Med pengene under puden

Foto: Thomas Yde

Med pengene under puden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LYSMAND: Ringes sidste el-inkassator, Oskar Rasmussen, fylder 85 år

RINGE: Engang var han på fornavn med stort set alle i kommunen. Med en fortid som mælkekusk, reservepost og elmåleraflæser havde han sin gang i alle hjem.

Men udbygningen af Ringe har taget fart, siden Oskar Rasmussen i 1969 sluttede sit opsøgende arbejde som Ringe Andels-Elektricitetsselskabs sidste måleraflæser og inkassator, så i dag møder han måske kun fire-fem kendte ansigter, når han går i brugsen.

- Det er en mærkelig forandring. Engang kendte jeg jo alle kunderne, siger han.

Oskar Rasmussen, der fylder 85 år i dag, har bevaret både helbred og hukommelse og har ikke svært ved at genkalde sig de 14 år som lys-mand - som den mere folkelige stillingsbetegnelse lød, inden man gik over til selvaflæsning og girokort.

- Hver anden måned aflæste jeg elmåleren og krævede penge op for forbruget. Det kunne godt blive sent arbejde. Jeg gik nemlig gerne tilbage til boliger, hvor jeg ikke havde truffet nogen hjemme. På den måde kunne jeg spare forbrugerne for et besøg på posthuset.

Automat-tømning

Til Oskar Rasmussens opgaver hørte også at tømme de daværende el-automater som bl.a. var opsat hos kunder, der havde svært ved at klare elregningen til tiden. Automaten sørgede for, at man ikke fik strøm, medmindre der var betalt for den.

- Men automaterne var faktisk meget populære, fordi de også fungerede som en opsparingsordning. Når automaten blev tømt, fik man penge tilbage, fordi automatprisen var højere end den reelle elpris. Derfor var automaten ikke bare en straf. Mange forbrugere ønskede selv at have el-automat, fordi det samtidig sikrede dem en opsparing af penge, fortæller Oskar Rasmussen.

Automaten lukkede for strømmen, når der ikke blev lagt mønter i, men en fuld automat havde den samme virkning. Derfor oplevede lysmanden flere gange, at der blev sendt bud efter ham på en søndag for at få automaten tømt.

- El-pengene opbevarede jeg i en stor, sort pengekasse, og jeg var lidt nervøs for, at nogen skulle forsøge at fravriste mig den. Jeg sov med den under sengen. Men der blev nu aldrig gjort forsøg på at rane pengene. I dag var den slags aldrig gået, siger Oskar Rasmussen.

Sammen med sin kone Edel Rasmussen, der fylder 85 sidst på året, drev han en lang årrække et lille landbrug på godt syv tdr. land i Glue Mose. Men der var brug for indtægter udefra og foruden de 14 år som lysmand arbejdede Oskar Rasmussen 14 år som reservepost på 11 ruter i Ringe Kommune.

- Dengang cyklede jeg dagligt 42 km, og det var så som så med vej- og husskilte. Når jeg var ny på ruten måtte jeg ofte spørge mig for for at komme af med alle forsendelser. Men det lykkedes jo altid, fortæller Oskar Rasmussen.

Edel og Oskar Rasmussen, der har fire børn, 12 børnebørn og 24 oldebørn, bor i dag i en pensionistbolig i Ringe. Oskar Rasmussen går stadig lange traveture, dels når han skubber sin kone, der sidder i kørestol, dels når han går ture på egen hånd.

-Det gælder jo om at holde sig i form, forklare Oskar Rasmussen

Med pengene under puden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce