Musik binder vanskabninger sammen

Niels Kronvald, Årslev Musikskole
Foto: Roland P

Musik binder vanskabninger sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Hvis Årslev Kommune var vanskabt, så er det intet imod Faaborg-Midtfyn. Og det klares ikke ved at kalde den Toscana, siger afgående musikskoleleder

ÅRSLEV: En af hans hobbies gennem flere årtier har med hans egne ord været at få vanskabningen Årslev Kommune til at hænge sammen fra Rolfsted og Ferritslev i øst til Dømmestrup og Nr. Søby i vest. For musik er velegnet som katalysator for sammenhold, konstaterer Niels Kronvald, leder af Årslev Musikskole siden dens start i 1971 og selv blandt initiativtagere i sin tid.

- Og hvis Årslev Kommune var vanskabt, så er det intet imod Faaborg-Midtfyn. Det klares ikke ved at kalde den Toscana, men ved at lade børnene gå til musik og få nogle gode oplevelser sammen, fastslår han.

62-årige Niels Kronvald trækker sig tilbage for at gå på pension pr. 1. november. Efter travle år med hænderne fulde ser han frem til at blive mere nærværende derhjemme. Her ligger der også masser af udfordringer foran ham. Både i form af at passe familiens får, en stor frugtplantage og urtehave - og interesser, som han ikke har haft tid til at dyrke i mange år. Slægtsforskning og lokalhistorie.
Niels Kronvald, Årslev Musikskole
Niels Kronvald, Årslev Musikskole
Foto: Roland P

Fremprovokeret punktum

Beslutningen er fremprovokeret af kommunesammenlægningen og en ny struktur så anderledes, at han føler, at der må nye kræfter til, indrømmer han.

Havde det ikke været for det, var han fortsat i nogle år endnu, for han brænder stadig for musik og dens positive betydning ikke alene for den enkelte, men også for sammenholdet.

- Der ligger et meget stort potentiale her. Det har også været en stor glæde at høre, at faktisk alle i kommunalbestyrelsen efter sigende omtaler musikskolen som kommunens flagskib. Det er spændende, om de også er i stand til at lade handling følge med ordene. Det er ikke billigt i så stor en kommune, for busforbindelser og den slags skal være i orden.

Enestående velvilje

I Årslev oplevede Niels Kronvald en enestående kommunal velvilje fra dag ét i maj 1971, da kommunalbestyrelsen sagde ja til et forslag om at oprette en musikskole og gav en tillægsbevilling på 12.600 kroner til at komme i gang for.

- Med store økonomisk betænkeligheder. Men der var begejstring hele vejen rundt, husker han med et smil.

Selv om kommunen siden var blandt dem i hele landet, der brugte flest skattekroner på musikskolen i forhold til indbyggertallet, har ikke én lokal politiker nogensinde krævet, at musikskolen skulle nedlægges, påpeger Niels Kronvald.

- Tværtimod har man undskyldt, hvis man var nødt til at skære ned på os. Men solidaritet er vigtig, synes han.

Dagplejen er med igen

Årslev Musikskole toppede i skoleåret 1996-97 med ca. 1050 elever. Da gik 42 procent af alle skolesøgende børn i kommunen i musikskole. Det var ikke helt billigt, medgiver lederen, men det var en helt naturlig ting for familierne at tage med i overvejelserne, konstaterer han og husker, at der på ét år var over 100 koncerter i musikskolen. Normalt dog 60-80 om året.

Da elevtallet var størst, var hele dagplejen og adskillige daginstitutioner også med, fortæller Niels Kronvald. Nu er ingen daginstitutioner i Årslev-området med, fordi de ikke har råd. Men efter at have været ude i nogle år er dagplejen kommet med igen i år, glæder han sig.

I dag går ca. 30 procent af skoleeleverne i den gamle Årslev Kommune i musikskole i fritiden. Det svarer til, er der er ca. 400 instrumentalelever.

Musik binder vanskabninger sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce