Ny lov kom for sent: Kim mistede sin brønd og 56.000 kroner

Det har kostet Kim Henriksen mange penge, at han ikke fik styr på vandkvaliteten i ejendommens brønd. Foto: Bent Warncke

Ny lov kom for sent: Kim mistede sin brønd og 56.000 kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

fynsBrøndejeren Kim Henriksen i Korinth fik armen vredet om på ryggen af kommunen - og da han endelig gav sig og fik lagt vandværksvand ind, blev der indført ny lovgivning, som kunne have sparet ham for turen i byretten.

Korinth: Thi kendes for ret: Helle og Kim Henriksen skal betale hver 5000 kroner i bøde, og de idømmes begge månedlige tvangsbøder a 3000 kroner fra den 1. november 2017, hvis de ikke efterkommer påbuddet om at tilslutte ejendommen til Korinth Vandværk.

Sådan lød dommen, da Kim Henriksen (46) og hans kone Helle den 27. juni 2017 var for retten i Svendborg. Og datoen 1. november skal man lige bide mærke i - mere om den senere.

Parret bor på Gærupvej 18 - en ældre ejendom med privat brønd i det åbne land uden for Korinth - og forud for dommen var gået et årelangt forløb, hvor Faaborg-Midtfyn Kommune som tilsynsmyndighed havde skruet bissen mere og mere på.

En vandprøve i 2013 viste, at der var colibakterier i det vand, som familien fik ud af deres vandhane i køkkenet. En ny prøve i 2013 af vandet fra familiens private brønd, viste dog ingen tegn på colibakterier, men i 2014 var den gal igen. Målingen viste atter colibakterier, og nu pålagde kommunen parret, at de skulle koble sig på Korinth Vandværk.

Det havde Kim Henriksen dog ikke meget lyst til.

- Altså vi har aldrig været syge på grund af det vand, og vi har immervæk drukket af det siden 2003, da vi flyttede ind på ejendommen, siger Kim Henriksen.

Fakta om brønde
Dansk Brøndejerforening har 1500 medlemmer.Selv om ejerne af private brønde og vandboringer ikke længere skal stå til regnskab for kvaliteten af deres vand, så lyder rådet fra Dansk Brøndejerforening, at de bør får taget prøver alligevel.

Den nye lovgivning indebærer også Miljø- og Fødevareministeriet skal orientere brøndejerne om, at det er en god ide at få tjekket sit vand med jævne mellemrum.

Da Faaborg-Midtfyn Kommune blev etableret i 2007, var der 850 private brønde i kommunen, og der var problemer med cirka 40 procent af dem.

Her - 10 år efter - er der 420 brønde tilbage, og der er problemer med 18 procent af dem, oplyser miljøchef Olav Bojesen.

Hovedet i busken

Men det var ikke Kim og hans kone, der bestemte, om deres vand var godt nok eller ej. Kommunen som tilsynsmyndighed administrerede lovgivningen fra Miljø- og Fødevareministeriet, og vandet fra familiens syv meter dybe brønd levede ikke op til kravene.

Her var det så, at Kim Henriksen kunne have valgt en anden vej, for der findes nemlig velbeskrevne metoder til at sikre, at overfladevand ikke siver ned og forurener brøndvandet med bakterier.

Men Kim valgte at stikke hovedet - ikke i brønden - men i busken ligesom en struds.

- Jeg valgte at lade som ingenting. Vi er jo mange med private brønde herude - og jeg tænkte vel, at det nok ville gå i sig selv igen, fortæller han.

Men det gjorde det ikke. Kommunen valgte nemlig at slæbe parret i retten, som kommunen rent faktisk var forpligtet til.

Efter dommen i juni 2017 fik parret travlt med at blive tilsluttet vandværket. Udsigten til månedlige bøder på to gange 3000 kroner, hvis de fortsat forholdt sig passive, havde de ikke mod på.

Så for to måneder siden fik familien så lagt vandværksvand ind til en samlet pris på 56.000 kroner, selvom Kim lavede alt gravearbejdet selv.

- Det er mange penge for os, og det var også det, jeg sagde i retten: Vi har ikke lige 50.000 kroner stående til det, fortæller Kim Henriksen.

Nyt brev fra kommunen

Krøllen på historien er så, at fire dage før tvangsbøderne skulle begynde at falde fra 1. november 2017, træder en helt ny lovgivning i kraft, der ophæver alle tidligere afgørelser, som er truffet. Et brev fra kommunens miljøforvaltning orienterer om, at ifølge en ny bekendtgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, skal kommunerne ikke længere føre tilsyn med kvaliteten af drikkevand i private brønde/boringer til enkelthusstande. Det er op til brøndejerne selv at sikre, at deres vand er i orden.

Og Kim Henriksen føler sig lidt snydt:

- Jeg kan ikke lade være med at føle, at kommunen lidt har taget røven på mig i den her sag. De må da have vidst, at der var ny lovgivning på vej på det her område - og så havde de måske ikke behøvet at være helt så nidkære, siger Kim Henriksen.

Ny lov kom for sent: Kim mistede sin brønd og 56.000 kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce