Øhavsmuseet tager forskud på fremtiden

Museumsdirektør Peter Thor Andersen skåler med de cirka 50 deltagere i nytårskuren, som fik lejlighed til at høre nærmere om museets planer for 2016.
Foto: Palle Søby Eriksen

Øhavsmuseet tager forskud på fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I ly af planerne om et nyt unikt landskabsmuseum har Øhavsmuseet masser af tiltag på vej i 2016. De blev præsenteret på museets nye tradition: En nytårskur

Øhavsmuseets store vision er i løbet af nogle år at lave et unikt landskabsmuseum, som skal fortælle om kulturlandskabets udvikling fra istiden til i dag.

Men allerede til pinse kan man få en forsmag på fremtiden, når Øhavsmuseet åbner udstillingen "Danmarkshistorien set fra Sydfyn".

- Landskabet omkring Faaborg er helt unikt, og afstandende er så korte, at tingene sker hurtigt, og man kan opleve det hele på én gang, sagde museumsinspektør Poul Heide, da han på museets nytårskur præsenterede den nye pinseudstilling, hvor man blandt andet kan opleve en laserscanning, der viser bakkerne i landskabet.

Også kidnapningen af Valdemar Sejr på Lyø i 1223 og herregårdslandskabet omkring Brahetrolleborg vil indgå i udstillingen.

Hen over sommeren bliver der arrangeret 15 ture ud i landskabet, og det følges op af en foredragsrække til efteråret.

Det her skilt med sandheder, som svært kan benægtes, skal hænge ved indgangen til den nye udstilling i Arresten,
Det her skilt med sandheder, som svært kan benægtes, skal hænge ved indgangen til den nye udstilling i Arresten, "Savn og Brand", fortalte museumsinspektør Mette Broch Jacobsen.
Foto: Palle Søby Eriksen

En ny tradition

Nytårskuren var en nyskabelse, hvor museet havde inviteret et halvt hundrede samarbejdspartnere, frivillige og andre centrale personer i det lokale kulturliv.

Ifølge museumsdirektør Peter Thor Andersen er det tanken at gøre nytårskuren til en tradition.

Gæsterne kunne blandt andet også høre om det andet store satsningsområde: Byhistorien - med særlig fokus på retshistorien og Arresten.

Her er der nyt på vej allerede i vinterferien, hvor udstillingen "Savn og brand" åbner.

Det er den autentiske beretning om den unge Janus fra Frederikshavn, som i 1905 blev karl på en gård i Aastrup. Men han brød sig ikke om at være der og endte med at brænde hele gården af, hvorefter han havnede i Arresten i Faaborg.

- Det bliver en rigtig smadreudstilling, hvor man selv kan få lov til at lave sin egen lille gårdbrand i kælderen, og der vil også være en masse digitale virkemidler, fortalte museumsinspektør Mette Broch Jacobsen.

Allerede tirsdag eftermiddag har museet inviteret nogle testpersoner for at tjekke, hvordan udstillingen virker.

Også kommunens elever i 4.-6. klasser vil gennem Den Kulturelle Rygsæk komme til at opleve udstillingen.

Til sommer åbner i Den Gamle Gaard en udstilling om Peter Seidelins pottemagerværksted, som fandtes på torvet fra 1906 til 1975.

Og så er der store forventninger til arbejdet med at nedgrave højspændigskabler hen over Horneland, for her får museets arkæologer lov til at følge i gravearbejdets spor på en 12-15 kilometer lang strækning.

- Det er en unik mulighed for at gøre arkæologiske fund i et område, hvor der jo ikke lige skal anlægges motorveje eller andre store projekter, fortalte museumsinspektør Anne Garhøj Rosenberg

Museumsinspektør Poul Heide fortæller om pinseudstillingen
Museumsinspektør Poul Heide fortæller om pinseudstillingen "Danmarkshistorien set fra Sydfyn", som viser kulturlandskabets udvikling i for eksempel Svaninge Bjerge.
Foto: Palle Søby Eriksen

Øhavsmuseet tager forskud på fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce