Qui Yi i eventyrland


Qui Yi i eventyrland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UDVEKSLING: To unge kinesere er på deres livs rejse i Danmark - og turen startede egentlig i et varmt kinesisk tog for 12 år siden
HORNE:Egentlig kan det slet ikke lade sig gøre - altså at en kinesisk pige som Qui Yi og hendes mand Li Wei får tre ugers ferie, køber to billetter til Danmark og får visum til at opholde sig tre uger i Danmark.

Qui arbejder som PR-manager på et firestjernet hotel og Li som chauffør.

- Det ville koste os halvandet års løn at gennemføre sådan en tur, så det ville være meget svært, fortæller 29-årige Qui.

Men takket være hendes gode venner i Danmark er en drøm gået i opfyldelse, og eventyret blevet en realitet.

Forleden fløj Qui og Li til Danmark for at besøge lærer Jørgen Rasmussen og hustruen Anette i Horne. Dem lærte Qui at kende helt tilbage i 1992, da det danske par var på en rundrejse i Kina.

Dengang var Qui en 17-årig pige med mod på livet og stor lyst til at tale engelsk og lære om vestlig kultur. På en lang, varm togtur fra Chengdu til Kunming faldt hun i snak med Horne-parret, og det blev en samtale, der kom til at ændre begges liv.

Året efter kunne Qui som den første kineser nogensinde tage på en sponsoreret tur til Danmark for at deltage i Lions Clubs internationale ungdomslejr. En fantastisk oplevelse der blandt betød, at hun senere fik lettere adgang til sine engelskstudier på universitetet i Chengdu.

Siden har hun holdt kontakten ved lige med sin danske "familie", og ægteparret Rasmussen havde faktisk i flere år lovet at komme til Kina igen, når hun skulle giftes.

Det skete sidste år, men det blev uden dansk deltagelse. En Sars-epidemi kom i vejen, og i stedet tilbød Jørgen og Anette Rasmussen at betale for billetter, kost og logi, hvis Qui tog sin mand med til Danmark på en forsinket bryllupsrejse.

- Og det er som en drøm at være her igen. Danmark er som et eventyrland for mig, og jeg har glædet mig til at vise min mand nogle af de mange smukke steder, fortæller Qui.

Et eventyrland

Og når hun fortæller om sit indtryk af Danmark kan man få helt dårlig samvittighed. Vi danskere burde faktisk gå rundt med store smil på læben hver eneste dag.

- Her er stilhed og fred, her er smukke huse, frisk luft, og man kan købe, hvad man vil i butikkerne. Folk virker lykkelige, og ser ud som om de nyder livet. Og så er der græs allevegne. I Kina har vi kun grønt græs i parkerne, og det må man ikke træde på, griner Qui, der som sammenligningsgrundlag har Chengdu - en tæt befolket by med 10 millioner indbyggere.

Med til historien hører også, at tre ugers ferie kan man normalt slet ikke få i Kina.

- Jeg har virkelig måttet overtale min arbejdsgiver blandt andet ved at love, at jeg ville lave reklame for hans hotel i Chengdu, griner Qui.

Og der kan gå meget lang tid, før parret kommer nogen steder igen.

- Min chef, der lige har overtaget hotellet fra staten, har varslet, at nu er det slut med at holde ferie. Den slags kan lade sig gøre i Kina, fordi der er så hård konkurrence om jobbene, fortæller Qui.

Kejserens nye klæder

Hendes første møde med Danmark var faktisk via H.C. Andersens eventyr, som er meget kendte i Kina. Og her bruges de meget pædagogisk.

- Jeg kan huske, at min lærer i skolen som noget af det første læste "Kejserens nye klæder" op for os, og forklarede, at moralen var, at man ikke måtte snyde andre mennesker, fortæller Qui.

H. C. Andersen bliver også et vigtigt tema, når parret i de kommende uger tager rundt og besøger en række danske seværdigheder. H.C. Andersens hus i Odense og Den Lille Havfrue ved Langelinie er blandt de sikre udflugtsmål.

Tibet i kikkerten

Og eventyret slutter formentlig ikke der. Om nogle år vil Anette og Jørgen Rasmussen atter lægge turen om ad Kina.

- Vi har en plan om at tage en tur til Tibet, som man naturligt kan tage til fra Chengdu. Men det bliver nok først, når vi er gået på pension, siger Jørgen Rasmussen.

Parret har sponseret hele turen for Qui Yi og hendes mand - og SuperBrugsen i Faaborg har også spædet lidt til.

Og Qui lægger ikke skjul på, at hun er dem meget taknemmelige.

- Mødet med dem kom til at ændre hele mit liv, siger hun.

Qui Yi i eventyrland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce