Prischok: Pensionister stiger 42 procent i husleje

Fra venstre: Mogens Simonsen og Hans Christiansen bor begge i Egeparken i Kværndrup. Tidligere var boligerne en del af Ryslinge Pensionistboligforening, men i oktober sidste år fusionorede boligforeningen med Boligforeningen Faaborg-Midtfyn. Foto: Maja Julskjær

Prischok: Pensionister stiger 42 procent i husleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En gruppe pensionister fra Kværndrup skal fremover betale 42 procent mere i husleje for deres rækkehus.

Kværndrup: 42 procent ekstra i husleje. Det er, hvad beboerne i Egeparken fremover skal betale for at bo i deres rækkehus. 1. januar steg huslejen med knap 1500 kroner, så lejerne nu betaler omkring 4800 om måneden.

- Det er godt nok en stor stigning, bemærker Hans Christiansen, der var formand for den tidligere Ryslinge Penionistboligforening, som Egeparken hørte under ind til oktober sidste år. Foreningen dækkede over 18 rækkehuse i Egeparken i Kværndrup og 12 i Vielunden i Gislev.

Prisstigningen sker i forbindelse med, at Ryslinge Pensionistboligforening fusionerer med Boligforeningen Faaborg-Midtfyn 1. oktober 2017. Da Landsbyggefonden gennemgår boligforeningens økonomi, kommer det frem, at lejerne ikke har betalt til Landsbyggefonden, som de egentlig skulle.

- Når man har nedbragt sit realkreditlån, skal man henlægge den samme ydelse i regnskabet på en særlig henlæggelseskonto. I den tidligere administration havde man ikke videreført den her ydelse. De nedsatte i stedet huslejen, da realkreditlånet ophørte, forklarer Conny Bruun, der er chefkonsulent hos Boligkontoret Danmark, der står for administrationen af boligerne. Boligforeningens realkreditlån blev betalt ud for syv-otte år siden.

Landsbyggefonden har dog svært ved at bedømme efter hvilken lovgivning Ryslinge Pensionistboligforenings boliger var opført, og boligforeningen var heller ikke registreret som selvejende, almen boligorganisation hos Landsbyggefonden. Vurderingen er derfor, at man kan ikke bebrejde nogen, heller ikke den tidligere bestyrelse i Ryslinge Pensionistboligforening, at beløbet ikke var blevet indbetalt.

Hverken Hans Christiansen eller naboen Mogens Simonsen vidste, at der var noget galt, da de fik beskeden om huslejestigningen i efteråret. De har boet i Egeparken i henholdsvis to og tre år.

- Vi troede, alt var i den bedste orden, siger Hans Christiansen.

- Så det lavede vi selvfølgelig vrøvl over, tilføjer Mogens Simonsen.

Beboerne skriver en klage til borgmesteren, der lader det kommunale tilsyn vurdere sagen. Afgørelsen kommer kort før jul: Der er ikke noget at gøre, beboerne i Egeparken må bide den store stigning i sig og betale.

- 4800 kroner ud af en folkepension på 7200 er ret meget. Hvis vi ikke vil betale, må vi jo flytte, siger Hans Christiansen, der dog regner med at få det meste af stigningen dækket af boligstøtte

Det er en ny afdeling, så vi skal lige lære udgiftsniveauet at kende, men vi har lovet dem, at lige så snart vi kan se, der er en mulighed for måske ikke ligefrem at nedsætte huslejen, men måske holde den i ro over en periode, så må vi prøve at få strikket det sammen på den måde
Conny Bruun, chefkonsulent hos Boligkontoret Danmark
Landsbyggefonden
Landsbyggefonden skriver følgende på sin hjemmeside:Når et lån vedrørende den oprindelige finansiering er tilbagebetalt (udamortiseret), er der grundlag for indbetalinger til landsdispositionsfonden.

Boligafdelingerne skal så indbetale likvide midler, svarende til de tidligere låneydelser, til boligorganisationens dispositionsfond, da huslejen på dette punkt opkræves uændret.

Svært at sluge

Hos Boligkontoret Danmark er man godt klar over, at stigningen kan virke voldsom for beboerne, der alle er oppe i årene.

- Det er klart, at det er svært for dem at sluge. Det er ikke sådan, at vi prøver at gøre hverdagen svær for dem økonomisk, men det var en forudsætning, vi var nødt til at tage med og rette op på, siger Conny Bruun, der dog lover, at Boligkontoret Danmark vil gøre hvad de kan for at huslejen ikke stiger yderligere for pensionisterne.

- Det er en ny afdeling så vi skal lige lære udgiftsniveauet at kende, men vi har lovet dem, at lige så snart, vi kan se, der er en mulighed for måske ikke ligefrem at nedsætte huslejen, men måske holde den i ro over en periode, så må vi prøve at få strikket det sammen på den måde.

Prischok: Pensionister stiger 42 procent i husleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce