Legeplads for erfarne mænd - koner ingen adgang

Klubmedlemmet Leif Kurt Jensen (tv) er kok til daglig, så det var naturligvis ham der havde forklædet på, da dagens ret - æggekage med flæsk - skulle kreeres. Foto: Bent Warncke

Legeplads for erfarne mænd - koner ingen adgang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandeklubben i X-huset har arvet et gammelt snedkerværksted og skal nu til at arbejde med værktøjer, der er over 100 år gamle.

Vester Hæsinge: En mandeklub er i fuld gang med at indtage X-huset i Vester Hæsinge. Klubben blev stiftet for et par måneder siden, og det første store projekt er at få indrettet det gamle lærerværelse til mødested.

En flok på cirka 20 herrer mødes hver mandag formiddag for at arbejde på at gøre lokalet anvendeligt. Det vigtigste møblement bliver et langbord og et stort poolbord, som klubben har fået doneret.

Men det er kun første etape i projektet. På den lidt længere bane har mandeklubben nemlig planer om at indtage en større dele af X-huset. En vigtig aktivitet kommer til at foregå i kælderen, hvor der er ved at blive indrettet værksted med alt, hvad et snedkerhjerte kan begære..

- Det bliver en legeplads for - ikke gamle - men erfarne mænd. Vi har været så heldige at arve alle maskiner og værktøjer fra et nedlagt snedkerværksted i Haastrup, og det er altså fine sager, fortæller Peter Larsen, næstformand i mandeklubbens bestyrelse.

Når snedkerværkstedet er på plads, råder klubben over et værksted, stort set som sådan et så ud for 100 år siden - med manuelt dreven drejebænk, tykkelses- og afretterhøvl, båndsav, snittebænk og en velsignelse af høvle, stemmejern og andet.

- Vi er i gang med at restaurere de gamle maskiner, og når vi er færdige, så tror jeg, at selv Bonderøven vil blive misundelig, fortæller Peter Larsen om DR's kendte tv-bonderøv.

Mænds mødesteder
Mænds Mødesteder er etableret flere steder rundt i landet. Foreningen i X-huset er det første af sin art på Fyn.Er du mand og har lyst til at blive en del af Mænds Mødesteder, så mød op i X-huset mandag klokken 9.00.

Spørgsmål kan rettes til Peter Larsen på telefon 51 53 08 13.
Mange kompetencer er i spil i forbindelse med indretning af lærerværelset. Her er det Peder Pedersen, Ole Bach og Bjarne Knudsen, der bakser med at få en vandhane til at makke ret. Foto: Bent Warncke
Mange kompetencer er i spil i forbindelse med indretning af lærerværelset. Her er det Peder Pedersen, Ole Bach og Bjarne Knudsen, der bakser med at få en vandhane til at makke ret. Foto: Bent Warncke

Kvindefri zone

Mandeklubben i X-huset er sat i gang på initiativ af landsforeningen "Mænds Mødesteder", og Faaborg-Midtfyn Kommune har også været fødselshjælper på projektet.

Målet er at skabe nogle rammer, hvor mænd kan mødes og hygge sig i hinandens selskab - uden deres kvinder.

- Kvinder er jo rigtigt dygtige til at skabe den slags fællesskaber. Her skal vi have et sted, hvor tingene foregår på mændenes præmisser - hvor man stille og roligt kan udvikle sine idéer og afprøve dem, uden nødvendigvis at skulle stå til regnskab for, præcis hvorfor man lige gør sådan og sådan, siger Peter Larsen.

Hvorfor er det vigtigt, at mænd har den slags mødesteder?

- Der er simpelthen ting, som kan foregå i en anden atmosfære, når det sker mand og mand imellem. Sådan er det bare. Men det er vigtigt, at det er mændene selv, der tager initiativet til at komme her. Det modsatte prøver vi jo i så mange andre sammenhænge, siger Peter Larsen med et glimt i øjet.

De fleste medlemmer af klubben har nået pensionsalderen, men man behøver hverken at være efterlønner eller pensionist for at deltage.

- Vi vil gerne have mænd med i alle aldre - også mænd der stadig er erhvervsaktive. Og det er ikke kun et Vester Hæsinge-projekt det her. Vi har medlemmer fra både Ringe og Faaborg. Vi ser os selv som et tilbud til dem, der har lyst, og for os eksisterer kommunegrænser ikke, siger Peter Larsen.

Preben Henriksen demonstrerer, hvor man betjener en 100 år gammel drejebænk i snedkerværkstedet. Foto: Bent Warncke
Preben Henriksen demonstrerer, hvor man betjener en 100 år gammel drejebænk i snedkerværkstedet. Foto: Bent Warncke

Plads til flere

X-huset har lagt lokaler til, men ellers starter klubben på rimeligt bar bund.

- Vi er på udkig efter nogle fonde, hvor vi kan søge støtte. Men aktiviteterne skaber vi hen ad vejen. Målet er at have nogle aktiviteter, der kan tiltrække mænd i alle aldre. Aktiviteter, der kan få mænd til at møde op uden deres koner, siger Peter Larsen.

En af de sikre hits er snedkerværkstedet.

- Det kommer helt sikkert til at blive gang i det, men vi råder jo også over en gymnastiksal, så hvis der er et hold, der har lyst til at spille badminton, er der mulighed for det. Brætspil, fisketure - måske vi kan lokke kokken Claus Holm ud og lave noget mad til os - der er også nogen, der har foreslået, at vi sammen går ind og ser filmen "En frygtelig kvinde", hvor der er fokus på mande- og kvinderoller, siger Peter Larsen.

Noget af det, der også skal binde gruppen sammen og udvikle fællesskabet er udvekslingen af erfaringer.

- Vi bruger meget at bytte livshistorier - spørger ind til, hvad hinanden har bedrevet i livet. Lige nu foregår det som led i samtalerne ved bordet, men det er faktisk noget af det, vi gerne vil sætte lidt mere i system, fortæller Peter Larsen.

Klubben har cirka 40 medlemmer, som er mere eller mindre aktive.

- Som regel er vi en snes stykker, når vi samles. Og der er plads til flere, siger han.

Legeplads for erfarne mænd - koner ingen adgang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce