Nye åbningstider står ved magt


Nye åbningstider står ved magt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ministerium har ikke blåstemplet besparelse på daginstitutionsområdet. Direktør erkender brud på reglerne

FAABORG-MIDTFYN: Fra den 1. august vil åbningstiden i samtlige kommunens daginstitutioner blive skåret ned fra 52 til 50,25 timer om ugen.

Beslutningen blev truffet af kommunalbestyrelsen tidligere på året, og den står ved magt.

Også selv om Velfærdsministeriet ikke har blåstemplet spareøvelsen, sådan som det ellers har været fremme tidligere.

Ifølge Tine Toldbod, der er juridisk fuldmægtig, vil ministeriet aldrig tage stilling i konkrete sager, men vejleder kun om de gældende regler på området.

- Lovgivningen siger helt klart, at kommunen ikke kan regulere i driftstilskuddet pr. barn i løbet af året, hvis det ikke er besluttet i forbindelse med budgetforhandlingerne. Det gælder både positive og negative tillægsbevillinger, forklarer hun.

Loven fungerer ikke

Dermed tager hun samtidig luften ud af vicekommunaldirektør Kai Winton Hansens argument om, at kommunen både har givet og taget i løbet af 2008.

Faktisk ender regnestykket på et lille plus.

Han ser dog ingen grund til at bede politikerne om at tage sagen op igen, fastslår han.

- Men bryder I ikke dermed loven?

- Jo, det kan du da godt sige. Men det er helt normalt, at en kommune vælger at give en positiv tillægsbevilling til institutionerne i løbet af et år. Sådan har vi gjort længe, og det samme har mange andre kommuner. Sagen er den, at reglerne ikke fungerer i virkeligheden. Det har man også erkendt fra centralt hold, og derfor er det en del af aftalen mellem kommunerne og regeringen, at loven skal laves om fra nytår, siger han.

- Med andre ord vil I blive ved med at bryde loven, indtil det sker.

- Sådan synes jeg ikke, man kan stille det op. Vi kan selvfølgelig vælge at trække både positive og negative bevillinger tilbage, men resultatet vil blive næsten det samme. For eksempel udgør forældrebetalingen stadig 25 procent af institutionernes budget. Og vi lever altså ikke livet baglæns, lyder det fra vicekommunaldirektøren, der peger på op til flere groteske konsekvenser af den gældende lovgivning.

- For eksempel har vi oprettet en barselspulje, hvor institutionerne kan få et ekstra tilskud i forbindelse med, at de skal ansætte en vikar. Den ordning er også ulovlig. Det samme er det, når de ansatte får udbetalt mere i løn som følge af en ny overenskomst. Her er det mest groteske ved det hele, at staten faktisk går ind og kompenserer kommunerne ved at forhøje bloktilskuddet. Det hænger altså ikke sammen, siger han.

Nye regler på vej

Tine Toldbod bekræfter, at Velfærdsministeriet barsler med et forslag til nye regler på området.

Forslaget fremsættes efter alt at dømme til behandling i Folketinget i løbet af efteråret.

Til gengæld afviser hun at kommentere kommunens henvendelse, men henviser i stedet til tilsynet, som er en del af statsforvaltningen. Ifølge Kai Winton Hansen har det slet ikke været inde i overvejelserne at bede tilsynet om en udtalelse.

- Vi valgte at gå til Velfærdsministeriet, fordi vi ved, at de har fået mange lignende henvendelser, lyder forklaringen.

Nye åbningstider står ved magt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce