I Ungdomskulturhuset i Ringe mødes de unge om fællesskab og kreativitet trods forskellige aldre og bopæl. Tovholder Lise Ørtved forstår dog ikke, hvorfor der ikke er flere, som bruger huset.

Det blå lys fra spottene stråler i lokalet, og roen hænger over de unge teaterelever, der sidder på gulvet og afventer næste opgave.

- Hvis I kun havde to minutter tilbage, hvad ville I så bruge dem på?, spørger lærer Lise Ørtved.

- Så ville jeg købe alt det, jeg havde lyst til, svarer den første.

Svarene går på tur, og alle får i denne teaterøvelse lov til at sige, hvad de har på hjerte.

- Så vil jeg samle min familie og venner og sige, at jeg elsker dem.

Det er tirsdag aften i Ungdomskulturhuset i Ringe. Godt 11 unge er med til teater i aften, og syv andre hænger bare ud i fællesrummene i huset og venter, til deres teaterhold starter. De er alle fra forskellige skoler på Fyn. Omkring ni forskellige for at være helt præcis. Temaet for dagens teatertime er tid. For tid er det, deres næste forestilling skal handle om. Tid i alle aspekter. Og tid er netop det, de her børn og unge har brugt i Ungdomskulturhuset, som har eksisteret siden 2015.

Her mødes de om de ting, de godt kan lide, laver lektier, spiser sammen og hygger sig. Det er 48-årige Lise Ørtved, der har været med til at starte stedet op, som i dag rummer alt fra dans og teater til parkour og filmværksted. Stedet blev startet op med henblik på, at unge skulle kunne mødes et sted uden for skoletid.

- Men jeg synes ikke bare det skulle være en klub med computer og fjernsyn. Det skulle være et mere kreativt og skabende sted, siger Lise Ørtved.

Svært at lokke de unge til

Dengang var døren til huset aldrig låst. Man kunne komme og gå, som man ville, men efter kort tid blev huset låst af, da der ikke blev ryddet op og passet på tingene.

- For nogle er stedet også en arbejdsplads, så det duede ikke, at man mødte ind til noget, der så håbløst ud, siger Lise Ørtved.

I dag kommer hun og åbner stedet tirsdag og torsdag, hvis nogen vil bruge det, men der arbejdes på, at det fremadrettet også er unge fra Ungdomsrådet, der holder stedet åbent de andre af ugens dage.

- Det er jo et sted, som de unge skal holde gang i, siger hun.

Det sværeste for stedet er at lokke nye generationer af unge til.

- Der er nogle nye unge, der skal overtage driften fra de gamle unge, og det er en svær overgang, siger Lise Ørtved.

Hun mener en af grundene til manglende engagement og deltagelse skyldes, at mange unge i dag har meget travlt, og det er ærgerligt, mener hun.

- Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke bruger huset mere, end de gør. Vi kunne godt bruge nogle flere unge, der kunne mødes i et fællesskab, de måske slet ikke aner, eksisterer.

En måde hun prøver at få flere unge til at kende huset på, er ved at invitere skoleklasser ind til fællesspisning og ved at fange de unge tidligere - allerede fra 7.-8. klasse.

- Får vi fat i nogle tidligt, så de kommer til at bruge huset fra en rimelig ung alder, vil generationsskiftet måske blive lidt nemmere, fordi de så får en tilknytning til stedet, og dermed måske også vil gøre noget, for at holde liv i det, når de går ud af folkeskolen og videre på gymnasiet, HF og produktionsskoler, vurderer Lise Ørtved.

Visionerne om stedet dengang i 2015 var også, at alting skulle være nemt. Det skulle være nemt at tænde teater- og scenelys og skabe en rigtig scene, det skulle være nemt at gøre klar, så mange kunne sidde og se film, eller høre musik eller anden caféhygge. Sådan blev det også og næste vision for stedet er, at huset bliver mere åbent for alle.

- Jeg synes, flere skal kunne bruge huset. Jeg elsker alle aldre og jeg mener, at det ikke kun er de unge, der skal kunne bruge stedet. Huset kunne godt være mere udadvendt, mener Lise Ørtved.

Mere åbne

Tilbage i teaterlokalet står alle de unge teaterelever omkring Lise Ørtved. Lige om lidt skal de have spaghetti med kødsovs, inden de igen skal ind og øve sig på, hvad tid er for en størrelse, og hvordan de får tid ind i deres kommende forestilling. Nogle af de unge er kommet her længe, andre kun et halvt år. Tilfælles har de interessen for teater og fællesskabet, og mange af dem kan berette om, at huset har gjort dem mindre generte og mere åbne. Skulle de sætte tre ord på huset her, er det kreativitet, fællesskab og hygge, og de har lært, at man godt kan være sammen, selvom man kommer fra forskellige skoler og har forskellige aldre.

- Jeg kan have nok så mange ambitioner for stedet, men det er brugerne, der skal holde liv i det, siger Lise Ørtved.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Det siger de unge om UngdomsKulturhuset

Det siger de unge om UngdomsKulturhuset