Langsom sejlads volder problemer

Laura Storm med datteren Liv og Mette Laursen er kede af den nye sejlplan.

Langsom sejlads volder problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ø-Færgen, der sejler mellem Avernakø og Lyø, har vist sig at bruge meget mere brændstof end forventet.

Derfor har kommunen nu besluttet, at der skal spares omkring 200.000 kroner årligt.

Det skal ske gennem langsommere sejlads, og en ny fartplan er allerede vedtaget.

Det kommer til at ramme børnefamilierne hårdt og vil modvirke ønskerne om tilflytning til øerne, frygter man på de to øer.

En af dem, der får et helt konkret problem er Laura Storm fra Avernakø.

Hun og manden Peter Smith Sivertsen bor og arbejder på Avernakø. Der er ingen børnepasning på de to øer. Al pasning foregår derfor i Faaborg.

Så når Laura Storms barsel er slut til februar skal hun over og aflevere datteren liv med 7-færgen om morgenen, og afsted igen klokken 15.15 fra Avernakø for at hente hende.

Det er netop vedtaget, at ø-børnene har førsteret til Sundbrinken, fordi det ligger tættest på færgen.

Førhen var 15-færgen i Faaborg omkring 15.35, hvilket gjorde, at man kunne nå hen til Sundbrinkens børnehus og tilbage, før færgen afgik klokken 16.

Men nu er færgen først inde klokken 15.50 og derfor kan det ikke nås. Så familien må vente to timer på færgen klokken 18 og være hjemme klokken 19.20.

Hvorfor?

Andre børnefamilier har samme problem. Blandt andet Mette Laursen, Avernakø.

- Vi vil nødigt lyde som nogen, der altid brokker os, men det her er ikke nødvendigt. Hvorfor skal vi undgælde for alle de fejl, som er begået med færgefarten, nu senest med et dårligt fungerende billetsystem? Man kunne have undladt dette og undgået besparelsen, siger Mette Laursen.

På Lyø er der ingen småbørnsfamilier p.t., og nok heller ikke nogen på vej, mener beboer Rasmus Andersen:

- Vi vil gerne kunne tiltrække børnefamilier, men som sejladserne er nu, vil ingen da være interesseret, siger han.

En typisk pendler fra Lyø har hidtil sejlet to timer daglig og får nu 15 minutter ekstra sejltid daglig, hvilket giver omkring 55 timer ekstra sejltid årligt.

- Problemerne er også mangel på gennemsigtighed i økonomien for os brugere. Forleden skulle jeg hjem til Lyø, hvor der var kraftig østenvind, og motoren bankede løs i 25 minutter i lejet. Det må være dyrt. Det kunne man hindre ved de såkaldte sakselejer. Så kunne fortøjningerne holde færgen. Det er tidligere foreslået af Frans Hejgaard fra Avernakø, tilføjer Rasmus Andersen.

Brug en vinketante

Borgmester Christian Thygesen fastholder besparelsen, og siger, at skal der laves ændringer, så skal de selv i enighed udregne en alternativ sejlplan, der sparer lige så meget.

- Der er mange småbørnsforældre over hele landet, som må ty til forskellige løsninger for at få det hele til at gå op. Det kan være bedsteforældre, "vinketanter" eller venner, som henter. For flertallet i Økonomiudvalget har det været afgørende at finde besparelsen på 200.000 kroner. Kan Ø-udvalget i enighed pege på et alternativ, vil vi se på det igen, lyder det fra ham.

Men bør man ikke tage højde for, at forholdene er anderledes på små øer end på fastlandet?

- Det er jo de samme principper, og andre kan være i klemme på andre måder, for eksempel at pasningen slet ikke er åben, mens de er på arbejde.

Når man ser på, at samfundet har investeret cirka 70 millioner kroner i ny færge og nye lejer, står de 200.000 kroner så mål med det?

- Der er jo stadig en årlig drift, og underskuddet vokser. Vi bliver nødt til kigge på det. Der er forskellige årsager til dette underskud, og vi har ladet Ø-udvalget komme med forslag til besparelsen. Man kunne i stedet fjerne en afgang om dagen, men det vil man heller ikke. Økonomiudvalget har så en forventning om, at man sejler på en økonomisk forsvarlig måde, slutter borgmesteren.

Der er pt. seks afgange dagligt til og fra øerne i hverdagene.

Langsom sejlads volder problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce