Læge: Pleje er bombet tilbage


Læge: Pleje er bombet tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nedskæring på demensafsnit giver uværdige situationer - udviklingen sættes 20 år tilbage, lyder kritikken

FAABORG-MIDTFYN: Faaborg-Midtfyn Kommune er i fuld gang med at bombe udviklingen af demensplejen 20 år tilbage.

Det mener læge og ekspert i demens Lars Lindø fra Svendborg Sygehus' Geriatrisk Afdeling.

I den gamle Faaborg Kommune var man langt fremme med ekspertise og velfungerende demensafsnit på Tømmergården og Steensvang. Men efter kommunesammenlægningen er billedet et helt andet, mener Lars Lindø, som desuden har haft sin egen far til at bo på Steensvang.

- Det er som om, man søger efter laveste fællesnævner, siger han.

Han nævner nedlæggelse af Tømmergårdens demensafsnit og den voldsomme reduktion i personalet på Steensvangs demensafsnit - samt afsnit på Åløkkeparken - som eksempler.

Problematisk placering

Lars Lindø pointerer det problematiske i, at demente i stedet placeres uden for skærmede afsnit og derfor kommer til at færdes blandt ikke-demente beboere.

- Man går mere end 20 år tilbage i udviklingen. Konsekvensen bliver, at vi igen vil se de uværdige situationer, hvor demente går ind på andres stuer, lægger sig i andres senge og bliver genstand for mange konflikter med andre beboere, forudser Lars Lindø.

Skal følges tæt

Formand for Socialudvalget i kommunen, Herdis Hanghøi (V), pointerer, at der trods de aktuelle nedlæggelser stadig vil være skærmende afsnit på visse plejehjem. Samtidig erkender hun, at der vil være demente på plejehjem side om side med ikke-demente.

- Det kan ikke undgås. Men der er jo mange grader af demens. Det her vil vi selvfølgelig følge tæt, lover Herdis Hanghøi.

Hun henviser til, at man vil holde øje med, om der kommer store udsving i beboer-typer på plejehjemmene - i forhold til den aktuelle normering af personale.

Lars Lindø påpeger omvendt det problematiske i, at man ganske vist bevarer demensafsnittet på Steensvang, men samtidig har reduceret personalet til det halve.

- De sætter normeringen så lavt, at der er alt for lidt personale til at modsvare behovet på demensafsnittet, mener han.

Som fagperson inden for demens er Lars Lindø vidende om et alt for højt antal faldulykker på Steensvang, og han har tidligere i Stiftstidende betegnet det, der foregår på Steensvang, som decideret omsorgssvigt, hvor de demente er overladt alt for meget til sig selv.

Herdis Hanghøi svarer, at Socialudvalget af ledere og fagsekretariat er blevet forsikret om, at der ikke sker omsorgssvigt på kommunens plejehjem.

Embedslæge på besøg

Samtidig understreger hun, at embedslægen har været på uanmeldt besøg på Steensvang uden at komme med kritik.

Hertil svarer Lars Lindø:

- Jeg kan jo bare henholde mig til, hvad man kan måle: Otte faldulykker på en uge på et ganske lille plejehjem. Vægttab blandt beboerne og øget brug af psykofarmaka til rastløse, opremser han.

Læs mere i Fyens Stiftstidende lørdag

Læge: Pleje er bombet tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce