Løven Lykkegaard


Løven Lykkegaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TILLYKKE: Sparekassens direktør gennem 24 år, Preben Lykkegaard, er født i løvens tegn. Han er den fødte leder - og i dag fylder han 60 år
"Håret er ofte blondt, undertiden med et vist rødligt skær, øjnene store, ansigtet nærmest ovalt. Hudfarven kan være noget rødmosset, hagen er, hvad enten den er stor eller lille, stærk, hos udprægede Løvetyper knudeformig." (Kilde: astrolgisk håndbog på nettet.)

Det er de færreste beskåret at være ansat i samme firma i 25 år. Men man er nærmest i raritetskabinettet, når man skal finde en, der kan fejre 25 års jubilæum som leder i samme virksomhed. Men det er faktisk, hvad Sparekassen Faaborgs direktør, Preben Lykkegaard, kan præstere næste år.

Allerede som ganske ung viste han store evner for ledelse. Som 24-årig blev han faktisk landets yngste sparekassedirektør i den lille Aagard Sparekasse ved Vejle.

- Jeg kan tydeligt huske, at jeg sad med min kæreste, (Lone, hans kone igennem 35 år), på vores lille værelse i Brønderslev og så stillingsopslaget, siger han.

Sparekassens bestyrelse insisterede på at se Lone først (!), og han fik stillingen. Siden har Preben Lykkegaard ikke forladt direktionsgangene.

I 1980 blev jobbet som sparekassedirektør ledig i Faaborg, og den slags siger man ikke nej til, hvis man har ambitioner. Det havde Lykkegaard, og han flyttede med Lone og to børn til Sydfyn og startede som chef for 40 ansatte.

Siden er virksomheden udviklet voldsomt. Omsætning og overskud er mangedoblet siden, og i dag står han i spidsen for 220 ansatte i sparekasse og søsterselskaber.

...at sætte sig i respekt

"Der kan siges uendeligt meget godt om Løven. Han er en strålende organisator, og alligevel er han som menneske ganske ukunstlet. Han har en indre evne, der får andre til at adlyde ham, ofte uden de selv er klar over det, og ligeledes uden han selv forstår det, fordi hans dybe menneskelighed lige fra barnsben har skaffet ham mange beviser på andres hengivenhed."

- Det er rigtigt. Jeg har aldrig haft problemer med at sætte mig i respekt. Men jeg skal tage mig i at passe meget på, for ord får en anden betydning, når man siger dem med direktør-mærket på ryggen. En klodset vittighed til personalet kan hurtigt få en helt anden effekt, end den var tænkt, og jeg har ofte måttet understrege, at det altså kun var ment i sjov, siger han.

Ledelsesmæssigt er han præget af sin håndværksmæssige tilgang til faget. Han var i mesterlære og er ikke universitetsuddannet. Og så går han op i detaljerne.

- Jeg er typen, der kan finde på at tildække en skrivemaskine eller slukke lyset efter en ansat og efterlade en lille seddel med besked om at huske det en anden gang, siger han.

Og i sparekassen har man grinet meget af historien om dengang, Lykkegaard skulle på besøg i Jordløse-afdelingen.

- Personalet havde forberedt sig i dagevis, for at alt skulle være tip-top i orden. Og det første jeg gjorde, da jeg trådte ind af døren, var at gå lige hen og rette på et billede, som jeg åbenbart syntes hang skævt! Men jeg kan kun sige. Det sker helt ubevidst, griner han.

Pseudo-myndigheder

"Undertiden er han stærkt autoritetsbevidst, men den autoritet, han virkelig elsker, er hans egen, ikke andres. Disses myndighed irriterer ham ofte, og især foragter han med hele sit stærke hjerte enhver form for pseudomyndighed. Den er han ikke bange for at vise sin foragt, og hvis han mener, at myndighed og orden udøves uretfærdigt, vil han uden tøven rejse sig imod den."

- Jeg kan sagtens acceptere kritik fra myndigheder, hvis jeg finder den berettiget. Og jeg kan også sige undskyld. Men hvis jeg er uenig, så er jeg ikke bange for at tage konfrontationen, siger han.

Slagsmålene med de lokale politikere tog han især, da han var yngre - for 10-15 år siden. Som for eksempel da man besluttede at lukke Torvet for parkering.

- Det var jeg selvfølgelig uenig i, fordi jeg driver en stor virksomhed på Torvet, der er afhængig af, at folk kan komme til den, siger han.

Hans indvendiger gav ikke det store resultat, og i de senere år har han blandet sig langt uden omlokalpolitik.

- Det er livet for kort til. Nu finder vi vore egne veje i stedet. Vi fik bygget en filial ved Herregårdcentret, og så var vi ude over problemet med tilkørselsforholdene, siger han.

Preben Lykkegaard kan ikke skjule, at han ofte har undret sig over erhvervspolitikken i Faaborg, som han mener er præget af jantelov.

- Lad mig vende det positivt. Da sparekassen ville til Ringe for nogle år siden, var det første, vi oplevede, at borgmesteren stillede sig til rådighed og tog os med på en tur rundt i byen for at vise, hvor der var egnede lokaler til en forretning som vores, siger han. Og så lader han det være op til andre at vurdere, om det samme kunne ske i Faaborg.

...om ledelsesstil

"Han bør derfor bekæmpe sin forfængelighed og lægge sig efter større beskedenhed og tilbageholdenhed. Ellers kan han blive udsat for alvorlige angreb, også fordi han, når han står på toppen af sin løbebane, har en tendens til at blive autoritær. Hans medfødte maskuline styrke kan nemlig undertiden indgive ham den falske forestilling, at han er et overmenneske, og bliver han for tilbøjelig til at forlange lydighed af sine omgivelser i stedet for fri diskussion, kan hans fald blive dybt."

- Det er klart, at jeg i sparekassen har utrolig let ved at jorde enhver ny ide, der måtte komme. Efter 24 år kender jeg jo hver en skrue i alle filialerne. Jeg har jo været med til at starte dem allesammen. Og den ledelsesstil kan naturligvis dræbe ethvert initiativ. Men det er svært at holde igen, når man er overbevist om, at man ved, hvad der er rigtigt. Men bliver man alt for vant til at få sin vilje, kan det ende galt. Derfor skal man også hele tiden sørge for at have ansat dygtige ledere, der tør sige en imod, siger han.

...så længe det er sjovt

At runde de 60 år får ikke i sig selv Preben Lykkegaard til at overveje at stoppe som chef.

- Nej, det er slet ikke på tale. Men det er klart, at jeg ikke kommer til at opleve en rund fødselsdag mere i jobbet. Men så længe det er sjovt, og så længe jeg kan magte det til bestyrelsens tilfredshed, så bliver jeg ved. Men jeg skal nok komme væk i en fart, hvis jeg fornemmer, at der begynder at blive snakket i krogene, siger han

På grund af næste års jubilæum har Preben Lykkegaard besluttet, at fødselsdagen ikke skal fejres med en reception.

Løven Lykkegaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce