Mysteriet om Finstrup Kirke


Mysteriet om Finstrup Kirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RUIN: Ingen ved, hvorfor kirken på bakken blev nedlagt
FINSTRUP: Én ting er i hvert fald helt sikkert - de havde en smuk udsigt om søndagen, borgerne i den for længst forsvundne landsby Finstrup nordøst for Faa-borg.

På vej til kirke kunne de skue ud over et fantastisk pa-norama mod syd, et pano-rama, der inkluderer Faaborg, Avernakø, Lyø og sågar Ærø og Als i horisonten.

At kirken havde en smuk udsigt, er til gengæld også noget af det eneste, man ved om byen, der forsvandt for 300 år siden. Fundamentet af kirken er det eneste, der er tilbage, og den gør ikke mysteriet mindre mystisk.

At dømme efter de massive grundmure, der stadig står tilbage, bygget af tunge fynske kampesten, var kirken noget helt specielt. Den har form som et kors med næsten lige lange sider. Dertil har den kvadratisk tårn, der kun findes tilsvarende på Bornholm og i Skåne.

- Meget tyder på, det har været en valfartskirke, for den er alt for stor til at have været en almindelig sognekirke, fortæller Jakob Tue Christensen, museumsinspektør ved Odense Bys Museer.

Dronning gav penge

Måske har kirken ligget nær en helligkilde, eller måske har den været hjemsted for et relikvie, forklarer Jacob Tue Christensen, der fortæller, at kong Hans' dronning, Christine, i slutningen af 1400-tallet ofrede en skilling til kirken, da hun en dag var undervejs til herregården Nakkebølle.

- Det kan man læse i de kongelige regnskaber, og det viser under alle omstændigheder, at Finstrup Kirke ikke var en almindelig kirke, konstaterer museumsinspektøren.

Kort efter dronning Christines besøg blev kirken revet ned. Ingen ved præcis hvorfor, og ifølge Jacob Tue Christensen kender man ikke til lignende eksempler fra før reformationen i 1536.

- Diernæs Kirke, der ligger lige ved siden af, er formentlig yngre, men om den er bygget af stenene fra Finstrup, vides ikke. Måske har Diernæs udkonkurreret Finstrup.

Begravede sin hund

Kirkeruinen, der blev udgravet midt i 1800-tallet, ligger herregården Holstenhuus' jorder. Herregården hed Finstrup, før slægten Holsten overtog den i1707.

I dag ejes den af Ditlev Berner, der af og til viser besøgende rundt ved ruinen. Han kan dog ikke bidrage til at kaste lys over kirkens historie, erkender han.

- Den eneste historie, jeg kender, er sagnet om herremanden, der begravede sin elskede jagthund under alteret. Det vanhelligede kirken, og det skulle være derfor, den blev revet ned, fortæller Ditlev Berner.

Mysteriet om Finstrup Kirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce