Kværndrup: Vejen til at besøge Egeskov Slot bliver fremover noget lettere, hvis man kommer på gåben eller cykel. Nu melder Vejdirektoratet nemlig, at første spadestik til cykelstien fra Kværndrup til Egeskov Mølle, der også går forbi Egeskov Slot, tages til april.

Det sker efter, fredningsnævnet har givet sin dispensation i forhold til de beskyttede stendiger mellem Kværndrup og Slots Alléen.

Vejdirektoratet har tidligere fået bevilling til at anlægge cykelsti mellem Kværndrup og Egeskov Mølle ved Grønnebjergvej, men projektet er flere gange blevet udskudt, blandt andet på grund af sikkerhedsmæssige årsager.

Men nu ser det altså ud til, at de sidste forhindringer er væk, og Vejdirektoratet forventer, at cykelstien kan stå færdig til november.

Glæde på slottet

Direktøren for Egeskov Slot ser frem til den nye 2,9 kilometer cykelsti.

- Cykelstien får en kæmpe betydning for trafiksikkerheden for turister, der før måtte gå på en stærkt trafikeret vej. Det er en kæmpe lykke. Der er også en turismedel i det, fordi det nu bliver langt lettere at komme til Egeskov med offentlig transport, siger Henrik Neelmeyer.

Han håber på, at den nye cykelsti kan skabe en øget indtjening til slottet.

- Dem, der ikke kender slottet, kan afskrækkes af, at de skal gå over to kilometer på en landevej for at komme herud. Hvis vi markedsfører, at der kan tages offentlig transport til slottet, kan jeg godt forestille mig, at der kommer flere kunder, siger Henrik Neelmeyer.

Han vil nu gøre, hvad han kan for, at der bliver etableret bycykeludlejning i Kværndrup, så turister, der kommer med toget, får endnu nemmere ved at rejse det sidste stykke til slottet.

Men det er ikke kun cyklister, der får en forbedret trafiksikkerhed ved den nye cykelsti. Cykelstien bliver flere steder suppleret med et fortov til fodgængere eller bliver en kombineret gang- og cykelsti.

Hos Vejdirektoratet er der glæde over, at dispensationen nu er på plads, og arbejdet med cykelstien kan begynde.

- Projektet har været et stykke tid undervejs, og det er vores oplevelse, at cykelstien er savnet i lokalområdet. Det bliver rigtig godt at forbedre trafiksikkerheden for turisterne til Egeskov Slot, skolebørn og pendlere, siger Sonja Petersen, projektleder ved Vejdirektoratet.

Sti koster 16 millioner

Det er Vejdirektoratet, der står for projektet, og staten der betaler. I trafikaftalen er der bevilget i alt 15,8 millioner kroner til projektet.

Egeskov Slot havde oprindeligt tilbudt at forære den jord væk, der skulle bruges til at lave cykelstien. Men det var ifølge Henrik Neelmeyer ikke muligt på grund af lovgivningen.

I stedet laver slottet en grusvej ind til slottet kun for cyklister og fodgængere og er på den måde også med til at forbedre trafiksikkerheden for turisterne.

  • Af:

    Færdiguddannet som journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i januar 2016. Jeg har siden da vikarieret på Fyens Stiftstidendes redaktion i Ringe og Assens, hvor jeg blandt andet skriver om samfund, erhverv og krimi.