Millionmangel i Faaborg-Midtfyn - men: Småbørn går fri af sparekniv:

Byrådssalen i Faaborg lagde rum til den såkaldte førstebehandling af kommunens budget for 2019. I løbet af de kommende uger mødes politikerne bag lukkede døre for at forhandle det mere end tre milliarder kroner store budget endeligt på plads, før det vedtages officielt til oktober. Arkivfoto

Millionmangel i Faaborg-Midtfyn - men: Småbørn går fri af sparekniv:

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Meget tyder på, at politikerne i Faaborg-Midtfyn vil hente et pænt antal millioner op af kommunekassen for at undgå at skære dybt i velfærden i 2019. Og så bliver der lagt massivt tryk på Folketinget for en snarlig reform, der kan udligne økonomiske forskelle mellem rige og fattige kommuner.

Faaborg-Midtfyn: Småbørnsfamilierne i Faaborg-Midtfyn Kommune kan ånde lettet op. Børn i 0-6-årsalderen går efter al sandsynlighed fri af den sparekniv, politikerne i Faaborg-Midtfyn balancerer med i disse uger.

Omvendt kan de 179 medlemmer af Folketinget ikke tillade sig at puste ud. Tværtimod kan politikerne på Christiansborg godt komme i sving i en fart, når det gælder om at få lavet en reform, der fordeler kongerigets værdier mere retfærdigt og ligeligt mellem kommunerne end tilfældet er i dag.

Sådan lyder de to væsentligste konklusioner, efter at kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn mandag aften diskuterede næste års kommunale budget og den akutte millionmangel i omegnen af 40 millioner kroner, der risikere at koste nedskæringer og besparelser mange steder.

De yngste går fri

Flere af politikerne lod forstå, at forhandlingerne om budget 2019 kører i højt gear bag lukkede døre, og derfor var de ikke meget for at komme med konkrete meldinger om, hvilke krav og ønsker de tager med ind i forhandlingslokalet.

Venstres Kristian Nielsen slog dog fast med syvtommersøm, at partiet ikke vil være med til at spare på velfærden til de mindste børn.

- Vi er ikke med på besparelser inden for 0-6-årsområdet, lød det kort og kontant fra Kristian Nielsen.

Kort forinden havde Socialdemokraternes Kim Aas Christensen sagt, at partiet er meget obs på, at der ikke skal spares på de bløde værdier som "den enkelte borger kan mærke".

De meldinger fra kommunalbestyrelsens to største partier kan ikke tolkes som andet end en forsikring mod nedskæringer på kommunens yngste.

Krav om bedre fordeling

Samtidig forsikrede borgmester Hans Stavnsager, at han igen og igen - og igen - vil forlange, at politikerne i Folketinget får sat sig sammen og vedtaget en såkaldt udligningsreform, der udjævner noget af forskellen mellem rige og fattige kommuner. Sådan en reform var på det politiske tegnebræt i foråret, men blev ikke til noget - og derfor er Faaborg-Midtfyn og mange andre landkommuner efter borgmesterens opfattelse havnet i en gevaldig økonomisk klemme i år.

- Vi har simpelthen brug for en udligningsreform, for at Danmark ikke knækker mere over, end landet er i øjeblikket. Så jeg vil opfordre til, at så snart folketingsvalget er overstået, så går politikerne i gang med at lave en udligningsreform, sagde Hans Stavnsager og tilføjede advarende:

- I vil høre det her mange gange i de kommende år. Men der er næppe heller nogen opgave, som er vigtigere for mig som borgmester eller for jer som kommunalbestyrelse.

Vil sluge kameler

Flere partier var under debatten i byrådssalen inde på, at det bliver nødvendigt at trække på reserverne i kommunekassen, hvis de værste spareforslag skal fejes af bordet, og fra venstre til højre i salen lod der til at være bred enighed om, at dét er bedre end at skære dramatisk ned på velfærden. Den eneste, som tog klar afstand fra at bruge af de kontante reserver, var den konservative Søren Clemmensen, som samtidig erkendte, at han har svære politiske kvababbelser forud for de afgørende budgetforhandlinger.

- I år er det 25. gang jeg er med til at lave et kommunalt budget, og det er første gang jeg seriøst har overvejet ikke at stemme for, lød det fra Søren Clemmensen.

Den konservative profil erklærede, at han vil finde nogle af alle de manglende millioner ved at udskyde en stribe af kommunens udviklingsprojekter.

- Jeg synes, vi har for mange bolde i luften. Jeg vil gerne have nogle af vores forskellige projekter udskudt. Er det nødvendigt lige nu at poste så mange penge i to nye museer i Faaborg? Kan man vente lidt med slagterigrunden og med Fremtidens Forstad i Årslev? Og skal man dog flytte den busterminal, de ikke vil flytte i Faaborg, spurgte Søren Clemmensen, som også mener, at det "nærmer sig det uansvarlige", hvis politikerne for at undgå besparelser bruger løs af kommunekassen.

Den rutinerede politiker forsikrede dog også, at flirten med et nej til budgettet ikke bliver til noget.

- Jeg har set mig i spejlet, og jeg skal nok stemme for. Men jeg kommer til at sluge så mange kameler med det her budget, at jeg ikke behøver mere at spise før juleaften.

Millionmangel i Faaborg-Midtfyn - men: Småbørn går fri af sparekniv:

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce