Ny plan: Kulturhus og bibliotek i Helios

Allerede i dag er parkeringspladserne mellem busstationen og Kanalvej ofte pænt fyldt op - især i godt vejr og turistsæsonen. Hvor ekstra biler på grund af et muligt nyt kulturhus skal parkere, er der endnu ikke en plan for, men i kommunen er man opmærksom på problemet.
Foto: Yilmaz Polat

Ny plan: Kulturhus og bibliotek i Helios

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ryk biblioteket til Banegårdspladsen og skab ét stort kulturhus sammen med Helios lyder idéen. Faaborg opfordres til debat

FAABORG: Visionerne er store. Grundlaget ret løst. Og ønsket om debat med faaborgenserne brændende.

Et stort flertal af politikerne i kommunalbestyrelsen har netop nikket ja til at gå videre med en plan om at samle biograf, koncertsal, bibliotek og flere andre kulturfaciliteter i et nyt stort kulturhus på Banegårdspladsen frem for det nuværende Helios Teatret.

På et pressemøde på rådhuset i Ringe i går løftede borgmester Bo Andersen (V) og kommunens plan- og kulturchef Christian Tønnesen sløret for det, borgmesteren betegner som en "råskitse" til et projekt. Altså det foreløbige projekt.

Viljen skal vise sig

For planen, der er blevet til i rådhusets korridorer i dybeste hemmelighed det seneste halve år, er hverken færdiggennemtænkt og da slet ikke finansieret. Men det skal faaborgenserne hjælpe med til i den kommende tid, siger borgmesteren:

- Nu skal vi have planerne ud til debat, så potentielle brugere af kulturhuset kan være med til at påvirke projektet, og så må det vise sig om der er vilje i Faaborg til at løfte det, siger Bo Andersen.

Meningen med det nye kulturhus i hjertet af Faaborg er dels at gøre bymidten mere interessant for både borgere og turister, og hvis det lykkedes at få biblioteket flyttet fra Herregårdscentret til Banegårdspladsen, vil dets 150.000 årlige besøgende følge med til gavn for den lokale handel.

Samtidig skal planen ses som et byfornyelsesprojekt.

- Midtbyen og specialforretningerne har brug for de mange, som besøger biblioteket, siger Bo Andersen.

Selvejende institution

En afgørende medspiller, hvis projektet skal lykkes, er den svendborgensiske forretningsmand Steffen Larsen, der tidligere drev bowlingcenter i Faaborg, og som ejer både Helios Teatret og hjørnegrunden ved Jomfrulågen, hvor der i dag er bilværksted.

Guleroden for Steffen Larsen er, at der også tænkes erhvervslejemål for først og fremmest kreative virksomheder ind i planen, så han på den vis kan få valuta for sine investerede penge.

Erhvervslejemålene tænkes ejet og drevet af Steffen Larsen, mens biblioteket bliver kommunalt ejet, og selve kulturhuset med biograf, koncertsal og andre faciliteter tænkes organiseret som en selvejende institution.

På den måde vil det også være nemmere at opnå fondsstøtte, og netop fondsstøtte bliver afgørende, hvis hele projektet til et ukendt tocifret millionbeløb skal realiseres.

Både borgmesteren og plan- og kulturchefen understreger nemlig, at kommunekassen på ingen måde kan bidrage med hovedparten af investeringen, så det er afgørende, at Faaborgs foreninger, erhvervsliv og altså fonde kommer på banen.

- Ellers er der risiko for, at projektet falder, pointerer Christian Tønnesen.

I den kommende tid vil kommunen tage kontakt til centrale spillere i byens kultur- og foreningsliv, og i løbet af et års tid skal det så vise sig, om der er økonomi og vilje til projektet - eller om hele eller dele af det må droppes.

Hvis tingene flasker sig, bliver der udskrevet en arkitektkonkurrence på det nye byggeri sidst i 2009, men et bud på en åbningsdato, vil hverken borgmester eller plan- og kulturchef komme med så meget som et forsigtigt bud på.

Ny plan: Kulturhus og bibliotek i Helios

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce