Teknik- og Miljøudvalget var blevet pålagt at træffe beslutning om, hvordan man skal stave til Faldsled.

Faldsled: Skal det officielle navn for for landsbyen med den berømte kro være Falsled eller Faldsled?

Dette vigtige principielle spørgsmål om et lille men - for mange - temmelig afgørende "d", var Teknik- og Miljøudvalget blevet bedt om at tage stilling til, efter at Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering havde pålagt Faaborg-Midtfyn Kommune at træffe en definitiv beslutning om, hvad der er den korrekte stavemåde.

Der var faktisk ikke nogen i udvalget, der havde lyst til at rode for meget i det..Søren Kristensen, formand for Teknik og Miljøudvalget

På udvalgets møde onsdag blev det så besluttet, at det officielle navn er - trommehvirvel - Faldsled. Altså med et ekstra d i midten.

Dermed "stadfæstede" udvalget den stavemåde, der har været gældende siden Stednavneudvalget skar igennem helt tilbage i 1938.

Udvalgsformand Søren Kristensen (V) syntes dog ikke, det var en særlig sjov sag at tage stilling til.

- Der var faktisk ikke nogen i udvalget, der havde lyst til at rode for meget i det, og det er som sådan jo ikke nogen stor sag. Men det er det jo for dem, der bor derude, det ved vi. Det er en sag, som vi skal forholde os til, og vi har valgt at følge indstillingen, at den nuværende officielle stavemåde - Faldsled med to d-er - er den, vi kører videre med, forklarer Søren Kristensen.

Opdeling i nord og syd

Der var ikke meget hjælp at hente for udvalget i høringssvarene fra borgerne.

Selvom navnesagen har været diskuteret livligt i diverse medier, var der blot indkommet to høringssvar.

Per Storm Hansen skriver bl.a., at byen i hans slægt altid er blevet stavet Falsled.

"Min nu afdøde farfar blev 90 år. Han værnede hele livet om Falsled med et d. Kom aviserne til at skrive Falsled med to, fik de det også at vide. Og i hans dødsannonce var det magtpåliggende, at avisen huskede det med det d," skriver han.

Beboerforeningen har valgt den diplomatiske linje og anbefaler, at begge stavemåder bevares som ligeværdige. I høringssvaret er det formuleret således:

"Gennem mere end 100 år har det været debatteret, om bynavnet skal staves Faldsled eller Falsled. Ligegyldigt hvilken stavemøde, der måttes "vedtages", vil de enkelte parter lokalt fortsætte den valgte stavemåde. Desuden vil en udefrakommende "vedtagelse" uden tvivl give lokalt splid. Derfor finder lokalrådet, at begge stavemåder bibeholdes - og at man opdeler byen i "nord og syd", som staves hhv. Falsled og Faldsled. Det korrekte vil derfor være, at begge bynavne bibeholdes, således at den nordlige del af byen staves med et d - Falsled. Den sydlige del af byen staves med dobbelt d - altså Faldsled."

Fred være med det

Den anbefaling kunne udvalget ikke følge, forklarer Søren Kristensen.

- Personligt er jeg lige glad, selvom det ikke lyder så godt som politiker at sige det. Men vi er blevet pålagt at trække af på det her, og vi ved, at der nogen, der bliver ærgerlige, uanset hvad vi beslutter. Men det er vigtigt at pointere, at dem der i dag staver bynavnet uden d kan fortsætte med det - som for eksempel kroen gør - fred være med det, siger Søren Kristensen.

Der er i dag 26 adresser i brug i området som staver Falsled uden "d" i midten, mens der er over 500 adresser, som bruger formen Faldsled.

Stednavnet nævnes første gang på skrift i 1472 som Faldsled.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på lokalredaktionen i Faaborg med særligt fokus på børne- og undervisningsområdet, samt hvad der rør sig i det lokale erhvervsliv.