Gang på gang er omfattende renovering af Sønder Broby Kirke blevet udskudt, mens bygningshistoriske eksperter har grundet over, hvordan opgaven skal gribes an. Menighedsrådsformand Kristian Nielsen håber, at de sidste knaster kan høvles med en kon

Sønder Broby: Skal kirkegulvet igen lægges på strøer på en bund af sand, gamle munkesten og hvad der ellers ligger i jorden under Sønder Broby Kirke? Eller kan der støbes et isolerende lag under det nye kirkegulv?

Spørgsmålet kommer der måske svar på, når eksperter fra Nationalmuseet, den kongelige bygningsinspektør og Fyens Stift mødes med menighedsrådet i den kommende uge til en konsulentrunde om den planlagte kirkerenovering i Sønder Broby.

Før mødet er menighedsrådsformand Kristian Nielsen, Ølsted, optimist med en forventning om, at arbejdet så kan komme i gang til sommer.

- Det er noget, som vi har arbejdet temmelig længe på at få lov til, og vi er nået til, at tålmodigheden er ved at være noget slidt, bemærker han.

Renoveringen er budgetteret til 3,8 millioner kroner, og de penge er afsat i kirkeskatten, så det formentligt ikke bliver nødvendigt at optage lån. Der er dog ikke indhentet håndværkertilbud endnu. Det kan ændre tegningen.

Oprindeligt var det planen at gå i gang i maj 2016, så foreløbig er arbejdet mindst et år forsinket, og Kristian Nielsen, der ellers er holdt op med at tale om datoer, tvivler på, at man bliver færdig i år.

Dryssende kalk

I et forsøg på at løse problemet med dryssende kalk i kirkerummet, blev der sidste år lagt et ekstra lag mørtel over tårnhvælvingen for at trække fugt op. Det er for tidligt at afgøre, hvor meget det hjælper. Det ved man måske først, når al den løse kalk fjernes og der nykalkes i kirken. Før det arbejde har Nationalmuseet været på jagt efter skjulte kalkmalerier, men ikke umiddelbart fundet nogle ud over dem, som allerede er blevet afdækket.

Nye luger til gluggerne i tårnet er også på programmet. I dag er der ingen, så regn kan komme ind og forværre problemerne med fugt i murværket.

Vinduer og døre skal have en omgang. I tårnhvælvet udskiftes bænkene med løse stole og borde, så rummet kan bruges fleksibelt til børnearrangementer og kirkekaffe. Der skal lægges nyt trægulv, og bænke og andet inventar skal males i farver, der er afstemt med Sonia Brandes' altertavle fra 2004.

  • Af: