Retssag om beskidt bageri: Midtfynsk bager føler sig forfulgt af myndigheder

Morten Madsen har i flere år kæmpet mod Fødevarestyrelsen, som han mener har et horn i siden på ham. Nu er tvisten havnet i retten. Arkivfoto

Retssag om beskidt bageri: Midtfynsk bager føler sig forfulgt af myndigheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indehaveren af Sdr. Nærå Bageri, Morten Madsen, risikerer bøde, hvis han kendes skyldig i manglende rengøring af bageriet. Han nægter og føler sig forfulgt af Fødevarestyrelsen, forklarede han i retten. Sagen afgøres 25. februar, når Fødevarestyrelsen har afgivet forklaring.

Sdr. Nærå: Gammelt skidt på grund af mangelfuld rengøring? Eller helt naturligt "snavs" i forbindelse med den daglige produktion af brød og kager.

Det er et af de store spørgsmål, som Retten i Svendborg skal tage stilling til i en sag mellem Fødevarestyrelsen og indehaveren af Sdr. Nærå Bageri, Morten Madsen. Bageren er tiltalt for i flere omgange ikke at have gjort ordentligt rent i bageriet, hvilket har resulteret i sure smileyer - og tilhørende bøde.

Onsdag blev der taget hul på sagen, og ifølge anklageskriftet var Fødevarestyrelsen på kontrol i bageriet i Sdr. Nærå 9. december 2016. Her blev der blandt andet fundet snavs af ældre dato, skimmel og spindelvæv på en pladepudser.

Også ved et besøg 21. marts 2018 og igen 15. oktober 2018 var der ifølge kontrollanterne flere kritisable forhold i Morten Madsens bageri, der igen resulterede i en sur smiley. Men det er forhold, som Morten Madsen nægter.

- Vi gør selv rent i bageriet, og jeg er også med. Borde og vægge bliver tørret af, maskiner og redskaber vaskes hver dag i vores opvaskemaskine, gulvet vaskes hver dag, og om søndagen bliver det hele splittet ad og bliver højtryks- og skumspulet. Så jeg er sikker på, at der intet er at komme efter, lød det blandt andet fra den 56-årige bager i retten.

- Vi er i gang med at producere fra klokken et om natten og har været i gang længe, når kontrollanterne kommer. Vi arbejder med margarine og chokolade, og alle ved, at det fedter, pointerede Morten Madsen.

Anklageskriftet
Morten Madsen er tiltalt for i tre tilfælde at overtræde visse forordninger om fødevaresikkerhed.Ifølge anklagskriftet skulle der blandt andet være fundet indtørrede krummer og belægninger flere steder ved en kontrol i oktober 2018.

Også flere spindelvæv under produktionsbord og snavs på låger er forhold, som kontrollanterne har anført i deres rapport.

Kontrollen i oktober er den mest omfangsrige af de tre tilfælde. 20 punkter har kontrollanterne noteret.
Det er nu op til retten at afgøre, om Fødevarestyrelsen har ret i, at bageriet i Sdr. Nærå i tre tilfælde ikke var rent. Arkivfoto: Michael Bager
Det er nu op til retten at afgøre, om Fødevarestyrelsen har ret i, at bageriet i Sdr. Nærå i tre tilfælde ikke var rent. Arkivfoto: Michael Bager

Horn i siden

Det fik anklager Klaus Holten Kristensen til at spørge, om det var "snavs" i forbindelse med den daglige produktion, som kontrollanterne have set.

Det fik han ikke et konkret svar på, men til gengæld slog Morten Madsen fast, at han følte sig forfulgt af myndighederne, som han siden 2012 har haft et "skarpt" forhold til.

Det var i forbindelse med en omfattende kontrol, hvor bageriet i løbet af 2012 fik to bøder - en på 20.000 kroner og en på 25.000 kroner. Faktisk fik bageriet dengang forbud mod at sælge og producere, indtil der var gjort rent.

Dengang var Morten Madsen ikke indehaver af bageriet, men ansat på stedet. Efter de sure smileyer skrev han til ministeren, og det sendte ham - ifølge Morten Madsen selv - i den sorte bog.

- Men de har besøgt dig anmærkningsfrit i en periode, bemærkede Klaus Holten Kristensen med henvisning til, at der fra 2012 til 2016 ikke har været noget at komme efter i bageriet.

Tenderer hetz

Hvordan Fødevarestyrelsens svar på Mortens Madsens beskyldning lyder - og i øvrigt til de mange kritisable forhold i rapporterne - er uvist. To kontrollanter skal nemlig først vidne på et senere tidspunkt, fordi der ikke var afsat tid nok under onsdagens retsmøde.

Til gengæld kunne forsvaret føre to vidner, som begge havde opbakning med til Morten Madsen. Den ene var den tidligere indehaver af bageriet i Sdr. Nærå og nu konsulent, der blandt andet sælger ingredienser til bagerier. Også til Sdr. Nærå Bageri.

- Når man kommer i produktionstiden, så kan der ikke være rent i et bageri. Der er ikke tid til at gøre rent hele tiden. Det må man gøre, når man er færdig, lød det fra ham.

- Det tenderer en hetz med de her kontroller. Det er ikke fair, når man sammenligner med andre. Nu skal jeg ikke hænge nogen ud, men får Morten en bøde for det her, så er der et andet bageri, som skal lukkes, mente konsulenten, der samtidig oplyste, at han også var Mortens nabo.

Det andet vidne var en tidligere bager, som nu er sælger og ofte kommer i bageriet i Sdr. Nærå.

- Det er et gammelt bageri - gamle bygninger, så det kan ikke være stilrent som et kantinekøkken. Jeg kan godt se, hvis der er gammelt skidt, forklarede han og lod forstå, at det ikke var det, han fik øje på i bageriet.

Retssagen forventes genoptaget og afsluttet 25. februar, hvor Fødevarestyrelsens kontrollanter skal vidne. Det samme skal en ansat i Sdr. Nærå Bageri.

Under det første retsmøde kom det frem, at der sideløbende er en anden sag mellem parterne - angiveligt fordi Morten Madsen er blevet kaldt en "klaphat" i forbindelse med et kontrolbesøg i bageriet.

Retssag om beskidt bageri: Midtfynsk bager føler sig forfulgt af myndigheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce