Tjenstlig samtale hos biskop udløste ingen sanktion til præst. Heller ingen mundkurv trods hård kritik af biskoppen.

Sognepræst i Heden og Nr. Søby Anders Kjærsig kan uforandret fortsætte sin præstegerning på Midtfyn og sine bramfrie udtalelser i medierne.

Det er ifølge præsten resultatet af den tjenstlige samtale, han tirsdag formiddag var til hos biskop Tine Lindhardt.

Præsten var indkaldt til samtale, fordi han aflyste julegudstjenesten på det åbne fængsel Søbysøgaard, der ifølge en aftale skulle have været gennemført klokken 13.00 den 24. december.

- Og det har været helt afgørende for mig, at jeg ikke har fået mundkurv på.

Den 21. december gav præsten besked om, at han ikke ville gennemføre gudstjensten, fordi der ikke var en organist. I stedet gennemførte han den 25. december. Det førte så i formiddag til præstens fjerde tjenstlige samtale hos biskoppen.

- Jeg fik at vide, at jeg burde have gennemført gudstjenesten og under alle omstændigheder have henvendt mig til provst eller biskop noget før om den manglende organist. Det beklagede jeg og min tillidsmand, og jeg oplever, at der dermed er sat punktum i sagen, siger Anders Kjærsig.

Ved en tjenstlig samtale har biskoppen ellers mulighed for at give en sanktion og i yderste konsekvens indstille en fyring.

Tidligere har præsten været til samtaler om for sent afleveret dåbsattest, strid med provsten og beskyldninger om injurier og illoyalitet.

Jeg skal til en tjenestelig samtale hos Tine Lindhard på tirsdag d. 12. kl. 8.30. Det glæder jeg mig til. Det er fjerde...

Posted by Anders Kjærsig on Friday, January 8, 2016

Ingen mundkurv

Efter indkaldelsen til den aktuelle samtale har præsten på Facebook kraftig kritiseret biskoppen og brugen af de tjenstlige samtaler. Blandt andet har han skrevet:

"Er biskoppen bange for mig? Er hun nervøs eller blot magtorienteret og dermed har et ubændigt behov for at tryne præster?"

Efterfølgende har han i Fyens Stiftstidende også kraftigt kritiseret biskoppen for at misbruge tjenstlige samtaler til at vise sin magt og skabe mistillid mellem hende og de fynske præster.

Ifølge Anders Kjærsig undlod biskoppen i dag at berøre hans ageren på Facebook og i medierne.

- Og det har været helt afgørende for mig, at jeg ikke har fået mundkurv på, siger han.

For ham er der nu sat punktum i sagen om præstebetjeningen af fængslet, men han vil fortsat gennem blandt andet aviskronikker mere overordnet sætte fokus på brugen af de tjenstlige samtaler.

- Det har jeg også i dag sagt til biskoppen, siger Anders Kjærsig.

Biskop Tine Lindhardt har ikke ønsket at udtale sig.

  • Bakkær_Birgit_(2015)_002

    Af:

    Politisk journalist samfundsredaktionen. Udover politik allround har jeg særligt fokus på de fynske kommuner, trafikpolitik og kirkeforhold og har stået bag kampagner som "Fyn under forvandling", "Velfærd-hvad vil du ofre?", den fynske kirkegang, demokratikampagnen "Fyn for folket", "Ved vejkanten" og kampagne om broafgiften på Storebælt. Baggrund: Jeg har været lokalredaktør på Fyns Amts Avis i Ringe, siden lokalredaktør Midtfyns-redaktionen Fyens Stiftstidende og siden 2010 samfundsredaktionen Fyens Stiftstidende.

Mere om emnet

Se alle
18
Efter farvel fra præst: Nu vil jeg anmelde biskops gudstjenester

Efter farvel fra præst: Nu vil jeg anmelde biskops gudstjenester

17
Kontroversiel præst: Takker af - gider ikke chikaneres

Kontroversiel præst: Takker af - gider ikke chikaneres

9
Præst: Biskoppen misbruger sin magt

Præst: Biskoppen misbruger sin magt