Landmand Henrik Kildegaard, Ringe, står bag initiativ, hvor man køber lokale fødevarer på internettet og henter dem ved en såkaldt madsamling på hans gård en gang om ugen.

Ringe: På de rødternede duge står danskproduceret vin i klare flasker side om side med friske landæg, nypresset juice og smagsprøver på tørret oksekød. Under bordene står poser med kød og grøntsager klar til at blive hentet.

Torsdag eftermiddag er der fynsk debut på fødevaremarkedet Madsamling.dk, et koncept, hvor kunder via internettet kan købe lokalproducerede fødevarer. Hver torsdag er der udlevering hos landmand Henrik Kildegaard, Ringe, der er vært på madsamlingen. Så i stedet for, at kunderne skal bruge tid på at køre rundt til hver enkelt producent, lægger landmanden gård til et fælles udleveringsssted.

Første madsamling på Fyn

Ideen til madsamlingerne opstod i Frankrig i 2011, og konceptet er i dag udbredt i flere lande i Europa.I Danmark er der 34 madsamlinger, flest på Sjælland, og foreløbigt kun en enkelt på Fyn.

For at købe varer gennem Madsamling.dk, skal man være medlem. Som medlem har man adgang til en virtuel indkøbskurv, som man kan fylde med varer, præcis som man kender det fra andre internetbutikker.

En gang om ugen er der udlevering af de varer, man har købt. På Fyn foregår det hos landmand Henrik Kildegaard fra Ringe, der er den første madsamlingsvært på Fyn.

Producenterne og råvarerne er mere eller mindre lokale.

Kunderne, der skal være medlemmer af Madsamling.dk for at handle, kan vælge mellem 156 forskellige varer fordelt på 10 producenter.

- Der tikker medlemmer ind hele tiden, jeg tror, vi er oppe på 270. Jeg har cirka 30 ordrer, og det synes jeg er meget godt her den første uge, siger Henrik Kildegaard, der oplever, at Fyns første madsamling er blevet taget godt imod.

- Det handlede om at få producenterne overbevist, men det er faktisk lykkes at få de fleste af dem, vi har kontaktet til at hoppe på, siger Henrik Kildegaard, der regner med, at flere vil slutte sig til, efterhånden som kendskabet til Madsamling.dk bliver større.

Det er tanken, at producenterne selv skal være her og udlevere varerne, så kunderne kan få en snak om varene og se producenterne i øjnene

Henrik Kildegaard, vært på Fyns første madsamling

Se producenten i øjnene

Kunderne lægger selv de varer, de vil købe i den virtuelle indkøbskurv, og når de har betalt, får de et ordrenummer, de skal bruge, når de henter varen. Producenten pakker bestillingerne, og på udleveringsstedet skifter fødevarerne hænder.

- Det er tanken, at producenterne selv skal være her og udlevere varerne, så kunderne kan få en snak om varene og se producenterne i øjnene, forklarer Henrik Kildegaard.

Han regner med, at udvalget af varer bliver udvidet efterhånden som madsamlingen vokser.

- Vi skal have noget mere grønt, det mangler vi lidt. Og lidt mere kaffe og andre lækre ting. Målet om 250 produkter, det skal vi stile efter. Men det er klart, at når vi når frem til sommer, og der kommer mere grønt på hylderne, vil vi også få flere varer, siger han.

Kan røre ved tingene

Christian Andersen fra Ringe har på forhånd fyldt sin kurv med vin, porrer, rugmel og en flæskesteg. Og Kim Madsen fra Modavi Vin i Kolding kan fortælle, at den hvidvin, han har valgt, netop har vundet en pris. De veksler et par ord om danske druer, inden Christian Andersen går videre til næste producent, navnebroren Kristian Andersen fra Kragegården i Havndrup.

Christian Andersen er begejstret for konceptet, netop fordi det giver mulighed for en tæt kontakt mellem kunde og producent.

- Det kombinerer internethandel og det, at man kan komme ud og røre ved varene og måske få en smagsprøve. Jeg er den gammeldags type, så jeg kan godt lide at røre ved tingene, siger han og tilføjer, at han vil gøre alt for at støtte Henrik Kildegaards initiativ.

Den måde at handle på behøver i øvrigt ikke - i hans optik - kun at være forbeholdt fødevarer, og Christian Andersen forestiller sig, at detailhandlen med fordel kunne lade sig inspirere at madsamlingskonceptet.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

Kornbonde bakker op om madsamling