Miljø og klima

Det handler om kvælstof, når professor Stiig Markager holder foredrag i Det gamle Bibliotek i Faaborg torsdag aften. Arkivfoto: Roland Petersen

Miljø og klima

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalt giver mere kvælstof og fosfor en række negative miljøeffekter, siger professor forud for foredrag i Faaborg

Faaborg: Folkeuniversitetet i Faaborg har inviteret professor Stiig Markager til at redegøre for de globale kredsløb af kvælstof, fosfor og kulstof.

Det sker i Det gamle Bibliotek torsdag 27. september klokken 19.

- Siden 1950 har vi levet i antropocæn, der er menneskets tidsalder. Sidste gang, vi skiftede geologisk tidsalder, var for 11.700 år siden, så det sker ikke hver dag. Vi lever i menneskets tidsalder, fordi de menneskelige aktiviteter nu styrer de store stofcykler på jorden.

Stiig Markager forklarer videre:

- Kulstofkredsløbet og de afledte effekter som en stigende CO2-koncentration i atmosfæren, klimaforandringer og vandstands-stigninger er velkendte. Mindre opmærksomhed er der omkring kvælstof og fosfor. Det er menneskelige aktiviteter, som helt dominerer omsætningen både globalt og lokalt. Lokalt betyder mere kvælstof og fosfor en række negative miljøeffekter både på land, i søer og i havet, siger han i en pressemeddelelse.

Også når det gælder biodiversitet, og det vil sige udbredelse af dyr og planter, er mennesket en afgørende faktor:

- Følgen er, at vi som samfund må påtage os ansvaret for de globale stofcykler. Det er vi i gang med for kulstof i form af et fossilt-frit samfund, men det gælder også for kvælstof og fosfor. I foredraget ser vi på begrebet antropocæn, vores udfordringer med stofcykler for kulstof, kvælstof og fosfor, og hvad det betyder lokalt på for eksempel Fyn, og hvordan vi kan løse udfordringerne, siger Stiig Markager forud for sit foredrag, der er åbent for alle./EXP

Miljø og klima

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce