømand, erklærer han.

Det sidste skyldes en maritim passion, som blev næret alle årene på Fyn. Og som stadig bestyrkes hver sommer, når Torben Rostbøll stiger om bord på det gode skib "Viking" af Svendborg og sejler Fyn Rundt for Bevaringsværdige Træskibe. Lige nu er han spændt på, hvordan "Viking" klarer sig i år.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

43 års historie