Møllen fik så hatten passer

En medarbejder fra møllebygger John Jensens firma i færd med at montere mekanismen til justering af vingeklapperne, der opsættes senere.
Foto: Ole Friis

Møllen fik så hatten passer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HATTRICK: I går fik Egeskov Mølle en ny og større hat samt vinger

EGESKOV: Det så legende let ud, da BMS-kranfører Tage Christensen med millimeters nøjagtighed lagde den 12 ton tunge hat på sin plads på krøjeringen øverst på Egeskov Mølle.

Efter en årelang restaurering skulle møllen i går genopstod i fordums glans og herlighed, men heller ikke monteringen af hat og vinger forløb helt uden de forsinkelser projektet er blevet ramt af flere gange.

Mens Tage Christensen var ved at køre kranen i stilling foran møllen, gik der hul på en hydraulikslange. Reparationen varede omkring tre timer, som en lille skare af møllebyggere, andre håndværkere, teknikere og almindeligt nysgerrige fordrev med kaffe, anekdoter fra byggeriet og andre møllehistorier.

Hatten var for lille

Under en januarstorm i 1956 blæste hat og vinger af Egeskov Mølle, men det lykkedes hjemstavnsforeningen, som var i gang med at sætte møllen i stand, at skaffe en hat fra en anden fynsk mølle.

Hatten var dog et par numre for lille, og det er den egentlige forklaring på, at den igangværende restaurering er blevet så omfattende. Ved hatten kunne regnvandet nemlig løbe ned indvendigt med omfattende råd i de bærende trækonstruktioner til følge.

Det blev opdaget ved en gennemgang af møllen sidst i 90'erne, hvor Ryslinge Kommune, der ejer møllen, ellers havde den opfattelse, at der kun manglede at blive lavet et par småting før møllen kunne male mel til turisterne.

I stedet måtte kommunen opsøge en række fonde med hatten i hånden for at få råd til en restaurering, hvor mindre end halvdelen af møllen er genbrugt.

Den gamle hat blev også kasseret, og møllebygger JohnJensen fremstillede en helt ny efter arkitekt Jørgen Ganshorns anvisninger. Den er dobbelt så tung som den gamle, og kan nok holde til de fleste storme.

Lange vinger

Efter hatten kom turen til vingerne, der næsten som at tråde en nål blev lempet på plads i den store aksel.

Vingerne er skåret af to 85 år gamle douglasgraner, som til engang i foråret stod i en sjællandsk statsskov. De er hver 22 meter lange, og det er måske 22 centimeter for meget.

Vingespidserne rørte næsten gangbroen på svikstillingen, og det er usikkert omn der egentlig er plads til den yderste klap på vingen.

Klapperne er justerbare træplader, som monteres på vingerne for at fange vindens energi.

De bliver først sat op efter nytår, men møllebygger John Jensen holdt forsøgsvis en klap i yderste position og den skrabede brædderne.

I dag ligner Egeskov Mølle igen den bygning, der blev landskendt i 1952 som motiv på de dengang nye 10-kronesedler, men den officielle indvielse finder først sted til foråret, måske i forbindelse med kulturugen i maj.
En af årets korteste dage gik på hæld, før arbejdet med opsætning af hat og vinger på Egeskov Mølle var overstået i går.
En af årets korteste dage gik på hæld, før arbejdet med opsætning af hat og vinger på Egeskov Mølle var overstået i går.
Foto: Ole Friis

Møllen fik så hatten passer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce