Prøv at smede og slibe på sten

De ting, man har lavet, må man få med hjem.

Prøv at smede og slibe på sten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tarup-Davinde: Søndag den 13. september slår Hudevad Smedjemuseum, Hudevad Byvej 21, Hudevad, og Davinde Stenmuseum, Udlodgyden 52, Davinde, dørene op. Fra maj til oktober holder de åbent anden søndag i hver måned. Der vil på museerne være mulighed for selv at prøve kræfter med smedning og stenslibning for børn fra otte år og i følge med en voksen.

Smedjemuseet har åbent klokken 13-16, og Stenmuseet har åbent klokken 14-17.

Af Hudevad Smedje udsprang i løbet af 1930'erne Hudevad Radiatorfabrik. I første maskinhal fra 1931 lige bag smedjen fremstilledes søjleradiatorer af formpresset pladejern. På loftet boede svende og lærlinge. I dag rummer maskinhallen Hudevad Smedjemuseums udstilling. I løbet af 1960'erne byggedes der til næsten hvert år, i alt 10.400 m2. Medarbejderstaben nåede op på 300.

Stadig Hudevad

Med salgsselskaber i Tyskland, England, Belgien, Frankrig og Canada nåede eksportandelen op på 80 procent. Hudevad Radiatorfabrik A/S blev i 2004 overtaget af Ribe Jernindustri, og i 2007 flyttede produktionen til Ribe.

Størstedelen af modellerne produceres fortsat, og nye er kommet til. Navnet er stadig Hudevad på grund af dets meget stærke "brand".

I Davinde Stenmuseum kan du få hold på istidshistorien og gletsjernes bevægelser fra Skandinavien ned over det, der blev til Danmark. Du kan se de ledeblokke, som først og fremmest fortæller geologerne om gletsjernes retninger. Ledeblokke er sten, som gletsjerne samlede op og transporterede mod syd. Du kan også se fossiler, som vidner om fortidens dyre- og planteliv. Medbring gerne egne fund til sagkyndig bestemmelse.

Prøv at smede og slibe på sten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce