Vester Hæsinge: Det var en dejlig juniaften i året 1893.

Niels Peder Jørgensen fra Vester Hæsinge Mark (Birkevej 3) havde denne aften været på familiebesøg i Sandholts Lyndelse. Han vandrede glad hjemad omkring kl. 23 og glædede sig til, at han snart skulle giftes, og at han næste dag skulle til Faaborg, hvor handelen af hans stedfaders gård endelig skulle effektueres, så han nu blev ejer af gården, som han hidtil havde bestyret.

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har/har haft betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne bidrager på skift med historier fra Midtfynspostens dækningsområde.

Da Niels Peder ikke var dukket op næste morgen, gav hans forældre sig til at lede efter ham. Stor var deres forfærdelse, da de fandt ham hængt i gyden kun et par hundrede meter fra sit hjem. Niels Peder lå op ad en grøftevold, og rebet var gjort fast til en pæl i hegnet. De forstod ingenting, hvorfor skulle Niels Peder begå selvmord. Det var ufatteligt.

Præsten skrev i sin kirkebog om Niels Peder på 34 år, at han var "fundet hængt på Vester Hæsinge Mark", og fire dage efter, den 7. juni blev han begravet.

Hændelsen vakte stor bestyrtelse på egnen, og gjorde voldsomt indtryk på folk. Der kom mange til begravelsen, blandt andre mødte politiassistent Madsen fra Faaborg op. Han holdt især øje med Niels Peders nabo, Jørgen Johansen, kaldet Jørgen Ravnemand. Han mødte op til begravelsen med solbriller på, det var ellers ikke hans stil.

 

Talte over sig

Politiet troede ikke på selvmord og havde mistanke til Jørgen Ravnemand, der var eneste nabo til Niels Peder. Men Jørgen Ravnemand nægtede ethvert kendskab til mordet, og han var sikker på, at Niels Peder havde begået selvmord.

Det lød også usandsynligt, at en mand på 70 år kunne overmande en rask mand på 34 og tilmed slå ham ihjel. Politiet gav ikke op men overlod sagen til eksperter, og året efter blev Jørgen Ravnemand fængslet, og det ene forhør afløste det andet.

Da de en dag havde forhørt ham i mange timer spurgte de helt tilfældigt, da de førte ham tilbage i cellen: "Hvor tog du rebet?".

" I loen" svarede Jørgen Ravnemand.

Han fortrød straks udtalelsen, men til sidst kunne han ikke stå for presset og tilstod mordet.

Jørgen Ravnemand fortalte, at han vidste, at Niels Peder skulle til Lyndelse den aften, og så tænkte han, at han sikkert var ovre for at låne penge, nu han skulle overtage gården. Jørgen Ravnemand lagde sig på lur og ventede meget længe på Niels Peder. Da han endelig kom, slog han kasketten af Niels Peder, og da denne bøjede sig for at samle den op, slog han en løkke om hans hals og strammede til. Udbyttet blev kun nogle få kroner.

Samtidig fortalte Jørgen Ravnemand, at det var ham selv, der i 1873 havde sat ild til sit hus.

Jørgen Ravnemand døde i fængslet af lungebetændelse samme år, og hans kone solgte straks huset og flyttede fra egnen. Niels Peders far solgte samme år sin ejendom til fremmede, da der ikke var andre børn. I handlen indgik en aftægtskontrakt, hvorefter ægteparret skulle have frit ophold på gården til deres dages ende.

  • fyens.dk