OL-drøm bristet for diskoskaster

I OL-sammenhæng må Dariusz Slowik nu se frem mod Beijing i 2008 - og opgive drømmen om at stille op for Danmark i Athen om to år.
Foto: Jørgen Hansen

OL-drøm bristet for diskoskaster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UØNSKET: Dariusz Slowik vil nu satse på en sportskarriere i Canada og et job i politiet

RINGE: -Det er simpelthen mit mål her i livet at komme med til de olympiske lege, men nu bliver det først i 2008, at jeg stiller op for Canada, siger Dariusz Slowik, der ellers drømte om at være med i Athen i 2004 - for Danmark.

Som omtalt i Stiftstidende i går, blev alle hans fremtidsplaner kuldkastet forleden, da han fik afslag på opholdstilladelse i Danmark og besked om at forlade landet senest 20. august.

Siden har han haft mere end svært ved at koncentrere sig om sin træning, der var lagt til rette med henblik på EM i München i begyndelsen af august. Det bliver heller ikke til noget.

- Man er ked af det, selvfølgelig, men der er ikke rigtig noget at gøre ved det. Sådan er loven, og det kan ikke betale sig at kæmpe imod. Der vil gå et-to år, før man overhovedet får et svar, resignerer Dariusz Slowik.

I stedet ser han fremad og vil satse på en karriere i Canada, hvor han har studeret i Edmonton de seneste to år.

- Jeg vil gøre uddannelsen færdig og søge ind til politiet. Sportsligt kan jeg sagtens gøre mig gældende. På nuværende tidspunkt er jeg nummer tre i diskoskast i Canada, siger den 24-årige, der først forventer at toppe om fire-seks år.

Team Danmark støtter

I dansk atletik har han allerede gjort sig gældende med flere mesterskaber, og Team Danmark har besluttet at støtte talentet. Der er blandt andet fundet en lejlighed til ham og hans mor i Århus, så han kunne fortsætte sin sportskarriere i Århus 1900 i tæt samarbejde med landstræner Lars Nielsen.

- Det giver ligesom ingen mening længere, når Dariusz ikke kan få opholdstilladelse, bemærker Folmer Lange, Ringe Gymnastikforening, der har været træner for Dariusz Slowik og hjulpet ham videre i karrieren med stort og småt.

- Der er nok ikke så meget at gøre, men jeg synes, at folk skal have at vide, hvilke konsekvenser vores udlændingelov kan få. Det er så let at ønske sig stramninger og færre udlændinge hertil, men der skulle også være plads til menneskelige hensyn, siger Folmer Lange.

Føler sig som dansker

Dariusz Slowik har boet i Danmark siden han var 10 år, han føler sig som dansker og har ikke lyst til at vende hjem til Polen, selv om han har familie og statsborgerskab dér.

- Det er noget mærkeligt noget. Jeg kan ikke få lov at blive i Danmark, men er man kriminel og bliver dømt for voldtægt eller andet, så er det alligevel svært at blive udvist, siger Dariusz Slowik, der ikke kan give nogen forklaring på, hvorfor han ikke søgte om dansk statsborgerskab, før han tog til Canada.

Det ville han formentlig have fået uden større vanskeligheder efter 12 års ophold i landet.

I stedet blev han fanget på det forkerte ben, da myndighederne strammede op på udlændingeområdet efter regeringsskiftet.

Efter reglerne om arbejds- og opholdstilladelse, vil en udlænding normalt miste sin opholdstilladelse ved længerevarende udlandsophold. Sådan oplevede Dariusz Slowik ikke betingelserne, da han rejste til Canada i foråret 2000.

- Da Udlændingestyrelsen inddrog min opholdstilladelse, fik jeg at vide, at jeg bare skulle skrive ind til dem, når jeg kom hjem, så ville jeg få opholdstilladelsen tilbage, fortæller Dariusz Slowik.

Praksis ændret

Så sent som sidste sommer kontaktede Folmer Lange og Dariusz Slowik igen styrelsen for at sikre sig, at der ikke ville være problemer med opholdstilladelsen, når Dariusz kom til Danmark for at deltage i en række stævner som forberedelse til EM i august.

Beskeden var den samme - at han uden videre kunne få sin opholdstilladelse igen.

Efter hjemkomsten i maj tog Folmer Lange og Dariusz Slowik ned på politigården i Svendborg for at søge om opholdstilladelsen. Der gik mere end en måned, før end en politimand forleden ringede på døren hjemme hos Dariusz Slowiks mor, og fortalte, at sønnen, der var til et stævne i Polen, ikke får sin opholdstilladelse tilbage, men skal være ude af landet senest 20. august.

OL-drøm bristet for diskoskaster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce