Lånere får varsel på sms

I en travl hverdag med familie og arbejde er det nemt med en påmindelse, så store bøder undgås, mener Sara Andersen.
Foto: Peter Leth-Larsen

Lånere får varsel på sms

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En påmindelse ved lånetidens ophør er service for borgerne, men giver færre bødeindtægter til biblioteket

FAABORG-MIDTFYN: Nu er der godt nyt til de biblioteksbrugere i kommunen, der har det med at glemme at aflevere deres lånte materialer til tiden - og som derfor må punge ud med en bøde.

Politikerne i kommunens Kultur- og Fritidsudvalg skal i morgen tage stilling til en model for, hvordan lånerne i fremtiden kan blive varskoet over sms eller e-mail, når lånetidens ophør nærmer sig.

Folketingets ombudsmand har denne sommer fastslået, at folkebibliotekerne ikke må sige, at de ikke vil sende påmindelser ud som en service til borgerne, fordi bibliotekerne derved mister indtægter på bøderne.

- Jeg tolker det sådan, at vi faktisk ikke må lade være med at tilbyde servicen, siger formand for Kultur- og fritidsudvalget i kommunen, Lene Høsthaab (V).

Hun har tænkt sig at vende tommelfingeren op for den model, forvaltningen har foreslået. Modellen går ud på, at den enkelte låner skal tilmelde sig ordningen og via en oprettet konto betale et gebyr på to kroner pr. påmindelse, som låneren modtager.
Jette Knudsen har tænkt sig at tilmelde sig servicen. Også selv om den koster to kroner i gebyr pr. påmindelse.
Jette Knudsen har tænkt sig at tilmelde sig servicen. Også selv om den koster to kroner i gebyr pr. påmindelse.
Foto: Peter Leth-Larsen

Hurtigere flow i bøgerne

- Det skulle også gøre, at der kommer et hurtigt flow i bøger og andre materialer, siger Lene Høsthaab.

Bibliotekschef Jytte Risager synes, at ordningen er en "fantastisk service at kunne give borgerne".

Omvendt står det klart, at påmindelserne vil bevirke fald i bibliotekernes bødeindtægter. Hvor stort et fald er svært at forudsige.

- Det er vanskeligt at spå om. Også fordi der er så få erfaringer med ordningen endnu, siger Jytte Risager.

- De færre penge, vi har, vil betyde ringere service på andre områder, forudser bibliotekschefen, der nævner, at det eksempelvis kan betyde indkøb af færre nye materialer.

Socialdemokraternes Anne-Merete Mikkelsen fra udvalget har også tænkt sig at sige "go" til varselsordningen.

- Det er en god idé at have en service for borgerne, siger hun.

Også Venstres Bo Petersen går ind for ordningen. Han understreger dog, at det er vigtigt, at brugerbetalingen på de to kroner pr. påmindelse er til stede.

- Jeg synes ikke, at det skal være gratis, siger han, hvilket ellers er tilfældet på visse biblioteker andre steder i landet.

Bo Petersen foreslår, at man hæver bibliotekets bødetakster, så det modsvarer det indtægtstab, som bibliotekerne vil få ved, at flere afleverer til tiden på grund af påmindelserne.

Skru bødetaksten op

- Jeg havde ikke noget imod, at man tilsvarende skruede bødetaksterne op. Det er rimeligt nok, når låneren får så mange chancer for ikke at aflevere for sent, siger Bo Petersen.

I forbindelse med budgetlægningen for 2009 er der dog ikke lagt op til at hæve de nuværende bødetakster, der for en voksen lyder på 20 kroner for overskridelse op til 10 dage, derefter 40 kroner for mere end 10 dage, 80 kroner for 20 dages overskridelse og 230 kroner for en måneds overskridelse.

Lånere får varsel på sms

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce