Råd til politikere: Vær mere kreative

Borgmester Hans Stavnsager brugte en halv times tid på at forklare, hvordan kommunens budget egentlig er skruet sammen. Foto: Bent Warncke

Råd til politikere: Vær mere kreative

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Første borgermøde om budget 2019 i Faaborg tiltrak kun cirka 20 borgere. De fik til gengæld VIP-behandling, og politikerne fik nogle input at arbejde videre med.

Faaborg-Midtfyn: I stedet for at spare, så tænk lidt mere kreativt i hvordan kommunen kan skaffe sig indtægter, hold fingrene langt væk fra børneområdet, tag lidt af kassen og skær ned på udviklingsmidlerne, hold jer væk fra de kortsigtede besparelser på forebyggelse og lav fremover en budgetmappe, der er til at læse.

Det var nogle af de gode råd, kommunalpolitikerne fik med sig fra det første borgermøde om budgettet, der foregik på Øhavsskolens afdeling Uglen.

At dømme ud fra antallet af deltagere, er der ikke det helt store behov for at påvirke politikerne i forbindelse med årets budgetforhandlinger. Det var vel kun cirka 20 af de godt 40 fremmødte, der ikke var enten politikere eller kommunale embedsmænd, men dem, der kom, fik til gengæld VIP-behandling. Borgmester Hans Stavnsager gav en grundig indføring af de basale ting, som kommunens budget handler om. Blandt andet forklarede han, hvorfor det er svært at komme uden om de tre store udgiftsområder - Sundhed og Omsorg, Opvækst og Læring samt Arbejdsmarkedsområdet - når der skal spares penge.

De tre områder er nemlig dem, hvor langt størstedelen af kommunens penge bliver brugt.

Flere debatmøder
Torsdag den 30. august er der borgermøde i Ringe. Det foregår på Midtfyns Fritidscenter fra 17-19.Senere torsdag aften er facebook-debat, hvor borgerne vil kunne få en række politikere i tale.

Den første runde med politiske forhandlinger om budgettet starter på mandag.

Sidste frist for at komme med et høringssvar til budgetforhandlingerne er den 17. september.

Fem grupper

For at få lidt struktur på det, blev forsamlingen delt op i fem grupper, der hver især skulle diskutere budget med politikerne, der fordelte sig ved bordene. Denne reporter havnede ved bordet med Kristian Nielsen (V) og Søren Hillers (B), der virkede friske, selv om de kom lige fra to dages budgetseminar på Hotel Faaborg Fjord. På kraftig opfordring kunne de løfte lidt af sløret for, hvad der var blevet talt om de seneste dage. Meget tyder på, at de foreslåede besparelser på skole- og børneområdet vil få svært ved at blive til noget.

- Vi gav børneområdet et løft sidste år, fordi vi lå for lavt, så jeg tror ikke, det har nogen gang på jord at spare på det område i år, sagde Kristian Nielsen blandt andet.

I gruppen blev der blandt andet talt en del om forebyggelse. Og en deltager ville have politikerne til at være lidt modigere.

- Hvis I havde modet til at vente i seks år på resultatet, så vil man kunne opnå meget ved at at investere stort i de 0-3-årige, lød pointen.

Der blev også talt lidt om skattestigninger. Tydeligvis ikke Kristian Nielsens kop te, mens Søren Hillers var mindre afvisende.

- Det er ikke lykken at hæve skatten, men hvis man skulle gøre det, så skulle det være for at øremærke pengene specifikt til børn eller ældre, sagde han.

Meget langt fra mål

Borgmester Hans Stavnsager brugte i øvrigt også mødet til at fortælle, at han og viceborgmester Søren Kristensen (V) i fredags var på visit hos indenrigsminister Søren Emil Ammizbøll-Bille for at forklare, hvorfor Faaborg-Midtfyn i år bør få del i den særlige pulje til trængte kommuner - den såkaldte fattigdomspulje.

- Jeg ved ikke, om det har en effekt, men vi vil ikke lade noget være uforsøgt. Forhåbentlig giver det et eller andet at få en halv time med ministeren og få lov til at uddybe vores ansøgning, sagde han.

Om budgetseminaret sagde Hans Stavnsager.

- Der er ingen tvivl om, at det ser svært ud. Der er mange, der har forbehold - blandt andet er der en stor bekymring over at skulle spare på børneområdet, men jeg vil ikke give mig til at forudsige, hvor det lander henne. Vi er meget langt fra at være i mål, sagde han.

Råd til politikere: Vær mere kreative

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce