Million-mangel: Faaborg-Midtfyn trues af store besparelser i 2019

Rådhuset i Faaborg. Arkivfoto

Million-mangel: Faaborg-Midtfyn trues af store besparelser i 2019

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uventet økonomisk lussing til Faaborg-Midtfyn Kommune kan få store konsekvenser for mange af kommunens borgere, men Venstres budgetforhandler maner til besindighed.

Opdateret klokken 13.10 med en kommentar fra borgmester Hans Stavnsager

Faaborg-Midtfyn: Efter flere år med godt styr på økonomien i Faaborg-Midtfyn Kommune er en grim regning på vej til at lande på politikernes bord.

Faaborg-Midtfyn Kommune står nemlig til at miste 45 millioner kroner i statstilskud i 2019, og derfor har rådhusets embedsmænd lavet en lang række ekstraordinære forslag til, hvor sparekniven kan svinges for at få udgifter og indtægter i det kommunale husholdningsbudget til at stemme næste år.

Faktisk er der lavet ekstraordinære spareforslag for hele 41 millioner kroner ud over de 30 millioner kroner, som politikerne allerede har aftalt at skære af udgifterne for at trimme kommunen til en fremtid med blandt andet flere ældre og færre på arbejdsmarkedet.

Umiddelbart er der altså udsigt til, at der skal spares og rationaliseres for omkring 70 millioner kroner i Faaborg-Midtfyn næste år, men så galt kommer det næppe til at gå, lyder det fra Venstres budgetforhandler, Kristian Nielsen.

- Det er ikke fordi, det bliver nemme forhandlinger, som vi finder ud af på to timer, men der er veje at gå, fastslår Venstre-manden.

Med forbehold for, at budgetforhandlingerne først er på nippet til at gå i gang nu, vurderer Kristian Nielsen, at den samlede regning nok snarere ender med besparelser for 30-35 millioner kroner i 2019 - altså betydeligt mindre end de 70 millioner kroner.

Kristian Nielsen peger blandt andet på, at kommunekassen er ganske velpolstret.

- Du hører ikke en Venstre-mand sige, at vi skal bare bruge løs af kassebeholdningen, men der er muligheder, siger Kristian Nielsen, som også erklærer sig parat til at se på de 15 millioner kroner, som lige nu er sat af i næste års budget til at søsætte nye projekter.

- Det kan være, vi skal se på, hvor meget nyt, vi skal sætte i gang, når vi har svært ved at have penge nok, til det vi allerede har i gang, lyder det fra Kristian Nielsen.

Borgmester Hans Stavnsager fra Socialdemokratiet kalder de økonomiske udsigter for 2019 for en situation "nogenlunde midt imellem worst case og best case".

Og lige som Venstres Kristian Nielsen mener borgmesteren, at det er værd at diskutere, om der skal bruges lidt af kommunens formue for at undgå de værste besparelser.

- Vi har lidt penge på kistebunden, bemærker Hans Stavnsager, men i modsætning til Kristian Nielsen vil borgmesteren ikke give et bud på, hvad han vurderer, at den endelige spare-regning ender på.

- Det vil jeg ikke sige noget om, før jeg har hørt, hvad de forskellige partier siger, lyder det fra Hans Stavnsager.

I det sparekatalog med forslag for 41 millioner kroner, som rådhusets embedsmænd har lavet, er der blandt andet forslag om at skære i de penge, skolerne får til at inkludere sårbare børn i almindelige klasser, der er forslag om at skære i skolernes penge til klasser med særligt mange elever, forslag om at sløjfe folkeskolens svømmeundervisning, forslag om at skære i normeringen i børnehaver og vuggestuer og forslag om at hæve forældrebetalingen for børn i sfo.

Kristian Nielsen har dog svært ved at se, at væsentlige besparelser på børn og unge bliver til virkelighed.

- Sidste år var vi i kommunalbestyrelsen enige om at tilføre flere penge til børne- og ungeområdet, så jeg har meget svært ved at se, at vi pludselig begynder at rulle den anden vej, mener Venstres budgetforhandler.

At Faaborg-Midtfyn Kommune er havnet i den trælse økonomiske situation hænger blandt andet sammen med, at Folketingets forhandlinger om en såkaldt udligningsreform brød sammen i foråret. Her havde politikerne i Faaborg-Midtfyn ellers sat deres lid til en mere retfærdig måde at fordele statens tilskudskroner til kommunerne på, men indtil videre er det ikke blevet til noget. Og fordi Faaborg-Midtfyn ikke længere er ramt af fraflytning af borgere, mister kommunen med den nuværende ordning et stort milliontilskud fra staten - noget viceborgmester Søren Kristensen ikke finder rimeligt.

- Vi havde håbet, at en ny udligningsreform kunne have tilgodeset os. Men nu er vi så havnet i en situation, som vi gerne ville have været foruden. Vi må smøge ærmerne op, lyder det fra Søren Kristensen.

Heller ikke borgmester Hans Stavnsager fra Socialdemokratiet er tilfreds med situationen:

Det er 45 millioner kroner, der skal findes, og det kommer vi ikke til at gøre, uden at det kan mærkes. Men det er den økonomi, vi har, fordi regeringen og Folketinget ikke kunne tage sig sammen til at få lavet en udligningsreform i foråret, fastslår Hans Stavnsager.

Med til hele økonomihistorien hører også, at Faaborg-Midtfyn Kommune stadig har et lod med i puljen, når staten uddeler penge fra den såkaldte fattighjælpspulje. Tidligere har Faaborg-Midtfyn Kommune fået adskillige millioner ind på kontoen ad den kanal.

Forhandlingerne om næste års budget tager for alvor fart, når politikerne sidst i august mødes til budgetseminar. Derefter følger typisk omkring en måned med forhandlinger, offentlig høring og kommunalbestyrelsesmøde, før politikerne kan præsentere et forlig om næste års kommunale økonomi - og konsekvenserne ude i virkeligheden.

Faaborg-Midtfyn Kommune har mandag morgen offentliggjort spare- og effektiviseringsforslag til budgettet for 2019. Se dem alle her.

Million-mangel: Faaborg-Midtfyn trues af store besparelser i 2019

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce