Flagermus og hasselmus i Svanninge Bjerge kan godt så småt begynde at indstille sig på en betydelig større grad af bevågenhed, end de er vant til.

Disse to musearter, der jo som bekendt slet ikke er mus, vil studerende fra biologistudiet på SDU nemlig komme til at studere intenst på den nye forsknings- og feltstation i Svanninge Bakker.

Sandbjerggaard Forskningsstation, som den nye facilitet er døbt, blev indviet forleden i strålende solskin. Komplet udstyret med fire laboratorier, en forelæsningssal med plads til 75 og sengepladser i dobbeltværelser til 34 studerende.

Institutleder for biologistudiet på SDU Marianne Holmer glæder sig til at tage det nye center i brug.

- Det er helt unikt, at vi nu kan sende vores studerende på kurser i Svanninge Bjerge, hvor de har alt det, de skal studere og lære noget om lige rundt omkring sig, siger hun.

Marianne Holmer forventer, at der løbende vil være 15-35 biologistuderende og forskere på ophold på feltstationen i perioden fra 1. marts til slutningen af oktober.

- Men vi vil også tilbyde ophold på feltstationen til andre studieretninger på universitet. Det er velegnet til seminarer eller som et "retreat", hvor man kan få fred og ro til at arbejde med større opgaver, fortæller hun.

Booket allerede

Feltstationen i Svanninge Bjerge vil blive brugt af studerende på alle årgange, og den er stort set allerede booket to år ud i fremtiden.

- På førsteåret af biologistudiet er det primært dyrelivet, der arbejdes med, og på år to er det plantelivet. Området i Svanninge Bjerge rummer fantastiske muligheder for at studere begge dele, og der vil også komme til at foregå en del forskning i blandt andet flagermus, hasselmus, firben og fugle, fortæller hun.

Endvidere er der også nyttig studieviden at hente i den måde, hvorpå Bikubenfonden har valgt at forvalte det 600 hektar store skovområde, som fonden er i fuld gang med at forvandle fra en kulturskov til et mere oprindeligt naturområde.

Prisen for den 1426 kvadratmeter store cedertræsbeklædte feltstation er 20 millioner kroner. Det er Bikubenfonden, der har skudt pengene i projektet, og SDU har underskrevet en 10-årig lejeaftale.

Borgmester Christian Thygesen ser det dog ikke kun som en aftale mellem Bikubenfonden og SDU.

- Feltstationen er en gave til hele Sydfyn. Det er en flot bygning med spændende arkitektur, og vi ser frem til at få besøg af en masse studerende og forskere. Det skaber liv og aktivitet, og det er vi glade for, siger han.

På torsdag den 3. marts fra klokken 15 til 18 er der åbent hus på feltstationen, hvor der også bliver mulighed for at få smagsprøver af kødet fra Black Welsh-køerne, som Bikubenfonden har til at afgræsse Svanninge Bjerge.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på lokalredaktionen i Faaborg med særligt fokus på børne- og undervisningsområdet, samt hvad der rør sig i det lokale erhvervsliv.

Mere om emnet

Se alle
Gymnasielever skal forske i felten i Svanninge Bjerge

Gymnasielever skal forske i felten i Svanninge Bjerge

Hjerner og hjerter på Faaborg Gymnasium

Hjerner og hjerter på Faaborg Gymnasium

Stor interesse for ny forskningsstation

Stor interesse for ny forskningsstation