Faaborg blev en rigtig filmby, da flisen med Mads Mikkelsens håndaftryk søndag eftermiddag blev afsløret foran indgangen til Helios. Bagefter var der filmtalent i lange ruller ved premieren på midtvejsfilmene i 18Frames.

Faaborg: Hollywood har givetvis en del, som Faaborg ikke har. Og omvendt.

Men der er også noget, de to byer har til fælles.

For eksempel fliser med store skuespilleres håndaftryk.

Nu har Faaborg i hvert fald én af slagsen. Flisen med Mads Mikkelsens håndaftryk blev søndag eftermiddag afsløret lige ved siden af indgangen. Så man kan nærmest ikke undgå at få øje på den, når man går ind i Helios.

- Det er da noget, der giver opmærksomhed. Hver gang, der kommer en ind ad hoveddøren til Helios, skal man passere en flise, hvor filmkoryfæet Mads Mikkelsen har sat sit håndaftryk.

Svend Erik Andersen, formand for Foreningen Helios

Det har været meningen lige siden den storstilede indvielse af det nye Helios i efteråret. Ved den lejlighed var Mads Mikkelsen selv til stede og trykkede begge hænder ned i det ler, der siden er blevet brændt, så det er blevet til en keramikflise lige så hård, som var det beton.

Kort før afsløringen dukkede en helikopter op i luftrummet over Faaborg, og de mest håbefulde - og spøgefulde - begyndte at gisne, om Mads Mikkelsen mon sad deroppe i helikopteren og nu ville lande på havnepladsen om et øjeblik.

Det skete ikke. Så Faaborg måtte nøjes med hans hænder. Men de er til gengæld kommet for at blive.

 

Plads til mange fliser

- I bedste Hollywood-stil, jeg faktisk vil sige i bedste Faaborg-stil, i kulturbyen Faaborg satte Mads Mikkelsen sine smukke hænder ned i den fugtige ler. Og derfor denne flise ... Hjertelig tillykke til Helios, sagde Filmfyns direktør, Bo Damgaard, da han løftede det røde klæde af, så flisen med Mads Mikkelsens håndaftryk kom til syne til stor jubel for forsamlingen.

Helios-formand Svend Erik Andersen tror på, at flisen ikke blot er et symbol, men har betydning i det daglige.

- Det er da noget, der giver opmærksomhed. Hver gang, der kommer en ind ad hoveddøren til Helios, skal man passere en flise, hvor filmkoryfæet Mads Mikkelsen har sat sit håndaftryk. Og det bliver forhåbentlig den første af en lang række af fliser med filmpersonligheder, som vi kan lægge her ved siden af. Så det har vi absolut glæde af i dagligdagen også, siger Svend Erik Andersen.

Og der er god plads til rigtig mange fliser, så det vil nok vare et stykke tid, inden man rammer muren ind til bedemandsforretningen ved siden af!

 

Tre stærke kortfilm

Det var på alle måder en stor filmdag i Faaborg. Ud over fliseafsløringen holdt Foreningen Helios generalforsamling. Og sidst men ikke mindst var der premiere på de tre midtvejsfilm, som de 21 elever på tredje årgang af den fynske filmuddannelse 18Frames har lavet.

Den røde løber var rullet ud foran Helios, og i foyeren var der bobler, unge filmfolk med familier og venner overalt. En stemning af galla og premiere - hvad det jo også var.

Der var vel omkring halvandet hundrede mennesker i den store sal, da filmelevernes tre midtvejsfilm blev vist. Tre stærke kortfilm, som på hver sin måde satte sig hos publikum og vidner om, at der er masser af talent på vej i dansk film.

For eksempel i filmen "Abu Adnan", der med både alvor og humor på blot 25 minutter giver et tankevækkende og krystalklart billede af, hvordan hverdagen i dagens Danmark kan se ud for en flygtningefar, der bor alene med sin teenagesøn.

Efter tre gode filmoplevelser kunne publikum forlade Helios og vende tilbage til virkeligheden - og på vej ud kunne de lige forvisse sig om, at Mads Mikkelsens hænder lå der endnu ...  

 

 

 

  • Af: