Ny undersøgelse: Hver tredje ældre i Faaborg-Midtfyn er ensom

- Vi skal hele tiden forsøge at gøre det bedre, og det skal vi i samarbejde med civilsamfundet om, siger Venstre-politikeren Herdis Hanghøi om det faktum, at en stor del af Faaborg-Midtfyns ældste borgere føler sig ensomme. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Ny undersøgelse: Hver tredje ældre i Faaborg-Midtfyn er ensom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næsten hver tredje af de ældre over 80 år i Faaborg-Midtfyn føler sig ensomme, viser en undersøgelse. Selv om kommunen allerede gør meget, skal fokus på ensomheden skærpes, fastslår politikere.

Faaborg-Midtfyn: Næsten hver tredje borger i Faaborg-Midtfyn over 80 år føler sig ensom.

Det fastslår rapporten "Det gode liv i Faaborg-Midtfyn", som kommunen i samarbejde med Region Syddanmark står bag. Ifølge rapporten er langt de fleste borgerne ret tilfredse med at bo i kommunen, men det kniber lidt med hverdagsglæden hos flere ældre.

Det har formanden for Sundhed- og Omsorgsudvalget, Herdis Hanghøi (V), også bidt mærke i.

- Vi skal hele tiden forsøge at gøre det bedre, og det skal vi i samarbejde med civilsamfundet om. For der er så mange aktive og frivillige rundt omkring, og det handler også om, at man lige kigger ind til sin nabo for at høre, om vedkommende ikke lige vil med hen i spiseklubben, eller hvor man nu er på vej hen, siger udvalgsformanden, der som sådan ikke er overrasket over rapportens konklusion.

- Mister man sin ægtefælle, og mangler man måske selv mobilitet, så er det ekstra svært at komme ud. Har man været vant til at være hjemme med sin ægtefælle, så kan man godt føle sig ensom, hvis vedkommende ikke er her længere. Så kan det være grænseoverskridende at komme ud i foreningslivet, hvis man ikke har været der før, siger Herdis Hanghøi.

Ekstra indsats
I Danmark tilbydes alle borgere, der er fyldt 80 år, et årligt forebyggende hjemmebesøg.Samtidig skal kommunerne tilbyde 75-årige ét forebyggende hjemmebesøg, og det samme til udsatte borgere fra +65.

Udsatte borgere kan være en borger, der har mistet en ægtefælle eller en borger, der har været gennem et længere sygdomsforløb eller noget tredje der gør, at man har lidt svært ved at komme tilbage til hverdagen.

Faaborg-Midtfyn Kommune tilbyder et årligt hjemmebesøg fra +75 og til udsatte borgere fra +65.

Det er kommunens ældrekonsulenter, der foretager hjemmebesøgene. Her bliver der blandt andet snakket om hverdagen, trivsel, sociale netværk, bolig og sundhedstilstand.

Famler efter løsninger

29 procent af de adspurgte over 80 år i undersøgelsen har svaret, at de hver dag eller mindst en gang om ugen føler sig alene, selv om de helst ville være sammen med andre. Det er mange, fastslår Søren Hillers (R).

- Det er virkelig noget, der har betydning for livskvaliteten, hvis man er ensom. Det sker af og til, når man bliver ældre og ens ægtefælle eller venner falder bort. Det er voldsomt, at så mange føler sig ensomme. Det er ikke i orden, siger Søren Hillers.

Han erkender i samme ombæring, at det er svært at komme med en endegyldig løsning på problemet.

- Vi famler lidt, det vil jeg gerne stå på mål for for egen regning. For vi ved ikke, om det, vi gør, virker, for vi har ikke som sådan haft fokus på ensomhed tidligere, forklarer Søren Hillers.

- Jeg er helt overbevist om, at vi skal give det fokus, hjælpe og støtte op, men det er ikke sikkert, at kommunen er den rette aktør. Det er i høj grad hverdagsrelationerne i lokalsamfundene, der skal være med til at løfte det her. Vi skal udover den her blufærdighed, hvor vi tænker, at jeg kan da ikke tillade mig at gå ind og spørge, om han eller hun vil med til noget. Det skal vi turde, siger Søren Hillers.

Frivillige er nøglen

Netop nu har Røde Kors og Ældresagen fokus på ensomhed med projektet "Det Gode Ældreliv". Dansk Folkepartis Jack Odgaard er enig i, at de frivillige spiller en stor rolle for at få bugt med ensomheden.

- Det kommer slet ikke bag på mig, at der er så mange, for jeg har arbejdet med det her i al den tid, jeg har været i politik. Der er en gruppe, vi virkelig skal holde øje med, og vi skal gøre endnu mere ved det her. Det er en stor opgave, men selvfølgelig kan vi løfte den, siger Jack Odgaard.

- Jeg mener, at lokalrådene, de frivillige, gør en kanon indsats. Dér skal vi sørge for, at de har muligheden for at gøre det, for det er dem, der kender borgerne i lokalområderne. Kommunen skal ikke gå og banke på. Vi skal holde os langt væk, for ellers går der lort i det, men vi skal give lokalråd og frivillige midlerne til at sætte ting i gang, bemærker han.

Ældrekonsulenter i felten

Politikerne understreger samtidig, at der faktisk også er ældre, der selv vælger ensomheden.

- Det skal vi respektere. Vi har meget fokus på ensomhed, og det har vi sammen med de frivillige, for de er nøglepersoner i lokalsamfundene for at fange dem, der er ufrivilligt ensomme. Men vi har også ældrekonsulenter, der foretager forebyggende hjemmebesøg, og de har også meget fokus på det og kan snakke med borgeren, om de kunne tænke sig en besøgsven eller være med i en spiseklub, siger Herdis Hanghøi.

- For vi tilbyder en bred vifte af muligheder i samarbejde med Ældresagen, Røde Kors og pensionistforeninger, og vi giver også tilskud til flere af dem her for netop at dæmme op for ensomheden, fastslår udvalgsformanden.

Ifølge en undersøgelse fra konsulentfirmaet Marselisborg fra 2015 oplever hver fjerde ældre at føle sig ensom ofte eller af og til. Overføres det til Faaborg-Midtfyn Kommune kan der være 3000 ensomme over 60 år i kommunen.

- Vi skal hele tiden arbejde med det her. Vi kan godt skærpe opmærksomheden om vores ældrekonsulenter og deres indsats, siger udvalgsformanden.

Ny undersøgelse: Hver tredje ældre i Faaborg-Midtfyn er ensom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce