Manden med den døde hund

Berner-familiens hund, Tea, i kirkeruinen, hvor to af hendes artsfæller angiveligt blev begravet under højalteret.
Foto: Tim K. Jensen

Manden med den døde hund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det spøger i den gamle kirkeruin. Siges det i folkemunde omkring Holstenshuus Gods. Godsejer Ditlev Berner er vokset op med historien og gør sit til, at den lever videre

Diernæs: Han kan stadig huske, da han hørte historien første gang.

- Jeg har måske været en 10 år dengang. Jeg hørte den fra nogle kammerater i Diernæs, der havde hørt den fra nogle af deres kammerater.

Ditlev Berner, ejer af Holstenshuus Gods, lader blikket glide langt ud over sine frosne marker i retning af Diernæs. Dér, hvor han som barn for første gang fik serveret historien om, hvordan det spøger i den gamle kirkeruin, få hundrede meter fra godset, hvor han er vokset op og i dag bor med sin kone og tre døtre.

- Jeg kan huske, jeg syntes, det var lidt uhyggeligt. Det var i hvert fald ikke et sted, jeg havde lyst til at komme, når det var mørk aften, griner han.

Under hans fødder knaser årets første sne, der har lagt sig i et tyndt lag over kirkeruinen og resten af det sydfynske landskab, og vinterstilheden har sænket sig i de hvide skove.

Scenen er sat til en god spørgelseshistorie. Og Ditlev Berner kan den udenad.

- Selve Holstenshuus opstod ud af landsbyen Findstrup i 1579. Og på herregården boede der en herremand, der holdt meget af at gå på jagt med sine to jagthunde, begynder godsejeren historien og tager et sug af sin cigaret.
Foto: Tim K. Jensen

Hunde begravet under alter

Ifølge sagnet, fortsætter Ditlev Berner, gik herremanden også på jagt om søndagen, mens resten af landsbyen var samlet til gudstjeneste i kirken. Det irriterede dog præsten så meget, at han fik herremandens hunde forgiftet og dræbt.

Herremanden blev dybt ulykkelig over at have mistet sine elskede hunde, og da han fandt ud af, at det var præsten, der stod bag, besluttede han sig for at tage hævn. En mørk nat gik han derfor op og begravede de to døde hunde under højalteret i kirken.

Begravelsen opdagede præsten imidlertid, og da han mente, kirken nu var vanhelliget, sendte han bud til paven i Rom, der beordrede kirken revet ned.

- Så om natten ved fuldmåne er der nogle lokale, der har set skikkelsen af en mand gå hvileløst rundt ved kirkeruinerne med en død hund i armene, fortæller Ditlev Berner, mens han med underarmene i en ret vinkel ud fra kroppen viser, hvordan spøgelset af herremanden med hunden ser ud.

Det er dog ikke, fordi han selv har mødt den hvileløst vandrende herremand. Sin barnetro på spøgelset i ruinen har han nemlig med vilje valgt at beskytte mod sin voksne fornuft.

- Tænk, hvis jeg nu sad her flere nætter i træk, og der så bare ikke skete noget. Så ville jeg jo blive skuffet. Det ville være trist at måtte erkende, at der måske slet ikke er nogen historie, siger han næsten genert.

Så indtil videre har han valgt at blive i sin barnetro.

- Det er svært for mig at sige, at jeg tror på det 100 procent, når jeg ikke selv har oplevet det. Men jeg vil gerne tro på historien og dem, der har oplevet den selv. Så jeg tror nok 80 procent på det, beslutter godsejeren sig for, mens hans egen sprællevende hund vimser om benene på ham.

Historien skræmmer ham dog ikke længere. Tvært­imod.

- Nu synes jeg kun, det er hyggeligt. Her lever vi jo i høj grad med historien omkring os. Så er det kun rart med sådan en historie i baghaven, mener han.
Ditlev Berner har aldrig selv set spøgelset i kirkeruinen. Som barn var han for bange til at gå derud om aftenen, og som voksen har han ikke haft lyst til at opdage, at der måske slet ikke er noget spøgelse.
Ditlev Berner har aldrig selv set spøgelset i kirkeruinen. Som barn var han for bange til at gå derud om aftenen, og som voksen har han ikke haft lyst til at opdage, at der måske slet ikke er noget spøgelse.
Foto: Tim K. Jensen

Almen viden på egnen

Hvor længe historien om herremanden fra Holstenshuus har vandret på egnen, ved Ditlev Berner ikke.

- Da jeg hørte den første gang, var jeg lige hjemme og tjekke den med min far, og han kendte den også.

- Det er nok bare almen viden her på egnen, griner han.

Og det vil Ditlev Berner gøre sit til, at det bliver ved med at være.

- Jeg kan faktisk ikke huske, om jeg har fortalt mine børn den. Men hvis jeg ikke har, så vil jeg i hvert fald gøre det. Det er de store nok til nu, siger han.
Foto: Tim K. Jensen

Manden med den døde hund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce