Mere biogas på madrester: Ny ejer vil skrue op for produktionen

I december 2015 var driftsleder Anders Bang vært for en gruppe af avisens abonnenter, der fik mulighed for at se anlægget, før det blev taget i brug. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Mere biogas på madrester: Ny ejer vil skrue op for produktionen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En større udvidelse af biogasanlægget ved Heden kan være på vej. Det handler blandt andet om muligheden for at hente ny energi ud af fynboernes gamle madpakker.

Heden: Det kan blive en investering i størrelsesordenen 50-100 millioner kroner, hvis NGF Nature Energy gør alvor af sine planer om en større udvidelse af biogasanlægget ved Heden. Foreløbig er selskabet i dialog med Faaborg-Midtfyn Kommune om betingelserne, og falder det hele i hak kan byggeriet måske gå i gang sidst på vinteren. Det har virksomheden i hvert fald ønsket.

Det nuværende anlæg blev taget i brug i foråret 2016 med en produktion af biogas, der kan opvarme 7000 boliger om året. Allerede mens det var på tegnebordet, var det på tale med en større kapacitet, men der kunne kun gives miljøgodkendelse til en lavere mængde biomasse fra begyndelse.

Biomassen er først og fremmest gylle fra fynske landbrug. Omkring 270.000 ton bliver det til om året. Dertil kommer ca. 90.000 ton andet organisk affald, som kan være dybstrøelse fra stalde, energiafgrøder, affald fra supermarkeder, storkøkkener og produktion. En talemåde i branchen er, at 80 procent af biomassen kommer fra landbruget, men leverer kun 20 procent af energien. Til gengæld får landbruget og dets naboer glæde af restproduktet fra gasproduktionen. Det er velegnet som gødning og uden gyllens påtrængende lugtgener.

Nature Energy Midtfyn
NGF Nature Energy ejer 74 procent af biogasanlægget ved Heden. En leverandørforening af midtfynske landmænd og rådgivningsvirksomheden Xergi A/S ejer resten.Anlægget blev indviet 8. april 2016. Det beskæftiger tre tekniske medarbejdere og seks chauffører.

På grundlag af 360.000 ton biomasse produceres der årligt 11 millioner kubikmeter opgraderet biogas (renset for CO2, vand og svovl).

Biogassen distribueres i naturgasnettet.

I regnskabsåret 2017 var bruttofortjenesten godt 26 millioner kroner, mens resultatet før skat blev et underskud på 1,4 millioner kroner.
Skitseforslag fra den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras. De blå cirkler markerer procestanke (maks. 26 meter høje), som vil kræve dispensation fra den nuværende lokalplan.
Skitseforslag fra den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras. De blå cirkler markerer procestanke (maks. 26 meter høje), som vil kræve dispensation fra den nuværende lokalplan.

Grøn omstilling

I foråret solgte de fynske kommuner NGF Nature Energy (tidligere Naturgas Fyn) til et konsortium bestående af danske Sampension og to britiske investeringsselskaber. De nye ejere fyrer op under den grønne omstilling med fuldt fokus på produktionen af biogas, mens det oprindelige forretningsområde, distribution og salg af naturgas fra Nordsøen, er solgt fra.

Selskabet driver fem biogasanlæg, heraf to på Fyn, og flere er på vej. Blandt andet i Korskro ved Esbjerg, hvor Danmarks største biogasanlæg er under opførelse. Det bliver næsten dobbelt så stort som anlægget i Heden.

Bliver det til noget med udvidelsen i Heden, kommer det midtfynske anlæg godt med. Planen er en kapacitet på 500.000 ton biomasse om året.

- Biomassesammensætningen er ikke endelig, da der pågår en masse ting på KOD-området i øjeblikket, men den største del af biomassen vil komme fra landbruget og dertil vil der sikkert komme madaffald eller KOD, oplyser Hans Henrik Dahl Andersen, teknisk direktør i Nature Energy.

KOD står for kildesorteret, organisk dagrenovation. Nye bestemmelser fra EU og Folketinget betyder, at madaffald senest i 2023 skal frasorteres i husholdningerne for at få mere affald til genanvendelse. Mange kommuner er i gang med at revidere deres affaldsplaner. Det gælder også Faaborg-Midtfyn Kommune, der måske sammen med andre kommuner vil lave et fælles anlæg til oparbejdning af madaffald, så det kan bruges til produktion af biogas.

De overvejelser er her i avisen blevet kritiseret af NC Miljø, der en nabo og leverandør til biogasanlægget i Heden. Virksomheden har investeret over 100 millioner kroner i et anlæg, der ifølge direktør Massimo Forti har kapacitet til også at behandle madaffaldet fra de fynske husholdninger.

Nature Energy og Hans Henrik Dahl Andersen er glad for det nuværende samarbejde med NC Miljø.

- Det er rigtig godt, men vi blander os egentlig ikke i NC Miljøs tilgang til KOD. Vi ser gerne, at KOD bliver behandlet på NC Miljøs anlæg på Heden, da der, så vidt jeg ved, er kapacitet, men i virkeligheden er det vigtigst for os, at mængderne kommer på markedet på frie konkurrencevilkår. Det sikres bedst ved, at det er private aktører, der opererer på det marked, understreger den tekniske direktør.

Mere biogas på madrester: Ny ejer vil skrue op for produktionen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce