Nyt kunstmuseum må droppes

Kaj Sørensen har i årevis kæmpet for et naivistisk museum i Faaborg-Midtfyn. Nu må han se drømmen falde til jorden.
Foto: PETER LETH-LARSEN

Nyt kunstmuseum må droppes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Faaborg-Midtfyn får ikke et splinternyt museum for naivistisk kunst. Politikerne mener, museet bliver for dyrt.

FAABORG-MIDTFYN: Der var stor glæde blandt en lille gruppe ildsjæle med en drøm om et museum for naivistisk kunst et sted i Faaborg-Midtfyn sidste sommer. Her besluttede kommunalbestyrelsen at sige ja til at støtte museet med 1,2 millioner kroner om året i direkte driftsstøtte i museets tre første leveår.

Nu falder hele projektet, der fra starten var tænkt ind som en del af Ryslinges skulpturpark, imidlertid til jorden. Ifølge borgmester Bo Andersen (V) besluttede en enig kommunalbestyrelse på et lukket møde i forgårs at droppe det kommunale tilskud - og dermed reelt museumsprojektet. Årsagen er, at en lang række møder og regnestykker har ledt frem til, at 1,2 millioner kroner i årlig støtte i tre år langt fra vil være nok for et nyt kunstmuseum.

Budgettet holder ikke

I stedet ville museet - ifølge borgmesteren - belaste kommunekassen med en udgift på 1,5 millioner kroner om året så langt øjet rækker.

- Selv om der nærmest kom lige så mange besøgende som på Louisiana, så ville budgettet ikke hænge sammen, siger Bo Andersen og peger samtidig på, at museet for naivistisk kunst heller ikke havde udsigt til en statsanerkendelse - og dermed statskroner.

Udover økonomien var der ifølge borgmesteren usikkerhed om, hvor den kunst, der skulle være museets permanente udstilling, skulle komme fra. En af ildsjælene bag projektet, Kaj Sørensen, kunne nemlig ikke garantere, at hans samling af naivistisk kunst ville kunne bruges af museet i al fremtid.

- Så vi kunne risikere at stå med et museum uden malerier, forklarer Bo Andersen.

Nærmest uforskammet

Kaj Sørensen har dog ikke andet end hovedrysten tilovers for kommunens argumenter.

- Hvis man mener, at budgettet er urealistisk, er det jo det samme som at sige, at vi ikke har forstand på en skid. Det er nærmest uforskammet, siger han og tilføjer, at planerne for museet har været de samme gennem alle årene.

Derfor undrer han sig over, at kommunen skulle bruge så lang tid på at nå frem til, at man ikke vil støtte idéen. Også Gunnar Landtved, der har siddet med i arbejdsgruppen, har svært ved at skjule sin skuffelse.

- Vi er nogle, der har brugt rigtig lang tid på det her. Ved at sige nej går kommunen glip af en oplagt mulighed for at profilere sig selv. Det er ikke nok at kunne tilbyde byggegrunde, hvis man skal tiltrække nye borgere. Man skal have noget, ingen andre har, siger den tidligere borgmester i Ryslinge, der mener, at borgerne bliver snydt for en stor oplevelse.

Politikernes ret

- Det er politikernes ret at beslutte, at det her ønsker vi ikke. Men så skal man sige det, som det er, i stedet for at dække sig ind bag dårlige undskyldninger, tilføjer han.

Mens Gunnar Landtved har besluttet endegyldigt at trække sig ud af projektet., skal Kaj Sørensen bruge et par dage på at sunde sig.

- Der er ingen tvivl om, at projektet, som det har været beskrevet hidtil, er lagt på hylden. Jeg er færdig med Faaborg-Midtfyn Kommune, men der har også været henvendelser fra andre gennem årene, siger han.

Nyt kunstmuseum må droppes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce