Torben Jørgensen har i seks år drevet sin stenhugger forretning fra Møllevej i Sandager. - Jeg lærte faget af den tidligere ejer, fortæller han
SANDAGER: Selvom om stenhuggeren i Sandager, Torben Jørgensen, har en af de største udstillinger i landet med hele 240 sten, kan det være svært for folk at vælge den rigtige, og endnu sværere at se for sig, hvordan stenen kommer til at se ud med inskription.

Men for et år siden indførte han ny teknologi i sin forretning. Og med hjælp fra et computerprogram, som han har fået lavet, så det passer til hans forretning, kan han i dag maile forslag til inskriptioner og i det hele taget udformningen af gravstenen, så folk kan sidde hjemme i fred og ro og vælge lige den sten, de gerne vil have.

- Det er en rigtig god service for mine kunder, men det hjælper jo også mig. Jeg går nemlig først i gang med at hugge, når vi har aftalt helt nøjagtigt, hvordan stenen skal se ud. I dag laver jeg faktisk ikke en sten uden at sende forslagene til folk først, og det er der er rigtig mange, der er glade for, siger han.

Hjemmeside

Det lille kontor med elektronik har han indrettet i et lille skur, der stod på grunden. I stenhuggerværkstedet kan han ikke have den slags udstyr stående på grund af støv.

For et halvt år siden fik Torben Jørgensen lavet sin egen hjemmeside, hvor folk kan gå ind og kigge. Her kan de blandt andet se forskellige skrifttyper og forskellige dekorationer, inden de kommer ud til stenhuggeren.

- Jeg mente egentlig ikke, det var nødvendigt med en hjemmeside, men nu, hvor jeg har fået den, kan jeg da godt se, at den giver nogle muligheder, men jeg mener stadig, at den personlige betjening er meget vigtig, siger han.

Derfor kan man heller ikke købe sten over nettet. Det ville være alt for uoverkommeligt for Torben Jørgensen hele tiden at skulle lægge nye billeder ind på siden.

- Folk kommer her og køber en sten. De udpeger en fra udstillingen, og det er den, de får, understreger han.

Det stod ikke skrevet nogen steder og tænkt på, at han skulle være stenhugger, havde Torben Jørgensen aldrig. Han er egentlig uddannet maskinarbejder. Men så ville skæbnen, at den tidligere ejer af forretningen Svend Erik Irvold flyttede til Frankrig og næsten blev naboer til Torbens Jørgensens forældre.

- Og så faldt snakken på det her, og efterfølgende talte jeg med mine forældre om det, og så gik det bare slag i slag. Svend Erik Irvold var tæt på de 60 år dengang, og ja, så blev det det.

Lynuddannelse

Han anede intet om stenhuggeri, men det var et led i aftalen, da han for seks år siden overtog forretningen, at han skulle lære faget af Svend Erik Irvold.

- Jeg kom ikke i mesterlære, men fik nærmest en lynuddannelse, og så var jeg her et stykke tid sammen med ham, og så har jeg sådan set bare fundet ud af tingene hen ad vejen.

- Og hvis man er håndværker, så er der jo ikke den store forskel på tingene. Der skal bare læres andre teknikker, siger han.

Og åbenbart fik han lært faget godt. For siden han overtog, har han udvidet sin udstilling fra 130 til nu 240 sten.

- Så nu er min udstilling oppe i en størrelse, jeg synes er præsentabel, hvor der er noget for enhver smag, siger han.

Torben Jørgensen driver sin forretning alene. Ind imellem har han temmelig meget om ørene, men han har ikke lyst til at ansætte nogen.

- Jeg vil hellere gå her selv, og så slipper jeg for udgiften til løn, men jeg lever da udmærket af forretningen, siger han.

Bor selv på Tåsinge

Han gør meget ud af den personlige service.

- Jeg får en god snak med folk, når de kommer. Det er jo sjældent en lykkelig ting, når folk skal have en sten. Jeg stiller også stenen op på kirkegården sammen med kunden, så den bliver placeret rigtigt fra starten af.

Den tidligere ejer boede selv i et hus på grunden, men det har Torben Jørgensen valgt at sælge.

Han bor nemlig selv på Tåsinge. Og har det godt med, at han er helt væk fra arbejdet, når han har fri.

- Så kommer der ikke nogen, der lige skal spørge om noget, siger han.

Han har dog et værksted hjemme hos sig selv, som han blandt andet bruger når han skal lægge guld i sten.

- Der er nemlig ikke så støvet der, som her, griner han.
  • fyens.dk