Ø-færgen i ny økonomisk krise

Endnu engang har ekstraordinære og uventede udgifter sendt rederiet Ø-færgen ud i stormvejr. Politikerne må finde checkhæftet for at afværge fallit.
Foto: Hans Østergaard

Ø-færgen i ny økonomisk krise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et optimistisk budget, dyre værftsregninger og en tom kasse gør, at kommunen igen må redde Ø-færgen

FAABORG-ØERNE: Sommertid er lig med mange besøgende til Avernakø og Lyø, men de ekstra passagerer er slet ikke nok til at holde Ø-færgen økonomisk oven vande.

Krisen kradser, og på mandag skal politikerne i Økonomiudvalget tage stilling til en ny akut redningsplan - den anden på blot et halvt år.

Sagen er ifølge rederiets forretningsfører Leif Ulrick, at der i sin tid i samarbejde med kommunen blev lagt lidt for optimistiske budgetter for 2008. Samtidig har nye ekstraordinære værftsregninger endnu engang væltet vedligeholdelsesbudgettet.

Ifølge kommunens tal er det 600.000 kroner store budget til vedligeholdelse allerede overskredet med en kvart million kroner, og næsten samme beløb er budgettet til vedligeholdelse af færgelejerne overskredet med.

Samtidig tegner der sig stigende lønudgifter i horisonten, når der senere på året skal ansættes en ny driftsleder, så alt i alt vil 2008 sandsynligvis ende med et underskud på 900.000 kroner, hvis ikke politikerne griber ind.

- Der er problemer hele tiden, og uden et ekstra tilskud står vi i en meget skidt økonomisk situation, siger Leif Ulrick, og vicekommunaldirektør Kai Winton Hansen erkender, at politikerne er nødt til at handle:

- Situationen er alvorlig. Hvis vi vil opretholde trafikken til øerne - og det vil vi - så er vi nødt til at betale.

Redningsplanen går ud på, at kanalisere 450.000 kroner, der egentlig var lagt til side til forberedelse af en ny færge, ned i den nuværende færges kriseramte kasse og desuden at udbetale drifts- og olietilskud for fjerde kvartal allerede midt i denne måned. Den manøvre skal forhindre, at færgens pengekasse helt løber tør med udgangen af september.

Resten af det truende underskud skal så findes hen på efteråret, og på det tidspunkt håber vicekommunaldirektøren også, at der kan afgives en ordre om at sætte gang i byggeriet af den nye færge.

Venter svar fra minister

Før sommerferien fik kommunen besked fra velfærdsministeret om, at staten næste år vil støtte en ny Avernakø-Lyø-færge med 11 millioner kroner, men da politikerne havde håbet på det dobbelte, sendte borgmesteren et brev retur for at efterlyse en tilkendegivelse om, hvorvidt kommunen også kan forvente støtte i 2009.

Før der er kommet svar, tør kommunen ikke sætte gang i det nye færgebyggeri, og vicekommunaldirektør Kai Winton Hansen håber inderligt på et svar, inden politikerne sidst i august tager fat på forhandlingerne om næste års kommunale budget.

Så sent som i februar slog kommunalbestyrelsen en streg over et lån til Ø-færgen på 1,5 millioner for at undgå rederiets fallit. Denne gang ser halvdelen af et nyt truende underskud altså ud til at være fundet.

Men så er sidste uges ekstraordinære værftsregning på cirka 200.000 kroner altså heller ikke regnet med.

Ø-færgen i ny økonomisk krise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce