Ny analyse: Bro til Als vil være milliarder værd

Der vil være guld i begge ender af regnbuen, konkluderer ny rapport om de økonomiske fordele ved en Als-Fyn-bro. Grafik: Gert Ejton

Ny analyse: Bro til Als vil være milliarder værd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En fast forbindelse mellem Fyn og Als vil skabe masser af nye jobs og løfte BNP med cirka en milliard kroner årligt, lyder konklusionen i ny rapport.

Faaborg-Midtfyn: Tusindvis af nye jobs og et markant økonomisk løft for hele regionen. Sådan lyder konklusionen i en ny analyse af de økonomiske fordele ved en Als-Fyn-bro, som offentliggøres onsdag. Rapporten er betalt af den pulje, som kommunerne på begge sider af bæltet har skabt, for at promovere deres ønske om at få en bro.

I anlægsfasen vil der blive skabt 2660 jobs i fem år, og når broen engang står færdig vil de dynamiske effekter af at binde to landsdele sammen skabe en BNP-vækst på 1 mia. kroner, lyder vurderingen i rapporten, der er udarbejdet af Damvad Analytics.

Det skønnes endvidere, at en broforbindelse vil øge turismeindtægterne på Fyn med cirka 350 millioner kroner - svarende til 500 nye jobs, fordi flere tyske turister vil vælge at køre til Fyn.

Det er tal, der begejstrer Faaborg-Midtfyns borgmester Christian Thygesen (V).

- En bro vil gøre det hurtigere at komme fra grænsen til Fyn, og det vil uden tvivl bringe flere tyske turister til hele øen. Vi har nemlig alt det, som de efterspørger: Pragtfuld natur, hav og strand og masser outdoor-aktiviteter og madoplevelser. Og, som analysen viser, vil flere turister betyde mange nye jobs og et stort økonomisk løft for hele Fyn, siger han i en pressemeddelelse.

Flere jobs - mere mobilitet
Analysens hovedkonklusioner om AlsFynBroen er, at den vil:skabe 13.300 jobs i byggeperioden (2660 fuldtidsjobs i fem år)

medføre produktionsgevinster på op til 100 mio. kr. årligt

gøre det nemmere at pendle på tværs af landsdelene. I dag pendler 100 personer mellem Sønderborg og Sydfyn - med AlsFynBroen vil tallet stige til over 5000

løfte turismen på Fyn - kommer Fyn på niveau med Sydjylland hvad angår tyske turister, vil det skabe 500 jobs og øge indtægterne fra turisme med 354 mio. kr. om åre

samlet set øge bruttonationalproduktet med op til 974 mio. kr. om året

Pendling mangedobles

En bro vil også gøre det noget nemmere at pendle mellem Fyn og Sønderjylland. I dag kan en person bosat i Sønderborg køre til 44.000 arbejdssteder inden for 80 minutter. Antallet vil stige til næsten det dobbelte, hvis en bro etableres. I alt forventes en pendling til Sønderborg fra de tre store sydfynske kommuner på mere end 3000 personer svarende til næsten 10 procent af Sønderborgs samlede antal beskæftigede, mens mere end 2000 pendlere dagligt ventes at ville tage turen den anden vej.

Borgmester i Sønderborg, Erik Lauritzen (S) hæfter sig særligt ved, at en bro vil gøre pendling langt lettere.

- Broen vil forbinde to adskilte arbejdsmarkeder og skabe helt nye jobmuligheder for både sønderjyder og fynboer. I dag er der kun 100 personer, der pendler mellem Sønderborg og Sydfyn, men med broen vil tallet stige til over 5000. Samtidig vil erhvervslivet nemmere kunne tiltrække den arbejdskraft, de har brug for. Samlet set vil det gøre Sønderborg og Sydfyn til mere attraktive steder at bo og arbejde, siger han.

Dominoeffekter

Den reducerede transporttid mellem Fyn og Sønderjylland vil sætte gang i en række dominoeffekter, konkluderer rapporten også. Reduceret transporttid vil give virksomhederne adgang til et større marked, vidensdelingen på tværs af landsdelene vil øges, det vil blive mere attraktivt for virksomhederne at specialisere sig, og virksomhederne vil komme tættere på underleverandører og samarbejdspartnere.

Formand for Als-Fyn-broens styregruppe, bestyrelsesformand i Danfoss, Jørgen M. Clausen, ser store perspektiver i Als-Fyn-broen. I en pressemeddelse siger han:

- Den vil forbedre rammevilkårene for vækst og beskæftigelse i Syddanmark markant, og den vil nedbryde barrieren mellem to arbejdsmarkeder, som i dag er opdelte. Als-FynBroen åbner helt nye muligheder for virksomheder og privatpersoner, og den vil være en "gamechanger" til gavn for erhvervsliv, privatpersoner og kommuner, siger Jørgen M. Clausen.

Ny analyse: Bro til Als vil være milliarder værd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce