Korinth: Vandrerhjem eller indslusningsboliger til flygtninge kan måske blive redningen for den 200 år gamle landevejskro i Korinth.

Kommunalbestyrelsen dømte den ellers til nedrivning så sent som i tirsdags, efter der gennem næsten fem år er gjort forgæves forsøg på at finde den finansiering, der kan bringe kroen til ny ære og værdighed. Men 40 borgere troppede alligevel op i Korinth Kulturhus søndag eftermiddag for at sondere muligheden for at få en sidste chance hos politikerne.

Et sidste skud i bøssen

Og den kan de godt få, hvis de skynder sig og stiller med et seriøst projekt, vurderer i al fald de tre kommunalbestyrelsesmedlemmer, som deltog i mødet, nemlig Claus Jørgen Bendtsen, Dansk Folkeparti, Andreas Møller, Konservative og Jan Valbak, Sydfyns Borgerliste.

- Der er jo ikke en eneste i kommunalbestyrelsen, der vil vælte kroen af ond mening, men der må trækkes en streg i sandet over det forfald der bare er blevet værre, mens der ikke er sket noget. Men har I projektet, er vi lydhøre sagde Andreas Møller.

- Men I skal skynde jer. Det bliver jeres absolut sidste skud i bøssen, fastslog Claus Jørgen Bendtsen.

- Jeg er stemt for at give byen en chance, men I skal gribe den, pointerede Jan Valbak.

Borgerne er så udmærket klar over alvoren, men det er mange følelser forbundet med den engang så smukke bygning, og Karen Rasmussen, favnede mange af dem, da hun sagde:

- De vil være en skandale at rive den ned.

Korints dåbsattest

Kroen har været i drift fra 1801, og ifølge lokalhistoriker Finn Kyhn er den det hus, der har lagt navn til Korinth:

- Vores dåbsattest, kaldte han den.

Den blev drevet frem til 2009, da restauratørparret Brian og Barbara Westphal måtte kaste håndklædet, blandt andet stillet over for nødvendige investeringer i nyt fyr, et udtjent tag, vinduer og isolering, som banken ikke ville være med til at finansiere. Siden er der gjort flere forsøg på at revitalisere den, ført og fremmest fra Anne Bille-Brahe, som forsøgte at rejse fondsmidler til en 20-millioner kroners opbygning til luksuskro, men finansieringskilderne viste sig tørre, og kommunalbestyrelsen opgav tirsdag håbet om at få investorer på banen. Hvornår bulldozerne sættes ind, er der endnu ikke dato på, og det giver korintherne et lillebitte håb.

Vandrerhjem eller flygtningeboliger

Bo Degnbol Nielsen foreslog ombygning af kroen til et vandrerhjem, især markedsført overfor friluftsmennesker og rideinteresserede, og eventuelt med arbejdende værksteder for flygtninge med håndværksmæssig baggrund, mens Tage Løvenkilde er indstillet på, at bygge kroen om til boliger for flygtninge - hvis han kan få en garanti for en femårig udlejning af kommunen.

Flere i salen var inde på ideer om at tegne folkeaktier og lade frivillige deltage i både renovering og drift. Hertil advarede den seneste vært Brian Westphal dog:

- Jeg er ked af, at være den der siger det, men Korinth er altså kendt for mange intentioner og et noget lavere aktivitetsniveau.

Det tre politikere, gjorde det dag også klart, at de har brug for et meget håndgribeligt bud fra Korinth, hvis kroen skal have sin allersidste chance.

En arbejdsgruppe er nu nedsat for at konkretisere planerne og lave et oplæg til kommunen,

Imens lovede de tre politikere, at de vil henstille til resten af kommunalbestyrelsen om at vente med at bestille bulldozerne, mens Korinth får en kort frist til at præsentere en redningsplan.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
19
Blank afvisning af redningsplan for Korinth Kro

Blank afvisning af redningsplan for Korinth Kro

1
To forslag til at redde kro

To forslag til at redde kro

8
Billedserie: Sådan ser Korinth Kro ud i dag

Billedserie: Sådan ser Korinth Kro ud i dag