Midtfyns Kommune uden Broby

Borgmestrene i Ryslinge og Ringe, Gunnar Landtved (V) og Bo Andersen (V) vil gerne have sat en midtfynsk kommune på skinner, mens Årslevs Hans Jørgensen (S) helst ser alle fusionsplaner bremset.
Foto: Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Midtfyns Kommune uden Broby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RUNDSPØRGE: Broby vil til Faaborg, mens et flertal i Årslev peger på Midtfyn

MIDTFYN: Alt tyder på, at Ringe, Ryslinge og Årslev kommer til at danne en ny midtfynsk kommune, hvis lokalpolitikerne selv får lov til at bestemme. Det er konklusionen på en rundspørge, som Fyens Stiftstidende i går foretog til samtlige medlemmer af byrådene i de tre kommuner samt Broby Kommunalbestyrelse.

Samtlige 18 medlemmer af Ringe Byråd, det i går lykkedes at komme i kontakt med, har Ringe, Ryslinge og Årslev i en ny midtfynsk kommune. Enkelte ser også gerne Ørbæk eller Gudme med og en enkelt en endnu større kommune. Den foretrukne model er dog først og fremmest Ringe, Ryslinge, Årslev og gerne Broby Kommune.

Problemet er imidlertid, at et stort flertal af politikerne i Broby peger på en anden fusion. Deres ønskekommune hedder Ringe, Faaborg, Haarby og Broby. I en sådan kommune vil Broby være centralt placeret og kommunen undgår at skulle vælge mellem Faaborg og Ringe.

Borgmester i Ringe Kommune, Bo Andersen (V), afviser at indgå i det foreslåede ægteskab.

- Der bliver for store afstande i en sådan kommune, og det vil være uheldigt, at den med både Ringe og Faaborg har to hovedbyer med blandt andet hver sit gymnasium. For mig er det også afgørende, at en kommune ikke bliver så stor, at kontakten mellem politikere og borgere forsvinder, siger Bo Andersen.

Harmonisk enhed

Han og de øvrige tilhængere i Ringe Byråd af en midtfynsk kommune peger i stedet på, at en midtfynsk kommune vil være en harmonisk enhed med mange fælles kendetegn som foreningstraditioner og et friskole- og højskolemiljø. Desuden går den kommende motorvej gennem både Ringe, Ryslinge og Årslev.

Sidstnævnte er den økonomisk stærkeste af kommunerne og har den laveste skatteprocent.

- På den måde kan jeg godt se, at Årslev har et problem ved at gå sammen med kommuner med en højere skatteprocent. Vi kan så i Ringe tilbyde svømmehal, et nyt kulturhus/bibliotek og en handelsby, nævner Bo Andersen.

Borgmesterkollegaen i Årslev, Hans Jørgensen (S), har ikke megen fidus til en midtfynsk kommune. I det hele taget ønsker socialdemokraterne i Årslev at bevare kommunen, som den er.

Enkelte lufter muligheden for at indgå i et samarbejde med kommunerne i valgkredsen: Kerteminde, Langeskov, Munkebo og Ullerslev, men syv ud af de 12, Fyens Stiftstidende talte med i går, har Midtfyns Kommune som den foretrukne model.

Blandt de 14 adspurgte fra kommunalbestyrelsen i Ryslinge er der fire, som helst vil fortsætte med en selvstændig kommune, men skal det være, så er alle enige om en midtfynsk løsning med Ringe. De fleste har også Årslev med i deres idealkommune, mens flere har deres tvivl om Broby.

Til gengæld åbner flere en dør for nabokommunerne mod øst og syd. Både Ørbæk, Gudme og Egebjerg nævnes af omkring hveranden kommunalpolitiker i Ryslinge som mulige deltagere i en midtfynsk landkommune.

Midtfyns Kommune uden Broby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce