Strejkemaden er så kedelig, at Otto Hansen selv køber nye kartofler til sin kone, Rigmor
BROBYVÆRK: En sølvpapirspakke med to kolde kogte nye kartofler ligger i 88-årige Otto Hansens pose, som han hver dage tager med til plejecenteret Åløkkeparken i Brobyværk.

De er til hans kone, Rigmor Hansen, 85, som er invalideret af alzheimers sygdom og har boet på Åløkkeparken i de seneste 10 år. De seneste år har hun været så ringe, at hun ikke kan bevæge sig eller kommunikere. Kun når oldebørnene er på besøg, åbner hun øjnene.

Mad-strejken

Ernæringspersonalet strejker sammen med resten af sundhedskartellet. Det betyder, at de, som laver mad til de ældre i Faaborg-Midtfyn Kommune, kun må lave præcis så meget mad, at de ældre ikke sulter.

Vi fortalte i går, hvordan kommunens leder på kostområdet nu synes, at strejken går ud over de ældres livskvalitet og sundhed, fordi maden er så trist, at de mister appetitten.

De ældre på de fleste plejecentre i kommunen har de seneste seks uger fået fire-fem forskellige retter, som blot går på skift.

Egentlig er Rigmor Hansen på fuld kost på plejecentret. Men strejkemaden, som hun får tilbudt, er så ensformig, at Otto Hansen hver dag køber en lille pose nye kartofler og tager et par stykker med til sin kone.

- Hun skal ikke slæbes igennem de gamle kedelige kartofler, når man kan få nye. Vi har altid fået nye kartofler, når man kunne, konstaterer Otto Hansen.

På den måde får Rigmor Hansen hver dag mad tilberedt med kærlighed, selv om hun er ramt at strejken på kostområdet.

Den betyder, at maden fra plejecentret består af tre forskellige retter, som går igen og igen igennem to uger, og derefter skifter det til tre andre retter. Og Otto Hansen, er for længst holdt op med at spise med.

- Jeg smager på lillemors mad hver dag, og det kan godt være, der er tre forskellige retter. Men når man moser det sammen, som jeg skal gøre, for at Rigmor kan spise det, så smager det hele ens, konstaterer han.

- Jeg priser mig lykkelig for, at jeg selv kan bestemme og er i stand til at lave min mad selv, siger han, mens han finder sølvpakken med kartoflerne frem, så han kan mose dem sammen med resten af Rigmor Hansens mad.

I dag står menuen på høns i asparges. Men ifølge Otto Hansen smager den hvide sovs ikke af noget - og slet ikke af asparges.

Spiser mindre og mindre

- Derhjemme, hvor Rigmor var en perfekt kok, fik vi aldrig hvid sovs. Og jeg kan mærke, at det stadig ikke siger hende noget. For når der endelig kommer noget med en god brun sovs, som smager hende, er det meget lettere at få hende til at spise, fortæller Otto Hansen.

Og det går heller ikke så stærkt med at få den mosede hvide mad ned. Faktisk er det kun bidderne med kartoffel, hun tager imod.

Krondiamantbryllup

De to havde krondiamantbryllup i sidste uge. Men uanset at de den 12. maj havde været gift i 65 år, var der ingen særlig mad på centrets menu. Også her blev der serveret strejkeramte røde pølser og kartoffelsalat uden dessert.

Det er der i øvrigt heller ikke alle andre dage under strejken. Men det opdager Rigmor Hansen ikke.

For i hendes køleskab på værelset ligger et stykke vandmelon, som hendes mand har taget med til hende. Når hun ikke åbner munden for mere høns i asparges, tager han melonen og skærer den i stykker for hende.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Sådan rammer strejken

Kedelig mad tærer på livsglæden