Lysbjerg Rooms i udkanten af Vester Aaby skal være meget mere end bed and breakfast. Det skal være et naturområde med tyre, får, mufloner, frilandsgrise, høns, vandrestier, frugtlund og træer. En rørlagt å skal genskabes, og der skal laves sheltere.

Vester Aaby: Man tænker måske ikke lige over, at der faktisk findes en overnatningsmulighed i Vester Aaby. Men det gør der. På Svendborgvej, lige når man kører ud ad byen mod Faaborg, inde på højre hånd.

Her har Elly og Niels Nielsen i årevis drevet bed and breakfast. Nu stedet fået ny ejer.

Henrik Toft, til daglig mejerichef på Løgismose Mejeri i Allested-Vejle, har købt Lysbjerg, som ejendommen hedder, og han har store planer om at gøre Lysbjerg Rooms til meget mere end et bed and breakfast.

Lysbjerg Rooms

Lysbjerg Rooms ligger på Svendborgvej 349 i den vestlige udkant af Vester Aaby.Der er fem dobbeltværelser.

Hjemmeside: www.lysbjergrooms.dk

Facebook: Lysbjergrooms.

Instagram: Lysbjergrooms.

Ejendommen er udstykket fra Nakkebølle Gods i 1924-1926 som landbrug. Ifølge en tidligere genbo kommer navnet Lysbjerg fra et meget gammelt kort, hvor området hed Luusbjerg. Ejendommen har aldrig været brugt til andet end husmandsbrug. Den første ejer arbejdede på teglværk samtidig med opførelsen af huset.

Den nye ejer, Henrik Toft, er 42 år. Han er til daglig mejerichef på Løgismose Mejeri i Allested-Vejle, hvor han har været i 20 år.

Han har tidligere boet på en landejendom ved Ringe, så det er ikke fremmed for ham at bo i skønne, landlige omgivelser.

På Lysbjerg bor han sammen med sin kæreste, Rikke Gildam.

Henrik Toft har tre børn på 8, 10 og 18 fra et tidligere ægteskab.

"Fantastisk overnatningsmulighed i landlige omgivelser", lyder hans koncept - og det er han allerede i fuld gang med at føre ud i livet.

Med til Lysbjerg hører i alt syv hektar jord. Noget af det er forpagtet ud i øjeblikket, men Henrik Toft er i gang med at opsige forpagtningsaftalerne. Og så vil han ellers bruge jorden til at skabe et helt nyt naturparadis lige uden for Vester Aaby.

- Jeg har allerede bygget et hus og en indhegning til mine tyre, som er en blanding af new zealand grey og limousine. Hele vejen rundt om indhegningen er der en sti, så man kan gå og kigge på dyrene. Ved siden af kommer en ny indhegning til mine får og mufloner. Og så skal der være en sluse imellem de to indhegninger, så man kan gå ned til det lave område, hvor jeg vil sætte borde og bænke op. Dernede ligger en rørlagt å. Jeg har søgt kommunen om at grave den op, og det ser ud til, at de er helt med på ideen, fortæller Henrik Toft.

- Stien rundt om indhegningerne kan også bruges som en bane, man kan løbe på. Og jeg har tænkt mig at sætte nogle forhindringer op, hvor man kan lave armløft og funktionel træning, tilføjer han.

Han har også plantet de første frugttræer, som skal blive til en lille frugtlund, hvor gæsterne kan gå ud og plukke frugt.

Og så vil han bygge et hus og have to-tre frilandsgrise gående på området.

Timet og tilrettelagt

Intet af det er noget, han bare sådan tilfældigt har fundet på. Det hele er nøje gennemtænkt, og han har haft en landskabsarkitekt med i udviklingen af det nye naturområde.

- For eksempel vil vi ikke have trykimprægneret træ, så både huset til tyrene og pælene i hegnet er naturtræ, fremhæver Henrik Toft.

De tidligere ejere havde en flok prydhøns, men Henrik har i stedet anskaffet sig en flok høns af racen plymouth rock.

- Jeg synes, de er rigtig flotte, og jeg har haft en designer til at udvikle et logo til vores bed and breakfast, så nu indgår hønsene i logoet som vores kendetegn, fortæller han.

- Jeg vil gerne have, at mine gæster skal have en oplevelse ved at gå ud og kigge på dyrene og nyde naturen. Tanken er, at de skal gå ud og hente æg til deres morgenmad.

Til ejendommen hører også en lille plantage med juletræer, som de tidligere ejere solgte juletræer fra, og det vil Henrik Toft fortsat gøre, ligesom han året igennem løbende vil arrangere aktiviteter.

- Jeg vil gerne skabe en helhed, hvor er er sammenhæng i tingene, understreger han.

Det nye naturområde vil ikke kun komme hans gæster til gavn. Henriks søster, Pernille Rasmussen, bor i forvejen i Vester Aaby, hvor hun er dagplejer.

- Jeg har snakket med hende om, at så kan dagplejerne gå en tur ned til naturområdet med børnene.

På sigt har han endvidere tænkt sig at bygge nogle sheltere, som blandt andre vandrere på Øhavsstien lige i nærheden vil kunne få glæde af.

- Men det hele kommer ikke på én gang. Det er en proces, der nok vil tage tre-fire år, forudser Henrik Toft.

Værelserne shines op

Lige nu er han i gang med at shine de fem værelser op. Han har ligeledes sat køkkenet i stand, som vil være til gæsternes rådighed. Det er tanken, at han vil sætte morgenmad frem, som gæsterne selv henter fra køleskabet.

Han har været 20 år på Løgismose Mejeri, og jobbet som mejerichef fortsætter han med.

Man kan med rette spørge: Hvordan i alverden får han tid og overskud til at drive bed and breakfast på det plan i fritiden?

- Tjah, jeg er ikke typen, der bruger tid på at sidde og se tv. Jeg slapper af ved at gå og hygge mig med dyrene. Men jeg regner med, at jeg nok skal have ansat et par piger, der kan komme og ordne værelser og den slags, siger Henrik Toft.

  • Af: