Pas godt på dine fødder

Maiken Augustinus har valgt at blive fodplejer, fordi hun gennem faget får en god kontakt med sine kunder. Foto: Kurt Rasmussen

Pas godt på dine fødder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fodplejer Maiken Augustinus kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at pleje sine fødder. Selvom folk er klar over det, får de det ikke altid gjort, mener hun.

Gestelev: - I min verden er det mere vigtigt at smøre creme på fødderne end i ansigtet, siger Maiken Augustinus med en alvorlig mine og fortsætter.

- Hvis fødderne skal have det sjovt, når du en gang går på pension, skal du pleje dem ordentligt, lyder det fra den 40-årige fodplejer, der har haft sin klinik, Fodpleje Fyn, i en gammel bindingsværksejendom på Gestelevvej gennem tre måneder.

- Jeg startede klinik inde i byen for et år siden, men jeg fandt ud af, at det var mere hyggeligt her, hvor jeg bor, siger den 40-årige fodterapeut, der føler, at kunderne har den samme opfattelse.

- Det er vigtigt, at kunderne føler sig godt tilpas, for i mit job følger der en del psykologi med. Når jeg lægger mine hænder på dem, kommer vi tættere på hinanden, og så taler de ofte meget frit, og det virker bedre i de mere private omgivelser, siger hun, inden hun placerer avisens udsendte i stolen og går i gang med en fodbehandling, der starter med et behageligt fodbad.

I min verden er det mere vigtigt at smøre creme på fødderne end i ansigtet
Maiken Augustinus
Maikens gode fodråd
Sørg for ordentligt fodtøj, hvor der er plads til fødder og tæer.Lav fodgymnastik, hvor du strækker dine fodmuskler i alle retninger ved at samle blyanter op med tæerne, sprede tæerne, knytte foden, og gå rundt på hælene, på tæerne og på siderne.

Sørg for at creme fødder og tæer hver dag. Stil cremen på natbordet og smør fødderne, inden du går i seng, så får du ikke nullermænd med ind fra stuen, og du risikerer ikke at glide på linoleumsgulvet i køkkenet eller lave olielapper på dit trægulv.
Alt for mange personer får ifølge fodålejeren ikke regelmæssigt tjekket deres fødder, og det gælder også avisens udsendte. Foto: Kurt Rasmussen
Alt for mange personer får ifølge fodålejeren ikke regelmæssigt tjekket deres fødder, og det gælder også avisens udsendte. Foto: Kurt Rasmussen

Ændrede fodvaner

Mens hun klipper, skærer, filer og cremer fødderne, kommer hun igennem de aspekter, der er vigtige at tænke på, når det gælder fødderne.

- Der er mange skavanker, det kan føre med sig, hvis fødderne ikke fungerer, og folk ved det egentlig godt, men de får det ikke prioriteret, advarer Maiken Augustinus og fortæller, at folk mange gange først kommer, når skaden er sket.

- Det er typisk nedgroede negle eller tyk hud, der er problemet, og det skyldes ofte, at vi har ændret på, hvordan vi bruger vores fødder, siger hun og refererer til de "gamle dage".

- Dengang gik kvinder i sko, der passede til fødderne og ikke i højhælede eller spidse sko, der klemmer, og som kan give nedsunken forfod eller knyster, som er ret ubehagelige, siger hun og fortæller, at op til 80-90 procent af kvinderne døjer med den slags.

Men det er ikke kun kvinder, der har problemer med fodtøjet.

- Mænd belaster ofte kroppen hårdere end kvinder, og det kan give hård hud, som er kroppens måde at lave et beskyttelseslag på, men kroppen kan ikke selv afjustere det, så derfor skal det skæres af, siger hun og nævner sportsskader, som et hyppigt problem.

- Især fodboldspillere døjer med dårlige negle, fordi støvlerne skal sidde så stramt. Jeg kan klippe og slibe og rette neglene til, så de bliver så pæne som muligt og ikke skaber nedgroede negle.

Maiken Augustinus har været selvstændig fodplejer siden januar 2017. Foto: Kurt Rasmussen
Maiken Augustinus har været selvstændig fodplejer siden januar 2017. Foto: Kurt Rasmussen

Forebyggelse

Også de ældre kan nyde godt af Maikens råd.

- Hvis man ikke drikker rigelig væske, kan fødderne blive så tørre, at de revner og sprækker, så man skal sørge for at drikke rigelig vand, siger hun.

Generelt er det godt at forebygge, så Maiken Augustinus anbefaler folk at besøge deres fodplejer regelmæssigt - og især hvis man vil være klar til sandalsæsonen.

- Pæne sommerfødder skal startes om vinteren ved at gå til fodplejeren og få behandlet sine fødder og samtidig starte op med speciel creme til fødderne og olie til neglene. Men det tager tid. Det er ligesom at sige, at man vil tabe ti kilo, så man kan passe bikinien i juli, men det kan du ikke nå i juni måned alene, lyder det fra fodplejeren.

Allerede under fodbadet begynder fødderne at føles bedre. Foto: Kurt Rasmussen
Allerede under fodbadet begynder fødderne at føles bedre. Foto: Kurt Rasmussen
Sådan ser
Sådan ser "høsten" af hud og negle ud efter endt behandling. Foto: Kurt Rasmussen

Pas godt på dine fødder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce