Landsbyforkæmper: Forsamlingshusene er vigtige for samlingskraften

Heidi Vang Tsimisiris er opvokset og bor på landet vest for Ringe. Foto: Kurt Rasmussen

Landsbyforkæmper: Forsamlingshusene er vigtige for samlingskraften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ved kommunesammenlægningen i 2007 bortfaldt tilskuddene til forsamlingshusene, og det er et slag mod lokalsamfundene, som er afhængige af et fælles mødested, mener Heidi Vang Tsimisiris, der selv er dybt engageret i forskellige netværk af frivillige i landdistriktet.

Gestelev: Heidi Vang Tsimisiris er vokset op i Boltinge og har gennem adskillige år været aktiv fortaler for udvikling af lokalsamfundene, og i efteråret tog hun initiativ til at starte erhvervscafeen, Hånden under Midtfyn, et netværk der skal styrke 17 landsbysamfund vest for Ringe.

- Der er gang i klyngerne, og de små samfund er begyndt at arbejde sammen, så de fleste skoler er velfungerende, siger hun og påpeger, at specielt forsamlingshusene udgør en vigtig rolle for sammenhængskraften i de tyndt befolkede områder.

Hun har selv bygget hus i Gestelev, hvor hun også er formand for det lokale forsamlingshus, og på det område mener hun, at kommunen har svigtet alt for længe.

Landdistrikt
Udtrykket er i nyere tid (fra 2006) optaget som benævnelse for kommuner med forholdsvis få tjenesteydelser som følge af en målbevidst politik fra statens side om at samle alle statslige og regionale funktioner i nogle få forholdsvis store centre. Denne politik må ses i forlængelse af dels en national strukturændring, dels i lyset af EU's politik, og hviler på en formodning om at "stort er godt".I Faaborg-Midtfyn Kommune bor der pr. 1. januar 2017 14.195 personer i landdistriktet.

De udgør tilsammen 29 procent af kommunens indbyggere.

Kilde Danmarks Statistik

Manglende finansiering

- Vi har ikke fået tilskud til forsamlingshusene fra kommunen i 10 år, og det har betydet, at der heller ikke er blevet renoveret noget videre i de år. Det har været noget, vi selv har måttet skrabe sammen til, siger hun og giver sin mening til kende om, hvor vigtige forsamlingshusene er for de små samfund.

- Hvis vi skal lave alt muligt lige fra bingo til folkedans og fastelavnsfester, og hvad der ellers er af initiativer, som egentlig koster forsamlingshuset penge at afholde, så er vi afhængige af, at det også er det, kommunen ønsker at bakke os op i, siger hun.

Hendes ønske er, at der bliver ydet et passende tilskud, så de lokale får bedre mulighed for at benytte deres egne forsamlingshuse.

- Så kunne vi åbne dørene for de lokale i stedet for, at vi skal reservere forsamlingshuset for nogle, der bor på Nordfyn og måske vil holde en fest. Vi har så mange initiativer herude, som folk gerne vil holde i forsamlingshuset, men vi tør ikke reservere en weekend, hvis vi så mister en indtægt på 6.000 kroner. Hvis vi skal åbne os for vores egne initiativer, skal mødestederne have råd til at være åbne, og det kræver et vist tilskud fra kommunen, siger Heidi Vang Tsimisiris.

Gode råd til politikerne
Hvilke problemer og udfordringer står man med som lokalrådsformand, erhvervsdrivende eller foreningsformand? Hvordan kan politikerne hjælpe på vej?Det er spørgsmål, vi finder svar på i artikelserien "Gode råd til politikerne".

Frem mod kommunalvalget 21. november kommer vi rundt i hele kommunen for at besøge en stribe nøglepersoner, der sætter ord på de vigtigste problemstillinger og udfordringer set fra hver deres udkigspost i lokalsamfundet. Samtidig giver de gode råd til, hvad politikerne skal lægge vægt på de kommende fire år.

 

Giv tingene tid

Hun ved godt, at det er et spørgsmål om prioritering af økonomien men opfordrer politikerne til at se mere langsigtet på problemet.

- Det er vigtigt, at projekterne får tid til at modnes, så man kan plukke frugterne, men det tager tid, og derfor skal kommunalbestyrelsen have ro til at arbejde, og man skal arbejde med begrebet, "kendskab til". Der er så mange processer, der går galt, hvis man ikke lærer hinanden at kende og forstår hinanden. Hvis man sidder i en bestyrelse og skifter sin medlemsportefølje ud hvert andet år, når man aldrig at få ro til at komme frem til den gode beslutning, siger hun med henvisning til den uro, der har præget Faaborg-Midtfyns kommunalbestyrelse på det seneste.

- Den her kommune har behov for ro. Det er det allervigtigste i mine øjne. Den er jo allerede velfungerende og skal bare have lov til at starte processerne i stedet for at sætte en masse sparebestræbelser i gang, siger Heidi Vang Tsimisiris med speciel interesse for landsbysamfundene.

Landsbyforkæmper: Forsamlingshusene er vigtige for samlingskraften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce